Ve Spojených státech uprchl vrah z vězení. Britští policisté zase pátrají po bývalém vojákovi

Události ČT: Útěky vězňů v USA a Británii (zdroj: ČT24)

Americké úřady zveřejnily záběry pozoruhodného útěku trestance z vězení. Nebezpečný vrah Danelo Cavalcante se rukama a nohama vzepřel o dvě stěny, vyšplhal na střechu a překonal dva ploty a dva ostnaté dráty. Z pensylvánského zařízení utekl už před týdnem a stále nebyl dopaden. Stejně jako bývalý voják podezřelý z terorismu, který uprchl ve středu podobně kuriózním způsobem z věznice ve Velké Británii. V obou případech hrála roli nedostatečná ostraha.

Pátrání po 34letém Cavalcantem zmobilizovalo v okolí města West Chester stovky policistů a pokračuje sedmým dnem, informovala ve čtvrtek americká média. „Vyškrábal se po zdi, protáhl se žiletkovým drátem, přeběhl střechu, zdolal další plot a další pole žiletkového drátu,“ popsal ředitel věznice Howard Holland.

Tím, že vyšplhal na střechu, z téhož zařízení uprchl letos 19. května jiný vězeň jménem Igor Bolte. Daleko se však nedostal, píše web stanice CNN, policie jej dopadla v nedaleké obytné čtvrti. Úřady uvedly, že se ve vyšetřování budou zabývat také tím, zda se Bolte a Cavalcante znali.

Jeden ze strážných v nápravném zařízení uvedl, že Calvanteho při útěku neviděl ani člověk na strážní věži, ani člověk, který sledoval tamních 160 kamer. „Věznice si je plně vědomá slabin v zabezpečení, které může mít, a učinila vše pro to, aby je odstranila. Měli jsme za to, že jsme tomu tím ostnatým drátem zabránili. Co jsme ale nebrali v potaz, bylo lidské selhání, zaměřovali jsme se jen na fyzickou infrastrukturu,“ řekla novinářům v pondělí okresní státní zástupkyně Deb Ryanová. 

Video zachytilo Cavalcanteho (vlevo) při útěku
Zdroj: Chester County District Attorney via Facebook/Handout via Reuters

Do pátrání je v každý moment aktivně zapojených dvě stě až 250 policistů s vrtulníky, vozidly i psy, uvádějí americká média. Naposledy muže zachytily kamery na turistické stezce v přírodní rezervaci Longwood Gardens. Pátrání po uprchlém vrahovi v okolních obcích působí neklid, na několik dní dokonce zavřely některé místní školy a školky.

Cavalcante byl v srpnu odsouzen na doživotí za vraždu své bývalé přítelkyně. Činu se dopustil před očima dvou jejich společných dětí, píše web The Independent. Muž je hledaný též ve své domovské Brazílii pro podezření ze zabití.

Britští policisté pátrají po bývalém vojákovi

Uprchlého vězně hledají také policisté v celém Spojeném království, a to včetně hraničních přechodů v přístavech a na letištích. Z londýnského vězení Wandsworth ve středu ráno uprchl 21letý Daniel Khalife, bývalý voják, který v cele čekal na soudní řízení kvůli obvinění, že na vojenské základně nastražil falešné výbušniny. Wandsworth je věznice kategorie B, tedy s druhou nejpřísnější ostrahou podle britských standardů, napsala zpravodajská služba BBC.

Khalife podle informací BBC uprchl skrze vězeňskou kuchyni, načež se připásal k podvozku dodávky, která do zařízení dovážela potraviny. Policie oznámila, že muže nepovažuje za vysoce nebezpečného, ale vyzvala veřejnost, aby se k němu nepřibližovala a vytočila tísňovou linku, pokud jej spatří. 

Případ uprchlého vězně rychle nabyl politických rozměrů. S ředitelem věznice již podle informací BBC telefonoval ministr spravedlnosti Alex Chalk a dožadoval se záruk, že zařízení je zabezpečené a nehrozí další útěky.

Stínová ministryně vnitra Yvette Cooperová ve čtvrtek ráno poznamenala, že „bezpečnostní úroveň věznice musí odpovídat bezpečnostnímu posudku zadrženého“. Narážela tím na fakt, že bývalý voják nebyl umístěn ve věznici s nejvyšší ostrahou kategorie A, například v londýnské Belmarsh.

Dennodenní „chaos“ v zařízení „ve volném pádu“

Za „nepřekvapivý“ označil incident bývalý šéf ostrahy v dotyčné věznici Ian Acheson. Zařízení je podle něj „ve volném pádu, stejně jako mnoho dalších britských věznic“, které se potýkají s nedostatkem personálu a jeho „nízkou morálkou“.

V podobném duchu se vyjádřil také Chris Atkins, britský dokumentarista nominovaný na cenu BAFTA, který ve Wandsworthu strávil rok za daňový podvod. „Překvapuje mě, že se to neděje častěji. Wandsworth vypadá bezpečně a děsivě zvenku, ale uvnitř je chaos,“ popsal Atkins. Uvedl také, že kuchyň, odkud měl Khalife uprchnout, se nachází v jiné části zařízení než cely.

Útěky z vězení byly v Anglii a Walesu v posledních letech spíše vzácné. Od roku 2010 uprchlo méně než 20 vězňů, přičemž z dotyčné věznice Wandsworth naposledy v roce 2019, píše BBC.