TÉMA

Jean Castex

Novou francouzskou premiérkou se po Castexovi stala Élisabeth Borneová

Novou francouzskou premiérkou se stala dosavadní ministryně práce Élisabeth Borneová. S odvoláním na Elysejský palác o tom informovala agentura AFP. Je teprve druhou ženou, která byla jmenována do této funkce. V úřadu nahradila Jeana Castexe, jenž stál v čele kabinetu od července 2020 a odpoledne podal demisi.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 21:36|

Německo vyřadilo všechny země ze seznamu epidemicky rizikových oblastí. V Česku epidemie covidu ustupuje

Německo od čtvrtka s ohledem na všeobecně převažující koronavirovou variantu omikron vyřadilo všechny státy ze svého seznamu vysoce rizikových oblastí. Zároveň výrazně zjednodušilo karanténní podmínky vstupu do země. Ve Francii od 14. března přestane platit povinnost předkládat očkovací pasy a nosit roušky ve většině vnitřních prostor. Testy v Česku ve středu potvrdily 10 634 případů koronaviru, což je v pracovním dni nejnižší přírůstek od 10. ledna.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 14:41|

Pandemie ve světě: Itálie zpřísnila, obavy dále vyvolává omikron

Vstup do italských restaurací, kin či diskoték mají nově povolen jen očkovaní nebo ti, kteří nemoc prodělali. Německé ministerstvo zdravotnictví povede lékař a epidemiolog Karl Lauterbach, který by měl pomoci zavést povinné očkování. Francie se připravuje na vrchol páté vlny. Dle Ursuly von der Leyenové darovala EU na 350 milionů dávek vakcíny chudším zemím. Brazilský prezident Jair Bolsonaro chce omezit používání covidových certifikátů. V USA se dál šíří varianta omikron, ve Francii a Anglii se šíři již komunitně. V JAR se kvůli ní připravují nemocnice na další vlnu onemocnění.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:39|

U francouzského přístavu Calais utonuly desítky migrantů. Převrátil se s nimi člun

Na převráceném člunu v Lamanšském průlivu bylo 33 migrantů, 31 jich nehodu nepřežilo, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Dva zachránění jsou nadále v ohrožení života. Migranti se pokoušeli dostat z Francie do Británie. Policie už zatkla čtyři osoby. Podezírá je z přímého zapojení do této převaděčské operace, která skončila smrtí většiny zúčastněných.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:15|

Francie si připomněla oběti útoků na Bataclan a další místa v Paříži, uplynulo od nich šest let

Francie si připomíná oběti série teroristických útoků v Paříži. Před šesti lety, 13. listopadu 2015, při nich zemřelo 130 lidí a více než tři sta padesát dalších utrpělo zranění. Pietní akty se konaly za přítomnosti premiéra Jeana Castexe na různých místech Paříže a jejího předměstí Saint-Denis, které byly dějišti islamistických útoků. Vzpomínky se konají v době, kdy Francie sleduje proces s obviněnými z atentátů.
13. 11. 2021|

Francie si připomněla rok od vraždy učitele z pařížského předměstí

Francie si v sobotu 16. října připomíná přesně rok od vraždy středoškolského učitele Samuela Patyho na pařížském předměstí. Osmnáctiletý Čečenec tehdy zabil pedagoga za to, že studentům vysvětloval princip svobody slova. Policie ho krátce poté zastřelila.
16. 10. 2021|

Ve Francii pokračovaly demonstrace proti covidovým pasům a očkování dětí

Na dvou stovkách míst po celé Francii manifestovali v sobotu odpůrci covidových pasů, a to už sedmý víkend po sobě. Tentokrát se sešlo celkem 200 tisíc lidí, zhruba čtvrtina z nich v Paříži. Povinnost prokazovat se kompletním očkováním, negativním testem nebo proděláním nemoci při vstupu do veřejných interiérů platí do poloviny listopadu. Premiér Jean Castex ale nevyloučil prodloužení. V sobotu se protestovalo také v Německu a Itálii.
28. 8. 2021Aktualizováno28. 8. 2021, 20:47|

Francouzští poslanci schválili zákon, který má pomoci v boji proti islamismu

Poslanci francouzského Národního shromáždění potvrdili návrh zákona o „posílení republikánských principů“. Norma má být nástrojem boje proti islamismu. Takzvaný zákon proti separatismu parlament schválil po měsících projednávání.
23. 7. 2021|

Francie představila nový protiteroristický zákon. Rozšíří odposlechy a sledování radikálů

Francouzská vláda představila nový protiteroristický zákon, kterým reaguje na změny způsobů, jakými atentátníci útočí. Jednají totiž většinou samostatně a své záměry často prozrazují dopředu na sociálních sítích. Policisté se tak v budoucnu u sledovaných osob zaměří mimo jiné i na jejich zdravotní a mentální stav. Předestření nové legislativy přichází pět dní poté, co francouzskou policejní úřednici zavraždil tuniský islamista.
28. 4. 2021|

