„Zákazu zahalování se nebojíme, budeme dál bojovat,“ slibují demonstranti v Hongkongu

Události: Hongkong zažil další bouřlivý víkend (zdroj: ČT24)

Desetitisícové davy v neděli opět zaplavily ulice v centru Hongkongu, kde po vyhlášení zákazu zakrývání tváře pokračují několikaměsíční protivládní protesty. Lidé navzdory novému opatření pochodovali s obličejovými maskami a zprvu pokojné manifestace vyústily ve střety s policií, která na mnoha místech nasadila slzný plyn, shromáždění rozháněla i pomocí obušků a vodního děla. Někteří demonstranti házeli cihly nebo zápalné lahve, informovala agentura Reuters.

Na počátku dalšího dne nepokojů se lidé sešli mimo jiné v obchodní čtvrti Causeway Bay, kde zůstala zavřená řada podniků. Policie vydala prohlášení, ve kterém obyvatelům doporučila nevycházet ven a nechat zavřená okna. Po sobotní uzavírce byl nicméně částečně obnoven provoz metra.

Po sociálních sítích se v neděli šířila videa zachycující krvavou potyčku mezi taxikářem a demonstranty. Řidič vozidla taxislužby zjevně úmyslně najel do davu, čímž podle agentury AFP zranil dva manifestující. Mezi zraněnými je podle dostupných informací i třiadvacetiletá žena, která utrpěla zlomeniny obou nohou.

Rozlícený dav pak vytáhl taxikáře z automobilu a brutálně ho mlátil a kopal do něj. Některé záběry ukazují, jak se muž v kalužích krve svíjí na vozovce. Místní nemocnice potvrdila, že přijala tři osoby ve vážném stavu.

Do ulic velkoměsta ovládaného Čínou v neděli vyšlo výrazně více lidí než přechozí den a davy v centru Hongkongu zablokovaly několik hlavních tříd. Podle zpravodajské společnosti BBC novou mobilizaci způsobil odpor proti zákazu zahalování a také incidenty z posledních dní, při kterých policisté postřelili dva mladíky.

Demonstranti v neděli pokračovali v ničení vládních budov či podniků s vazbami na pevninskou Čínu, terčem výtržnictví se staly i stanice metra.

Zásah policie proti protivládním demonstrantům
Zdroj: Jorge Silva/Reuters

„Nosit masku není zločin“

Po několika hodinách policie začala nepovolené manifestace rozhánět. S příchodem noci se na několika místech těžkooděnci střetli s účastníky protestů, desítky lidí strážci zákona vzali do vazby na základě nového opatření o maskování.

„Svazovali jim zápěstí lankem a odkrývali jim obličeje, načež je umísťovali do autobusů. Další leželi v poloze plodu na zemi s rukama svázanýma za zády poté, co byli zpacifikováni pepřovým sprejem a obušky,“ píše Reuters.

Demonstranti v ulicích v neděli skandovali hesla jako „lidé Hongkongu, povstaňte“, „bojujte za svobodu“ nebo „nosit masku není zločin“. Zákaz zahalování obličeje při manifestacích vstoupil v platnost v sobotu, čemuž předcházela noc plná nepokojů vyvolaných vyhlášením mimořádného opatření.

„Zákon proti maskám jenom posiluje náš hněv a do ulic budou vycházet další lidé,“ řekl Reuters vysokoškolský student Lee, jehož tvář zakrývala modrá rouška. 

Maskovaní účastníci protivládních demonstrací
Zdroj: Jorge Silva/Reuters

Správkyně Hongkongu nevylučuje další opatření

Lidem, kteří zákaz poruší, hrozí až 12 měsíců ve vězení. Agentura AP ale podotýká, že jeho vymáhání je složité, protože roušky na tváři lidé v Hongkongu běžně nosí kvůli obavám o zdraví. Vláda v sobotu uvedla, že při aktuální chřipkové sezoně nezakáže lidem jejich nošení z hygienických důvodů.

Hongkongské soudy odmítly druhou žádost o vydání předběžného opatření, jež by platnost zákazu zastavilo. Stížností 24 místních zákonodárců proti správkyni zvláštního administrativního regionu Carrie Lamové se ale budou tento měsíc dále zabývat.

Lamová k vyhlášení zákazu využila zákon o stavu nouze pocházející z britských koloniálních časů, který nebyl uplatněn více než padesát let. Šéfka místní vlády v sobotu svůj postup hájila jakožto potřebný krok při vlně „bezprecedentního násilí“. Nevyloučila další krizová opatření, pakliže budou nepokoje pokračovat.

Protivládní demonstrace v Hongkongu
Zdroj: Jorge Silva/Reuters

Masivní protesty svírají Hongkong už od června a podle AP představují největší výzvu směrem k Pekingu od roku 1997, kdy město přešlo z britské pod čínskou správu. Spouštěčem byl návrh zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti ke stíhání do pevninské Číny. Stažení tohoto návrhu ale protivládní hnutí nezastavilo, neboť mezitím přerostlo v projev obecnější nespokojenosti s místními poměry.