Slovenská policie zadržela hledaného Čecha. Podle Seznam Zpráv jde o aktivistu Zítka

Slovenská policie zadržela českého občana, na kterého tuzemský soud vydal evropský zatýkací rozkaz. Informovalo o tom slovenské policejní prezidium, které však uvedlo pouze iniciály zadrženého – P. Z. Server Seznam Zprávy však napsal, že dotyčným zadrženým je Pavel Zítko. Ten v Česku čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy, policie po něm v dubnu vyhlásila pátrání. Na síti X česká policie uvedla, že dostala ze Slovenska informaci o zadržení 58letého muže, pátrání ale podle ní bude odvoláno až po jeho předání českým úřadům.

Okresní soud v Chomutově se zabývá obžalobou, kterou na Zítka podalo státní zastupitelství kvůli údajnému šíření poplašné zprávy. Obžalobě čelí zřejmě kvůli tomu, že v době pandemie covidu-19 mimo jiné zpochybňoval existenci viru a ve svých videích mluvil o negativních zdravotních důsledcích očkování proti koronaviru. Zítko se k soudu nedostavil, proto jej policie hledala.

Chomutovský soud naposledy odvolal jednání se Zítkem, které se mělo konat minulý týden. Podobně soud postupoval už v květnu. V případu se uskutečnilo pouze jedno jednání, a to 19. dubna. Zítko tehdy k soudu nedorazil. Soudkyně uvedla, že odmítl převzít předvolání k soudu. Budovu chomutovského soudu kvůli Zítkovi a jeho příznivcům hlídali policisté.

„Od slovenských kolegů jsme obdrželi informaci o zadržení osmapadesátiletého hledaného muže, po kterém bylo vyhlášeno pátrání na základě podkladů Okresního soudu v Chomutově,“ uvedla na síti X Policie ČR. Dodala, že více informací v tuto chvíli neposkytne a pátrání po hledaném odvolá, až bude definitivně potvrzena jeho totožnost a bude předán „do rukou českých úřadů“.

Zítko na sebe v minulosti upozornil například u Obvodního soudu pro Prahu 8, kde hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu několika obžalovaným.

Zítko také chtěl loni kandidovat na prezidenta, nepředložil však dostatečný počet občanských podpisů, proto jej ministerstvo vnitra do voleb nepustilo. Podle médií letos zveřejnil dopis, který údajně předal ruskému velvyslanectví v Praze. Žádal v něm Rusy o pomoc „při právní obnově Československa“.

Průběh řízení o vydání zadržené osoby ze Slovenska do jiné členské země Evropské unie na základě evropského zatýkacího rozkazu závisí na tom, zda hledaný s takovým krokem souhlasí a zda jsou splněné náležitosti ohledně zatykače. Pokud zadržený dá souhlas ke svému vydání, příslušnou administrativní proceduru završí žalobce, jinak o vydání rozhodne soud. Zadrženého lze rovněž umístit do vazby.