Spojené státy poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině. Podpoří i Česko a další evropské země

Americký prezident Joe Biden schválil dodatečný příspěvek 675 milionů dolarů (16,6 miliardy korun) na zbraně pro Ukrajinu včetně raket pro systémy HIMARS, řekl ministr obrany Lloyd Austin ve čtvrtek v Německu. Na tamní letecké základně Ramstein se sešly desítky ministrů obrany k jednání o dlouhodobé podpoře Ukrajiny v boji proti ruské invazi. Spojené státy zároveň oznámily podporu 18 evropským zemím, které potenciálně ohrožuje ruská agrese. Podle agentury AP mezi nimi má být i Česko.

Austin, který hovořil na začátku setkání desítek ministrů obrany na letecké základně Ramstein v Německu, uvedl, že na setkání se bude diskutovat o tom, jak mohou země spolupracovat při výcviku ukrajinských sil a zlepšovat své vlastní obranné průmyslové základny na dlouhou dobu.

„Budeme pracovat na výcviku ukrajinských sil v dlouhodobém horizontu. Budeme spolupracovat na integraci ukrajinských kapacit a posílení společných operací v dlouhodobém horizontu. Budeme spolupracovat na posílení našich základen zbrojního průmyslu, aby mohly v dlouhodobém horizontu splnit ukrajinské požadavky. Budeme spolupracovat na výrobě a inovacích, abychom uspokojili ukrajinské obranné potřeby v dlouhodobém horizontu,“ uvedl.

Austin rovněž hovořil o tom, že pomoc Ukrajině v podobě tanků a klíčových těžkých zbraní poskytují další demokratické země. Výslovně zmínil mimo jiné Slovensko.

Austin také označil ukrajinské ozbrojené síly za inspiraci pro to, jak je země odhodlána bránit svou svobodu a demokracii. „Jsme tady, protože odmítáme svět, ve kterém mocnosti mění hranice silou,“ řekl Austin. „Tvář války se změnila a stejně tak se mění i mise naší kontaktní skupiny,“ uvedl americký ministr.

Spojené státy podpoří i další země, kterým hrozí ruská agrese. Včetně Česka

Podle amerického ministra obrany jsou úspěchy ukrajinské armády podporované dodávkami zbraní ze Západu očividné. „Vidíme úspěchy našeho úsilí na bojišti,“ řekl. Uvedl, že i když Rusko pokračuje v brutálním ostřelování ukrajinských měst, dokázala ukrajinská armáda na jihu země zahájit protiofenzivu. Dodal, že ruská agrese není ničím jiným než nelegální, imperiální a neobhajitelnou dobyvačnou válkou.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken následně ve čtvrtek oznámil další balík pomoci, který má směřovat na Ukrajinu, ale i dalším evropským zemím, které by v budoucnu mohla ohrozit ruská agrese, informovala agentura AP.

Podle Blinkena půjde o členy NATO i „regionální bezpečnostní partnery“, patřit mezi ně má i Česko. Celková oznámená vojenská pomoc Ukrajině od USA tím vzrostla na 15,2 miliardy dolarů (asi 373 miliard korun) od začátku ruské invaze do sousední země.