Rakousko zavádí kontroly na hranicích. Londýnu hrozí kolaps zdravotnictví

Rakousko od půlnoci z pátku na sobotu 9. ledna zavádí hraniční kontroly. Slovenská policie hodlá přísněji kontrolovat dodržování tamních opatření proti šíření koronaviru. Polsko očkuje zdravotnický personál a řeší aféru s naočkovanými umělci. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje rozumnou pružnost při dávkování vakcíny. Británie se připravuje na možnost, že v Londýně během dvou týdnů zkolabuje zdravotnický systém. Stav nouze začne v pátek platit v japonském hlavním městě Tokiu.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 19:41|

Při sobotních protestech proti bezpečnostnímu zákonu ve Francii zadrželi policisté 142 lidí

Francouzská policie zadržela při sobotních protestech proti navrhovanému bezpečnostnímu zákonu 142 lidí. Odpůrci chystané normy demonstrovali již třetí víkend v řadě, informovala agentura AFP. Do ulic Paříže a dalších velkých francouzských měst vyšlo několik desítek tisíc lidí.
13. 12. 2020|

Rozvolňování se nekoná. Francouzi přijdou i o veřejné oslavy silvestra

Francie znovu zpřísňuje opatření proti koronaviru. Denní počet nakažených je stále vysoký, hospitalizovaných je pětadvacet tisíc lidí. Uvolňování restrikcí proto nebude pokračovat podle původního plánu. Vláda prodlužuje večerní zákaz vycházení a nechává uzavřená místa, kde by se mohl potkávat větší počet lidí.
13. 12. 2020|

V Lyonu byl postřelen pravoslavný kněz. Policie zatkla podezřelého

V Lyonu ve středovýchodní Francii byl v sobotu postřelen pravoslavný kněz ve chvíli, kdy zavíral kostel. Jeho stav je vážný. Pravděpodobný pachatel je na útěku, uvedla s odvoláním na policii agentura Reuters. Později policie oznámila, že v souvislosti s případem zatkla jednoho podezřelého. Není však zřejmé, zda jde přímo o útočníka. Motiv útoku je zatím nejasný.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 20:48|

Francie stojí po boku katolíků, prohlásil Macron v Nice, kde terorista v bazilice zabil tři lidi

Při útoku nožem v Nice zemřeli tři lidé, šest utrpělo zranění. Starosta města Christian Estrosi se domnívá, že šlo o teroristický útok. Jako takový už čin vyšetřuje protiteroristická prokuratura. Pachatele policisté postřelili a zadrželi. Dle Reuters policejní zdroj potvrdil, že útočník dekapitoval jednu ženu. V Avignonu policisté zastřelili muže, který ohrožoval kolemjdoucí pistolí a volal Alláhu akbar, informuje agentura. V Lyonu policie zadržela podezřelého Afghánce s nožem, píše AFP. Terčem útoku se ve čtvrtek stal také francouzský konzulát v saúdskoarabské Džiddě. V celé Francii platí nejvyšší stupeň varování před terorismem.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 23:50|

Proti učiteli vyhlásili islamisté před vraždou fatvu. Francouzská policie teď vyšetřuje několik desítek lidí

Francouzská policie po páteční vraždě učitele Samuela Patyho zahájila vyšetřování několika desítek islamistů, především kvůli jejich příspěvkům na internetu, oznámil ministr vnitra Gérald Darmanin. Na dějepisáře ze školy na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine podle něj otec jedné žákyně a jeden muslimský aktivista vyhlásili zjevně fatvu. Podle agentury AFP je nyní v souvislosti s vyšetřováním ve vazbě 15 lidí.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 22:05|

Útočník u Paříže zabil učitele, který žákům ukazoval karikatury proroka Mohameda

Na předměstí Paříže se odehrál útok, který policie vyšetřuje jako teroristický. Agentury AFP a Reuters s odkazem na své zdroje uvedly, že útočník na ulici uřízl hlavu středoškolskému učiteli dějepisu, který před časem žákům ukazoval karikatury muslimského proroka Mohameda. Podezřelého policisté na útěku postřelili, zranění na místě podlehl. Čin odsoudili francouzští politici v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem, podle nějž se jednalo o útok na svobodu slova, za nímž stojí islamistický terorismus. Policie podle AFP zadržela v souvislosti s útokem čtyři osoby.
16. 10. 2020Aktualizováno17. 10. 2020, 07:18|

Ve Francii se koronavirus nejrychleji šíří na jihu, úřady omezují setkání v parcích či hudbu venku

Ve Francii od počátku srpna setrvale roste denní počet případů nákazy koronavirem. V sobotu dokonce úřady ohlásily rekordní přírůstek 10 561 případů, v úterý přibylo kolem osmi tisíc nakažených. O celostátních opatřeních se zatím neuvažuje, neboť počet infikovaných nejvíce roste ve čtyřech regionech. Nejhorší je situace na jihu země, kde proto přijali nová opatření. Stávkují tam také pracovníci některých odběrových míst zajišťujících testy na koronavirus a na čtvrtek hrozí celostátním protestem.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 20:15|