Postřelený hongkongský student čelí obvinění z napadení policisty. Hrozí mu až deset let

Osmnáctiletý hongkongský student, který byl při úterních demonstracích zasažen ostrou policejní palbou do hrudníku, byl obviněn z dvou případů napadení policisty a výtržnictví. Podle agentury AP to oznámila hongkongská policie s tím, že mladík policistu, který na něj později vystřelil, při potyčce udeřil kovovou tyčí. Za výtržnictví hrozí obviněnému až desetiletý trest vězení.

Policista na studenta vypálil v okamžiku, kdy se policie dostala do střetu s demonstranty vyzbrojenými holemi a deštníky. Kulka muži prošla levou plící, tři centimetry od srdce, píše hongkongský tisk.

Společně s dalšími šesti demonstranty měl být zraněný student ve čtvrtek předveden před soud. Vzhledem k tomu, že mladík po operaci zůstává ve stabilizovaném stavu v nemocnici, bude ho u soudu zastupovat jeho právník.

Prodemokratické demonstrace se v Hongkongu konají od června, v úterý ale policie poprvé použila ostrou palbu. Podle zpravodajského serveru BBC News příslušníci bezpečnostních sil vypálili šest ostrých nábojů. Po protestech svolaných u příležitosti 70. výročí vzniku komunistické Číny muselo být hospitalizováno přes sto lidí a 269 jich bylo zatčeno.

Ostrá střelba u obyvatel Hongkongu dále vystupňovala zlost na policii, kterou již předtím mnozí obviňovali z přehnaného užívání násilí proti demonstrantům. Ve středu vyšly do ulic tisíce lidí a požadovaly, aby byly bezpečnostní složky za střelbu pohnány k odpovědnosti.

Radikální křídlo demolovalo obchody a metro

Radikální demonstranti pak do čtvrtečních časných ranních hodin sváděli bitvy s policisty, na které házeli zápalné lahve a další předměty. Nespokojenci rovněž blokovali ulice, zapalovali ohně a demolovali obchody a stanice metra, napsala agentura Reuters. Policie proti nim zasahovala slzným plynem.

Hongkongská média uvedla, že úřady se chystají oznámit zákaz nošení obličejových masek při veřejných shromážděních. Demonstranti maskami skrývají svou identitu, aby je policie nemohla později zatknout, a chrání se jimi před slzným plynem či pepřovým sprejem. Policie také vyzvala hongkongskou vládu, aby nařídila zákaz nočního vycházení a pomohla tak zmírnit stupňující se násilí v ulicích.

Od roku 1997, kdy Británie předala Hongkong zpátky Číně, je toto území spravováno podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje. Demonstranti v ulicích od června žádají demokratické reformy, včetně přímé volby správce Hongkongu.