Ukrajinská fronta se potýká s chladným počasím. Boje u Avdijivky slábnou

Události: Vojáci i domácnosti se na Ukrajině připravují na zimu (zdroj: ČT24)

Ruské a ukrajinské jednotky se při bojích na východní Ukrajině snaží dosáhnout průlomu dříve, než vojenské operace omezí chladné a mokré počasí. Zatímco Kyjev odolává intenzivním ruským útokům na město Avdijivka a předměstí Doněcku, frontová linie se výrazně neposunula ani opačným směrem v rámci ukrajinské protiofenzivy.

Na zimu se kromě armády poblíž fronty chystá i město Kosťantynivka, kde žije zhruba 42 tisíc lidí. Místní se na topnou sezónu vybavili elektrickými generátory i čističkou vody. Bez podpory se ale lidé u fronty neobejdou. OSN dopravila pomoc tisícovce obyvatel obce Časiv Jar, kde boje zničily většinu domů i infrastruktury.

Ruské síly od minulého týdne zvýšily nápor v severozápadní části fronty. Velitel ukrajinských pozemních sil, generál Oleksandr Syrskyj, dění mezi Kupjanskem a Lymanem nazval „významnou eskalací“. Jednotky obránců zde čelí ruským tankům, vzdušným úderům i dalším pozemním silám.

Co se týče bojů o Avdijivku, nápor několika praporů invazních sil se podle Kyjeva už vyčerpává a slábne. Počet ruských útoků se snížil na čtvrtinu. Fronta se ale významně neposouvá ani ve směru ukrajinské protiofenzivy, o čemž mimo jiné bude od úterý do čtvrtka ve španělské Seville jednat Vojenský výbor Evropské unie.

Arzenál pro Ukrajinu bude zřejmě potřebovat Izrael

Schůze se bude zabývat také konfliktem mezi židovským státem a teroristickým hnutím Hamás. Evropská unie podporuje ukrajinské i izraelské právo bránit se brutální agresi, stejně jako USA. „Dokážeme se postarat o obě záležitosti a ještě udržet vlastní mezinárodní obranu. Kapacitu na to máme, je to naše povinnost,“ prohlásil americký prezident Joe Biden. 

Pro Ukrajinu je ale roznícení nového konfliktu na Blízkém východě komplikací. Její úspěch totiž závisí mimo jiné na dodávkách dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů. Jeruzalém přitom před pár měsíci dovolil, aby Washington předal Kyjevu značnou část amerického arzenálu na izraelském území. Nyní se ale očekává, že ji bude potřebovat sám. Evropu tak zřejmě čeká převzetí většího dílu odpovědnosti za podporu Ukrajiny.