Při sobotních protestech proti bezpečnostnímu zákonu ve Francii zadrželi policisté 142 lidí

Francouzská policie zadržela při sobotních protestech proti navrhovanému bezpečnostnímu zákonu 142 lidí. Odpůrci chystané normy demonstrovali již třetí víkend v řadě, informovala agentura AFP. Do ulic Paříže a dalších velkých francouzských měst vyšlo několik desítek tisíc lidí.

Protesty proti bezpečnostnímu zákonu v sobotu provázely stejně jako minulý a předminulý týden násilnosti. Obzvlášť v Paříži se podle úřadů zapojili do protestů radikálové a ti, jejichž cílem je vyvolávat konflikty s policií. V hlavním městě proti nim policisté nasadili i vodní děla, v Lyonu slzný plyn.

Podle ministra vnitra Géralda Darmanina policisté zadrželi po celé zemi 142 účastníků demonstrací. Odhad počtu lidí, kteří vyšli na protest proti chystanému zákonu do ulic, se značně liší. Podle organizátorů jich bylo po celé Francii asi 60 tisíc, podle ministerstva vnitra něco málo přes 26 tisíc. Jen v hlavním městě na protesty dohlíželo kolem tří tisíc policistů. 

Slib úprav

Protestovat lidé vyšli kvůli chystanému bezpečnostnímu zákonu, který již schválilo Národní shromáždění a v lednu se jím bude zabývat Senát. Již minulý týden přitom vláda premiéra Jeana Castexe slíbila, že jeho nejvíce spornou část přepracuje. Kontroverzní článek 24 měl trestat zveřejnění snímků či záběrů, na kterých by bylo možné identifikovat příslušníky bezpečnostních sil.

Trestný by takový čin byl, pokud by ke zveřejnění došlo s úmyslem způsobit zachycenému příslušníkovi „fyzickou či psychickou újmu“. Tuto pasáž zákona kritizovala i média a ochránci lidských práv. Část demonstrujících v sobotu žádala kompletní stažení zákona.

Kromě bezpečnostního zákona se v sobotu v ulicích francouzských měst demonstrovalo i proti chystané normě na ochranu republikánských hodnot, jejímž hlavním cílem je zefektivnit boj proti islamismu. Podle protestujících navrhovaný zákon stigmatizuje muslimy a podporuje islamofobii.