Francie si připomněla rok od vraždy učitele z pařížského předměstí

Události: Rok od vraždy učitele (zdroj: ČT24)

Francie si v sobotu 16. října připomíná přesně rok od vraždy středoškolského učitele Samuela Patyho na pařížském předměstí. Osmnáctiletý Čečenec tehdy zabil pedagoga za to, že studentům vysvětloval princip svobody slova. Policie ho krátce poté zastřelila.

Předseda francouzské vlády odhalil pamětní desku před budovou ministerstva školství. Po zavražděném učiteli je od soboty také pojmenováno náměstí před univerzitou Sorbonna. Vzpomínkové akce se konaly v jeho rodném městě i jinde ve Francii.

„Profesor byl zavražděn za nejpodlejších okolností ve jménu temného barbarství,“ komentoval na připomínce Patyho smrti situaci francouzský premiér Jean Castex.

Největší připomínková akce proběhla v Conflans Saint Honorine, kde památku učitele uctili nejprve žáci z jeho třídy i s rodiči a zástupci školy a samotným ministrem přímo v budově. Širší veřejnost pak měla možnost být přítomná inauguraci památníku v podobě otevřené knihy na znamení svobody slova.

„Říkal jsem žákům, že demokracie je také rozmanitost, máme v ní možnost vyjádřit všechny rozdíly,“ řekl na místě francouzský ministr školství Jean-Michel Blanquer.

Učitelé se při hodinách bojí mluvit o kontroverzních tématech

Poctu Patymu ve školách doprovázela necelá stovka incidentů včetně nedodržování minuty ticha. Mnozí učitelé otevřeně přiznávají, že se obávají během výuky dotknout kontroverzních témat. Proti návrhu, aby škola, kde zavražděný profesor učil, nesla jeho jméno, se postavili někteří rodiče. Další tvrdí, že je nutné ve svobodné diskusi pokračovat.

„Je to naprosto oprávněné, podporuji nejen Samuela Patyho, ale i ty, co jdou ještě o krok dál,“ vyjádřil své sympatie středoškolský profesor z Paříže Eric Lhote.

Na podporu Samuela Patyho je na neděli svolána velká manifestace do centra Paříže. Učitel přišel o život přímo před školní budovou, kde učil, a stal se symbolem svobody slova. Zemřel kvůli tomu, že v hodině ukazoval žákům časopis Charlie Hebdo s karikaturami Mohameda.