USA zřejmě usnadní vývoz zbraní na Ukrajinu. Biden žádá Kongres o rekordní balík pomoci

Horizont ČT24: USA usnadní vývoz zbraní na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Americká Sněmovna reprezentantů jasnou většinou schválila zákon, který usnadní vývoz vojenského materiálu na Ukrajinu. Oživila tím takzvaný zákon o půjčce a pronájmu, který za druhé světové války přispěl k porážce Adolfa Hitlera. Zákon už čeká jen na podpis prezidenta, který čerstvě požádal Kongres o rekordních 33 miliard dolarů pro Ukrajinu.

Americká vláda oznamuje další a další balíky pomoci pro Ukrajinu. Ten poslední ale znamená raketový nárůst. Místo dalších 800 milionů rovnou 33 miliard - z toho dvacet na dodávky zbraní. „Cena tohoto boje není levná, ale ustoupit agresi bude ještě dražší,“ prohlásil americký prezident Joe Biden.

Šéf Bílého domu už přitom nemá k dispozici volné peníze a žádá Kongres o dodatečný rozpočet. Zatím mu zákonodárci schválili veškerou pomoc Ukrajině. Drtivou většinou demokraté i republikáni čerstvě podpořili například moderní verzi zákona o půjčce a pronájmu. Ten Američanům za druhé světové války umožnil půjčovat a pronajímat zbraně spojencům v době, kdy ještě sami nebyli ve válce.

„Tato myšlenka vyzbrojila Británii čelící nacistickému blitzkriegu. Ale dnes se nacházíme ve velmi podobné situaci, kdy Putin systematicky bombarduje a ostřeluje mírumilovné ukrajinské vesnice a města,“ uvedl republikánský kongresman za Arkansas French Hill.

Očekávání dlouhého konfliktu

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu pohrozil každému, kdo se pokusí zasahovat do konfliktu na Ukrajině zvenčí. „Měli by vědět, že naše odvetné údery budou bleskové,“ sdělil Putin.

Blesková naopak není samotná válka na Ukrajině. Američané jsou přesvědčení, že potrvá ještě dlouho. Ukrajincům už dodali protitankové systémy, děla, obrněné vozy, taktické drony, samopaly, desítky milionů kusů munice a dokonce vrtulníky. „Jen samotné Spojené státy dodaly deset protitankových střel na každý ruský tank, který je na Ukrajině,“ řekl nedávno Biden.

Rusové proto bombardují infrastrukturu na západě země, kudy vojenská pomoc proudí. Kvůli očekávané dlouhé válce má plánovaný gigantický balík ve výši 33 miliard dolarů zajistit dodávky pro Ukrajince na dalších několik měsíců, jeho schválení ale může trvat týdny.

Podporu pro tak velkolepý balík pomoci podle zpravodaje ČT ve Washingtonu Davida Miřejovského prezident pravděpodobně v Kongresu získá. „Ta podpora nepředstavuje problém mezi demokraty a republikány. Poslední průzkumy ukazují, že Američané jsou pro další pokračování podpory Ukrajiny ze strany USA, jak vojenské, tak humanitární,“ upřesnil Miřejovský. Biden podle něj v této souvislosti uvedl, že se jedná o enormní množství peněz, ale že všechny ostatní možnosti by v konečném důsledku byly pro Spojené státy i jejich spojence dražší.