Začal soud k vraždě učitele Patyho. Francií otřásá i další případ s možným rasovým podtextem

Francouzská policie vyšetřuje další studenty (zdroj: ČT24)

Ve Francii začal soud se šesti mladistvými, které žaloba viní z pomoci vrahovi učitele Samuela Patyho. Neveřejný proces vyvolává pozornost i proto, že země nyní žije podobným případem, kde střet hodnot skončil smrtí. Nedávný útok mladíků z předměstí na tradiční bál mobilizoval o víkendu krajní pravici, jejíž zástupci volají po pomstě. Informoval o tom zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Obžalovaní, kterým bylo v době vraždy učitele Patyho mezi 13 a 15 lety, přišli k soudu pro mladistvé maskovaní. Někteří měli přes obličej kapuci či nasazené sluneční brýle, jiní měli roušky a všechny obklopovali rodiče a právníci, napsala v pondělí agentura AFP.

Tehdy osmnáctiletý Čečenec Abdulak Anzorov zavraždil středoškolského učitele Patyho 16. října 2020 na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine, a to tak, že mu uříznul hlavu. Motivem byla podle policie pomsta za to, že pedagog s žáky hovořil o svobodě slova a ukazoval jim při tom karikatury muslimského proroka Mohameda.

Křivá výpověď žákyně proti učiteli zřejmě vedla k vraždě

Jednomu ze studentů Anzorov nabídl podle prokuratury 300 eur (7400 korun), aby identifikoval Patyho, kterého si prý chtěl natočit, jak se omlouvá za svůj čin. Student údajně váhal a nechtěl žádosti vyhovět sám, později se k němu připojili čtyři spolužáci.

Jedna dívka je obžalována z pomluvy za nepravdivou výpověď o průběhu vyučovací hodiny, která vedla k vraždě učitele. Tehdy třináctiletá dívka uvedla, že Paty vybídl muslimské studenty, aby opustili třídu, než karikaturu ukáže. Dívka ale v hodině vůbec nebyla přítomná a její lživé tvrzení spustilo štvavou kampaň proti učiteli na sociálních sítích.

Přítomnost útočníka nikdo nenahlásil

„Život Samuela Patyho mohl být zachráněn, kdyby během dvou hodin, co byl útočník před školou, někdo na jeho přítomnost upozornil,“ prohlásil Louis Cailliez, právní zástupce sestry Samuela Patyho.

Hlavní soudní proces s plnoletými osobami zapojenými do vraždy učitele začne ve Francii zhruba za rok. Útočník mezi stíhanými není, protože ho krátce po činu zastřelila policie.

Do soudní síně dorazili i učitelé

Do soudní síně dnes podle AFP dorazila zhruba desítka Patyho kolegů z pedagogického sboru. Učitelé se do procesu zapojili jako civilní strana, ačkoli s tímto záměrem nesouhlasila francouzská prokuratura.

„Je to úleva, tři roky čekáme na to, až uslyšíme vyjádření našich studentů,“ řekla podle AFP k zahájení procesu jedna z bývalých Patyho kolegyň. Podle vyjádření další z nich se tragédie vkrádá pedagogům do myšlenek každý den a výuka už se „vůbec nepodobá té dřívější“.

Podobně se k procesu připojilo i francouzské ministerstvo školství. Ministr Gabriel Attal AFP řekl, že úřad chce „pevně ujistit o své vůli hájit hodnoty republiky, které ztělesňoval Samuel Paty“.

Smrt na vesnické zábavě

Případem se soud začal zabývat ve chvíli, kdy zemí otřásla další vražda s možným rasovým podtextem. V Crepolu na jihu Francie vpadla na vesnickou slavnost parta mladíků ze sousedního města. Jeden z nich zabil nožem šestnáctiletého chlapce. Podle očitých svědků útočníci vykřikovali, že přišli útočit na špinavé bělochy.

Rodina oběti, obyvatelé vesnice a širší veřejnost také kritizují policii za to, že dlouho nechtěla zveřejnit jména útočníků, z nichž devět už bylo obviněno z vraždy. Všichni pocházejí ze stejné čtvrti.

Odvetná výprava

Osm desítek členů krajně pravicových uskupení podniklo do města tento víkend trestnou výpravu poté, co vyšlo najevo, že téměř všechna jména útočníků mají arabský původ. Policisté ve spolupráci s obyvateli čtvrti La Monnaie, kde mladíci bydlí, demonstranty zastavili. Útoků skupin z předměstí ale v poslední době přibývá.

„Jsou to momenty a scény, které jsou dnes typické pro části předměstí a určité čtvrti a jisté situace,“ míní odbornice na problematiku předměstí Celine Pinaová.