Ve Francii odstoupilo 218 kandidátů, aby podpořili síly proti Národnímu sdružení

Účasti ve druhém kole parlamentních voleb ve Francii se vzdalo 218 kandidátů, z toho 130 za levici a 82 provládních, vyplývá z propočtů listu Le Monde. Nechtějí tak tříštit síly v klání proti Národnímu sdružení, které vyhrálo v prvním kole. Druhé kolo se uskuteční v neděli 7. července.

Kandidáti, kteří se kvalifikovali do druhého kola francouzských parlamentních voleb, museli do úterních 18:00 oznámit úřadům, zda se ho skutečně zúčastní.

Odstoupivší tak učinili ve snaze spojit síly a netříštit hlasy voličů v boji proti krajně pravicovému Národnímu sdružení (RN), které první kolo voleb jasně ovládlo.

Ve Francii je 577 jednomandátových volebních obvodů, alespoň tři kandidáti postoupili do druhého kola ve zhruba 300 obvodech. Celkem 76 jich získalo mandát již v prvním kole. Volba mezi třemi kandidáty ve druhém kole zůstane voličům zhruba ve 100 obvodech. Podle deníku Le Monde odstoupili také dva kandidáti za Republikány a tři kandidáti za RN.

Nečekaná spojenectví

Někde došlo podle zpravodaje ČT ve Francii Jana Šmída před druhým kolem až k bizarním situacím. Například dlouholetý konzervativní politik Xavier Bertrand otevřeně podpořil komunistického kandidáta. Na severu Francie se zase představitelka mladých centristů vzdala své kandidatury ve prospěch Francois Ruffina.

„To je významná postava Nepodrobené Francie, extrémně levicového křídla, o kterém se mluví jako o budoucím premiérovi. V prvním kole skončil na druhém místě o sedm procentních bodů za kandidátkou Národního sdružení.“

Zpravodaj Šmíd o situaci ve Francii před druhým kolem voleb (zdroj: ČT24)

V 11. pařížském obvodu žijí starousedlíci i lidé z různých částí světa. Tradičně tu volí levici. Ve volbách do Evropského parlamentu zde socialisté spolu se stranou Nepodrobená Francie získali téměř padesát procent všech hlasů. „Mnoho levicově smýšlejících lidí z koalice Spolu prezidenta Macrona se připojuje ke skutečné levici,“ okomentoval to obyvatel Paříže Laurent.

Události: Francie před druhým kolem (zdroj: ČT24)

Bardella spojování nechápe

Sám Macron pak apeloval na některé členy vlády, aby odstoupili z voleb v situacích, kdy v prvních kolem skončili na třetím místě a jsou tak prakticky bez šance na vítězství v kole druhém. „Je to jak snaha vládní strany prezidenta Macrona, tak také Nové lidové fronty dostat co největší podporu veřejnosti a netříštit hlasy,“ shrnul Šmíd. Připomenul záměr dosavadního premiéra Gabriela Attala, aby Národní shromáždění nezískalo ani jeden hlas.

Ve druhém kole by Macronova hra vabank s předčasnými volbami mohla vyjít, odhaduje zpravodaj ČT. „V těch obvodech, kde může Národní sdružení vyhrát, musí kandidát, který skončil třetí, odstoupit,“ řekla poslankyně Clémentine Autainová, zvolená v prvním kole za Nepodrobenou Francii.

Šéf Národního sdružení Jordan Bardella prohlásil k postupu Bertranda a dalších, že nechápe, jak se můžou vládní představitelé spojovat s extrémní levicí. „Jsem překvapen, když vidím, jak prezident republiky přichází na pomoc násilnému levicovému hnutí, které volá po revoltě a po 7. říjnu 2023 podněcuje antisemitské nálady.“

Šmíd zmínil také případ, kdy na Korsice naopak odstoupil kandidát Národního sdružení ve prospěch jiného pravicového kandidáta, aby ho podpořil proti kandidátovi krajní levice, kterou vede Jean-Luc Mélenchon.

Šmíd také upozornil, že sama zmíněná odstoupení ve prospěch kandidátů proti Národnímu shromáždění ještě automaticky neznamenají podporu voličů ve prospěch jeho odpůrců. Nicméně nejnovější průzkumy naznačují, že Národní sdružení by nemělo dosáhnout na většinu v Národním shromáždění, protože se proti němu spojují voliči po celé Francii.