Policie postřelila v Hongkongu demonstranta. Město v den čínských oslav bouřlivě protestovalo

Zpravodajka ČT Šámalová: Postřelený demonstrant je v kritickém stavu (zdroj: ČT24)

Prodemokratické demonstrace v Hongkongu, svolané na 70. výročí vzniku komunistické Číny, přerostly v násilí, při němž policie poprvé proti protestujícím použila ostrou palbu. Podle nejmenovaného policejního zdroje byl jeden z demonstrantů vyzbrojený tyčí zasažen ostrým nábojem do hrudníku a je v kritickém stavu. Hongkongský list South China Morning Post uvedl, že při střetech utrpělo zranění celkem 66 lidí a téměř 200 jich policie zatkla.

Desetitisíce nespokojenců, oblečených do černé barvy, se zapojily do protestního průvodu v centru velkoměsta. Účastníci skandovali protičínské slogany a někteří nesli čínské vlajky přeškrtnuté černým křížem. Pochod se uskutečnil, přestože policie akci svolanou na 70. výročí založení Čínské lidové republiky zakázala. 

Podle AP lidé v protestním průvodu vyzývali čínskou komunistickou stranu, aby „vrátila moc lidu“. Někteří vyhazovali do vzduchu rituální bankovky používané při pohřbech. Čtyřicetiletý demonstrant Bob Wong, oblečený v černých džínách a černém tričku, uvedl, že barva jeho oděvu vyjadřuje zármutek nad „smrtí hongkongské budoucnosti“.

O možném násilném zásahu Číny v Hongkongu se spekuluje už delší dobu. Strašně těžko se to předpovídá. Pokud k němu dojde, tak to bude veliká rána té čínské síle a přesvědčivosti v mezinárodním měřítku. Mohl by to být i začátek nějakého velmi negativního vývoje v Číně samotné.
Olga Lomová
sinoložka

Hongkongské úřady přijaly před úterními demonstracemi přísná bezpečnostní opatření – čtyři desítky stanic metra byly uzavřeny, stejně jako řada nákupních center, a sídlo propekingské vlády v centru Hongkongu střežilo množství policistů. 

Tisíce lidí se navzdory tomu shromáždily také v dalších čtvrtích Hongkongu. Policie v úterý ráno místního času (v noci na úterý SELČ) použila na jednom místě pepřový sprej, aby ukončila krátkou potyčku mezi přívrženci Pekingu a malou skupinou prodemokratických demonstrantů.

Horizont ČT24 se sinoložkou Olgou Lomovou (zdroj: ČT24)

Policie měla i ostrou munici

Na jiných místech policisté zasahovali slzným plynem či obušky proti demonstrantům, kteří na ně házeli deštníky a další předměty. Několikrát také použili varovné výstřely ostrou municí. Ze 66 zraněných demonstrantů jsou dva v kritickém stavu a dva ve vážném stavu. Zraněným je od 11 do 75 let, uvádějí zdravotnické zdroje. Bezpečnostní složky zatkly 180 lidí, přičemž 25 policistů utrpělo zranění.

„V obci Tsuen Wan jeden z policistů vypálil ze své zbraně poté, co byl napaden, a demonstrant utrpěl zranění,“ řekl agentuře AFP policejní zdroj pod podmínkou anonymity. Dotyčný byl následně převezen do nemocnice. Policisté při minulých protestech stříleli pro výstrahu do vzduchu, doteď ale palné zbraně nenamířili přímo na demonstranty. 

Sinolog Kučera: Situace v Hongkongu je v patové situaci (zdroj: ČT24)

Aktivista: Lidé v Hongkongu nemají co slavit

„Dnes jsme sem přišli, abychom komunistické straně řekli, že lidé v Hongkongu nemají co slavit,“ prohlásil aktivista Lee Cheuk-yan. „Truchlíme nad tím, že po sedmdesáti letech vlády komunistické strany jsou občanům Číny a Hongkongu stále upírána demokratická práva. Budeme pokračovat v boji,“ dodal.

Sedmašedesátiletá Yvonne Ngová zase s rozhořčením poukazovala na množství lidí, kteří byli při prodemokratických protestech od června v Hongkongu zatčeni.

Hongkongská vláda si 70. výročí vzniku Čínské lidové republiky připomněla slavnostním obřadem. Původně plánovaný ohňostroj byl už před dvěma týdny zrušen. Nejvyšší představitelé hongkongské vlády v čele se správkyní Carrie Lamovou se účastní oficiálních oslav v Pekingu.

Protesty požadují demokratické reformy

Od roku 1997, kdy Británie předala Hongkong zpátky Číně, je toto území spravováno podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje.

Nynější demonstrace v Hongkongu začaly původně na protest proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Lamová nakonec slíbila stáhnout.

Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují vyšetření údajných násilností ze strany policie při demonstracích, propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy, včetně svobodné volby správce Hongkongu.