Při policejním zásahu proti demonstracím v Hongkongu byl postřelen čtrnáctiletý chlapec

Hongkongská policie při potlačování násilných protestů opět použila ostré náboje. Jeden z nich zasáhl čtrnáctiletého chlapce, který musel být následně hospitalizován. Ulice města pod čínskou správou znovu zaplnily tisíce lidí. Protestující tentokrát vyjadřovali hlavně nespokojenost s rozhodnutím vlády zakázat zahalování obličeje, které vstoupilo v platnost o půlnoci místního času (18:00 SELČ).

Policie potvrdila, že jeden z jejích příslušníků použil ostrou palbu, když ho ve čtvrti Yuen Long napadla velká skupina demonstrantů. Na policistu v civilu dvakrát hodili zápalnou láhev. „Policista spadl na zem a vypálil, protože byl jeho život v ohrožení,“ uvedla policie v prohlášení.

Bezpečnostní složky zároveň odsoudily „demonstranty za napadání policistů a riskování životů ostatních“ a upozornily, že v případě nutnosti použijí odpovídající sílu k rozehnání davu a zatčení viníků.

Při incidentu, který se stal kolem deváté hodiny večer místního času (15:00 SELČ), byl podle všeho postřelen čtrnáctiletý chlapec, uvádí bez dalších informací hongkongský list South China Morning Post. Mladík byl předán zdravotníkům a následně převezen do nemocnice.

Policie v Hongkongu použila ostrou střelbu proti demonstrantům také v úterý, v den oslav 70. výročí vzniku komunistické Číny. Osmnáctiletý student byl postřelen do hrudníku. Za výtržnictví mu nyní hrozí až desetileté vězení.

Demonstranti se bouří proti zákazu zahalování během protestů

Demonstranti se v ulicích srocovali už před vládním rozhodnutím o zákazu maskování, protesty však s přicházejícím večerem nabíraly na intenzitě. Davy na několika místech ve městě rozbily výlohy obchodů, lidé zapalovali ohně a poškozovali vybavení stanic metra. Policie je rozháněla slzným plynem a vodními děly.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová k rozhodnutí o zákazu zahalování obličejů přistoupila na základě výjimečných pravomocí, pocházejících ještě z britské koloniální éry a uplatněných poprvé za padesát let. Krok má ve velkoměstě napomoci ukončit měsíce trvající protesty a rostoucí násilí.

Nepokoje v Hongkongu
Zdroj: Tyron Siu/Reuters

Protesty původně v Hongkongu začaly nesouhlasem s navrhovaným zákonem o vydávání obviněných do pevninské Číny, ale mezitím se požadavky demonstrantů rozšířily mimo jiné o svobodné volby a vyšetřování policejní brutality.