Řecko zastavilo na turecké hranici desetitisíce migrantů. Unie slíbila pomoc

Události: Napětí na řecko-turecké hranici stoupá (zdroj: ČT24)

Představitelé tří klíčových institucí Evropské unie na úterní návštěvě v Řecku slíbili Aténám pomoc při ochraně hranic s Tureckem. Důvodem jsou tisíce migrantů, kteří se hromadí na turecké straně od chvíle, kdy Ankara rezignovala na snahu bránit jim v cestě na starý kontinent.

Řecká policie a armáda za poslední tři dny zabránily asi 24 tisícům pokusů o ilegální překročení hranice z Turecka, zatkly kvůli tomu na 183 běženců. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová řekla, že zodpovědnost za situaci musí přijmout Unie jako celek.

Oznámila, že na pomoc Řecku uvolní sedm set milionů eur (asi 18 miliard korun). „Situace na našich hranicích není problémem, který by mělo řešit jen Řecko. Je to zodpovědnost Evropy jako celku,“ řekla na tiskové konferenci von der Leyenová. „Ti, kdo se snaží zkoušet evropskou jednotu, budou zklamaní,“ dodala. 

Šéfka Evropské komise na místo dorazila společně s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim. Delegaci k hranici doprovodil řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Řecko přestává přijímat žádosti o azyl

„Ilegálně nikdo hranice přecházet nebude. Děláme jen svoji práci, řecké hranice jsou také hranice Evropy,“ řekl v úterý Mitsotakis, když dorazil do přístavního města Alexandrupoli nedaleko hranic s Tureckem. 

Běženci z Blízkého východu se k řecko-turecké hranici v oblasti tureckého města Edirne začali přesouvat minulý týden poté, co Ankara oznámila, že už nebude bránit migrantům v odchodu do Evropské unie.

Turecko tak přestalo dodržovat dohodu s Bruselem z roku 2016, v níž slíbilo pomoci zastavit migrační vlnu do Unie výměnou za finanční pomoc. V oblasti roste napětí, řecká policie a armáda se snaží migrantům bránit v přechodu hranice i slzným plynem a vodními děly.

Uprchlíci na cestě přes řecko-tureckou hranici
Zdroj: Emrah Gurel/ČTK

Řecko kvůli desítkám tisíců lidí snažícím se překročit hranici prohlásilo, že na měsíc pozastavuje příjem žádostí o azyl. Podle nevládních organizací je u hranic na turecké straně na patnáct tisíc migrantů. Turecko tvrdí, že jich tam jsou desetitisíce.

Do Evropy zamíří miliony migrantů, tvrdí Erdogan

 V pondělí tamní prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že do Evropy míří stovky tisíc migrantů a že to „brzy budou miliony“. Erdogan vyhrožoval otevřením hranic v minulosti opakovaně. Koncem minulého týdne tento krok oznámil bezprostředně po čtvrtečním zabití tří desítek tureckých vojáků v syrské provincii Idlib při náletech syrské armády.

Od prosince z této oblasti kvůli bojům uteklo k tureckým hranicím podle OSN na milion Syřanů. Ankara si dlouhodobě stěžuje, že jí ostatní země nepomáhají s přílivem syrských migrantů. Těch Turecko přijalo od začátku občanské války v Sýrii v roce 2011 na 3,7 milionu.

Česko je připraveno poskytnout finanční pomoc

České ministerstvo vnitra je ochotné poslat Řecku jeden milion eur (asi 25,5 milionu korun) na nákup materiálu k řešení hrozby další migrační krize. Může také uvolnit humanitární pomoc ze zásob hasičů, uvedl ministr Jan Hamáček.

Dodal také, že Řecko o policejní pomoc nepožádalo. Pokud by taková žádost přišla, Česko by podle něj mohlo policejní kontingent vyslat.

Unijní ministři chystají mimořádné schůze

Chorvatské předsednictví Evropské unie kvůli turecko-řeckým problémům s migrací naplánovalo trojici mimořádných ministerských schůzek. Ve středu se kvůli novému náporu uprchlíků sejdou ministři vnitra a v pátek budou o situaci debatovat ministři zahraničí.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell již v úterý vyráží do Turecka, aby s vedením země jednal o situaci běženců, informoval jeho úřad. O svolání schůzky ministrů vnitra požádal místopředseda Evropské komise odpovědný za migraci Margaritis Schinas.

Ministři by se podle něho měli pokusit pomoci balkánským státům, které se obávají nového nezvladatelného přílivu běženců. Ten zvláště Řecko zažilo před rokem 2016, než EU uzavřela s Tureckem dohodu, na jejímž základě výměnou za finanční pomoc nechávalo migranty na svém území.