Francie si připomněla oběti útoků na Bataclan a další místa v Paříži, uplynulo od nich šest let

Francie si připomíná oběti série teroristických útoků v Paříži. Před šesti lety, 13. listopadu 2015, při nich zemřelo 130 lidí a více než tři sta padesát dalších utrpělo zranění. Pietní akty se konaly za přítomnosti premiéra Jeana Castexe na různých místech Paříže a jejího předměstí Saint-Denis, které byly dějišti islamistických útoků. Vzpomínky se konají v době, kdy Francie sleduje proces s obviněnými z atentátů.

Castex v doprovodu pařížské starostky Anne Hidalgové přijel nejdříve před národní stadion Stade de France v Saint-Denis. Po položení věnce následovala minuta ticha. Pak se politici přemístili na terasy zasažených kaváren a k hudebnímu klubu Bataclan, v němž útočníci pozabíjeli 89 lidí.

Před Bataclanem přeživší a příbuzní obětí podle agentury AFP s pohnutím poslouchali čtení jmen všech obětí z koncertního sálu. Vzpomínky se zúčastnilo také několik ministrů, místních politiků, předsedové sdružení obětí nebo bývalý premiér Bernard Cazeneuve.

U terasy baru Le Carillon položila krátce po poledni kytici bílých květů, po boku francouzského premiéra, americká viceprezidentka Kamala Harrisová, která v sobotu končí čtyřdenní návštěvu Francie.

Sérii pietních aktů večer završí minuta ticha těsně před výkopem fotbalového utkání Francie-Kazachstán, které začíná ve 20:45 na Stade de France.

Od září zvláštní soud v Paříži soudí dvacet obžalovaných kvůli údajnému podílu na organizování útoků, k nimž se přihlásila organizace Islámský stát (IS). Mezi obžalovanými je i Salah Abdeslam, jediný žijící přímý účastník atentátů, které byly nejhorší v dějinách Francie v době míru.