Ztělesňoval republiku, řekl Macron o zavražděném učiteli a odsoudil „zbabělce, kteří ho vydali barbarům“

Samuel Paty byl zabit, protože ztělesňoval republiku, řekl o oběti teroristického útoku francouzský prezident Emmanuel Macron při národní tryzně. Pařížský prokurátor Jean-Francois Ricard informoval o tom, že Čečenec, který Patyho zavraždil, zaplatil dvěma studentům, aby mu pedagoga ukázali. Smrt učitele Francií otřásla, vláda v reakci na ni přitvrdila v potírání islamismu.

„Samuel Paty byl zavražděn, protože islamisté chtějí naši budoucnost a vědí, že s tichými hrdiny, jako on, ji nikdy mít nebudou,“ prohlásil prezident na nádvoří Sorbonny, kam byla na úvod ceremonie přinesena rakev s pozůstatky zavražděného učitele za zvuků písně One od skupiny U2.

Macron ujistil, že Francie se nevzdá karikatur a kreseb. „Budeme pokračovat, profesore. Budeme bránit svobodu, které jste tak dobře učil, a budeme prosazovat sekularismus, nezřekneme se karikatur a kreseb, i když ostatní ustoupí,“ nechal se slyšet nejvyšší představitel francouzského státu.

Prezident rovněž odsoudil zbabělce, kteří učitelovo jméno „vydali barbarům“. „Nebudu hovořit o teroristech a o všech zbabělcích, kteří spáchali a umožnili tento atentát,“ řekl šéf Elysejského paláce při tryzně, jíž se účastnili příbuzní zavražděného i velká část francouzské politické reprezentace. „Nebudu mluvit o těch, kteří předali jeho jméno barbarům. Nezaslouží si to,“ řekl.

Macron hovořil o Patym jako o „jednom z těch profesorů, na něž se nezapomíná“. Paty podle něj ztělesňoval ideál učitele, který „ukazuje velikost myšlení, učí respektu, ukazuje, co je civilizace“.

„Samuel Paty se stal v pátek tváří republiky,“ prohlásil Macron, který po proslovu stál před rakví za zvuků francouzské hymny.

Útočník „mstil proroka“, učitele mu za úplatu ukázali dva žáci

Středoškolského učitele dějepisu dekapitoval v pátek odpoledne 18letý Rus čečenského původu Abdulak Anzorov na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine. Motivem činu byla podle vyšetřovatelů pomsta za to, že 47letý Paty před časem s žáky hovořil o svobodě slova a ukazoval jim karikatury proroka Mohameda. Pachatele policisté zastřelili devíti ranami krátce po činu.

Ještě před smrtí Anzorov podle agentury AFP zveřejnil video, na kterém se k činu hlásí a rusky říká, že „pomstil proroka“. Ve Francii vyvolala Patyho vražda rozhořčení. Ještě před národní tryznou na univerzitní půdě Sorbonny se konala se řada pietních shromáždění a demonstrací.

Podle prokurátora Ricarda v souvislosti s Patyho smrtí policie zadržela 16 lidí, devět z nich už propustila. Sedm osob, z toho dvě nezletilé ve věku 14 a 15 let, viní mimo jiné ze spoluúčasti na teroristickém činu.

Čečenec učitele osobně neznal, řekl žalobce. Zaplatil proto dvěma studentům, aby mu jej ukázali. Podle agentury AFP se jedná právě o studenty ve věku 14 a 15 let, které policie spolu s dalšími pěti lidmi obvinila. Za identifikaci Patyho dostali 300 až 350 eur (8150 až 9500 korun).

Otec žákyně burcoval proti učiteli na síti, zveřejnil jeho jméno

Kromě zabitého Čečence považuje prokuratura za hlavní podezřelé Brahima C., otce jedné ze žaček střední školy, na které Paty vyučoval, a muslimského aktivistu Abdelhakima Sefriouiho.

Po hodině, na které Paty ukazoval karikatury Mohameda, Brahim C. umístil na internet video, v němž se nad jeho chováním rozhořčoval. Ve druhém videu, zveřejněném po osobní stížnosti řediteli, uvedl jméno učitele i školy. Ve třetí nahrávce vystupuje opět otec, tentokrát spolu se Sefriouim, který je znám francouzským tajným službám a který na videu hrozil odplatou, pokud nebude učitel odvolán.

Ricard ve středu uvedl, že si Anzorov a Brahim C. vyměnili před činem několik textových zpráv.

Podle prokurátora učitel zemřel „v kontextu výzev k vraždám“, které následovaly po novém otištění karikatur Mohameda v satirickém časopisu Charlie Hebdo na počátku září. V této souvislosti se podle něj odehrál i zářijový útok na pařížské ulici, kde kdysi časopis sídlil. Při něm pákistánský útočník zranil dva lidi.

Tvrdší postup vůči islamismu

Magazín Charlie Hebdo otiskl v září karikatury u příležitosti začátku procesu se 14 lidmi obžalovanými z podílu na atentátu na redakci časopisu v roce 2015. Motivem pět let starého činu byla publikace stejných karikatur. Atentátníci, bratři Kouachiové, tehdy zabili 12 lidí.

Prezident a vláda se v reakci na páteční útok rozhodli přitvrdit v potírání islamismu. Ministr vnitra Gérald Darmanin mimo jiné informoval, že Francie zruší propalestinskou organizaci Cheikh Yassine. Už dříve oznámil, že nechá ještě tento týden uzavřít mešitu na pařížském předměstí Pantin. Darmanin zároveň označil za nepřijatelné výhrůžky, kterým po Patyho vraždě čelí některé francouzské mešity, například ta v Bordeaux.