Soud ve Francii zprostil obvinění muže, který pomáhal migrantům

Francouzský soud ve středu zbavil obvinění muže, který před třemi lety dostal trest za pomáhání migrantům při přechodu francouzsko-italské hranice. Farmář a aktivista Cédric Herrou se kvůli trestnímu stíhání a soudům stal ve Francii symbolickou postavou v debatě o migraci.

V roce 2017 soud Herrouovi uložil podmíněný trest čtyř měsíců vězení za to, že o rok dříve pomohl s přechodem hranice z Itálie do Francie dvěma stovkám migrantů, hlavně Eritrejců a Súdánců. Část z nich ubytoval na své farmě v Breil-sur-Roya, část v opuštěné budově francouzských železnic. Kvůli tomu jej soud odsoudil nejen za podporu nelegální migrace, ale i za přechovávání migrantů.

Herroua se ale v roce 2018 zastal ústavní soud, který uvedl, že muž jednal nezištně na základě „principu bratrství“, který patří k hlavním pilířům francouzské státnosti.

Ústavní rada tehdy připomněla, že devizou Francouzské republiky je heslo „Svoboda, rovnost, bratrství“, z něhož vyplývá i svoboda pomáhat druhým z humanitárních důvodů, aniž by se při tom muselo brát v potaz, zda je pobyt dotyčných osob regulérní.

Na základě rozhodnutí ústavní rady a kasačního soudu teď odvolací soud v Lyonu Herroua zbavil všech obvinění. „Je to triumf rozumu a práva,“ uvedla Sabrina Goldmanová, která aktivistu u soudu zastupovala.