Samuel Paty dostane nejvyšší státní vyznamenání, Macron slíbil ráznější postup proti radikálnímu islámu

Zavražděný francouzský učitel Samuel Paty bude in memoriam oceněn Řádem čestné legie, nejvyšším francouzským státním vyznamenáním. V rozhovoru pro televizi BFMTV to oznámil ministr školství Jean-Michel Blanquer. Patyho památku v úterý uctili poslanci minutou ticha. V souvislosti s vyšetřováním činu je nyní ve vazbě 16 lidí. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil zintenzivnění akcí proti radikálnímu islámu a oznámil rozpuštění propalestinského uskupení Cheikh Yassine, které podle něj bylo do atentátu zapojeno.

V pátek odpoledne zavraždil osmnáctiletý Rus čečenského původu na pařížském předměstí učitele Samuela Patyho, který před časem s žáky hovořil o svobodě slova a ukazoval jim karikatury proroka Mohameda. Prokuratura vyšetřuje čin jako terorismus, pachatele policisté zastřelili krátce po činu. 

Podle francouzských médií by se středoškolský učitel dějepisu měl stát také komandérem Řádu akademických palem. Prezident Emmanuel Macron by mu titul měl udělit ve středu na vzpomínkové akci na univerzitní půdě Sorbonny.

Macron v úterý slíbil další zesílení akcí proti islamistickým radikálům. „Rozhodnutí tohoto typu vůči sdružením, uskupením osob budou v příštích dnech následovat,“ prohlásil v krátkém proslovu v prefektuře Bobigny severně od Paříže. Dále řekl, že bude rozpuštěna místní organizace, která se na útoku na učitele podílela. „Víme, co je třeba udělat,“ řekl Macron po setkání se zástupci protiislamistické jednotky na severovýchodním předměstí francouzské metropole.

V pondělí 2. listopadu na všech francouzských základních a středních školách zavládne minuta ticha k uctění Patyho památky. Ministr Blanquer varoval, že „pokud budou během minuty ticha demonstrace nebo protesty, studenti budou potrestáni“.

Před pařížským Bourbonským palácem, který je sídlem francouzského Národního shromáždění, už v úterý uctili památku zabitého učitele minutou ticha poslanci. Na pozadí vlajek stažených na půl žerdi k ní vyzval předseda sněmovny Richard Ferrand. Republikánská garda následně zahrála francouzskou hymnu Marseillaisu.

Demonstrace na podporu francouzských učitelů po vraždě Samuela Patyho
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Mezi zadrženými je pět žáků

Čtyři dny po činu se vyšetřovatelé pokoušejí zrekonstruovat kompletní řetězec událostí a osob, které byly do činu zapleteny. V současnosti je ve vyšetřovací vazbě 16 osob, z toho pět studentů střední školy.

Mezi zadrženými je otec muslimské žačky, který umístil na internet video, v němž se rozhořčoval, že učitel ukazoval dceři karikatury Mohameda. Později také zveřejnil jméno učitele i školy. Podle France 24 jsou mezi zadrženými také žáci, kteří měli útočníkovi před činem pomoci učitele identifikovat. 

Podle agentury AFP si mladý pachatel vyměnil ve dnech před útokem přes aplikaci WhatsApp několik zpráv s jedním z rodičů, kteří si stěžovali na ukazování karikatur. AFP předtím napsala, že policie nadále vyslýchá příbuzné útočníka i otce jednoho ze studentů. Rodič vyzýval na sociálních sítích k mobilizaci proti Samuelu Patymu a proti dalšímu muži, jenž ho podporoval.

Ministr vnitra Gérald Darmanin v pondělí oznámil, že uvažuje o rozpuštění některých muslimských uskupení. Prefekta departementu Seine-Saint-Denis už požádal o uzavření mešity v obci Pantin, která na Facebooku šířila video odsuzující Patyho vyučovací hodinu s ukázkami karikatur proroka Mohameda.