Policie obvinila osm lidí v souvislosti s incidentem u pražského soudu, kde dav vylomil dveře. Je mezi nimi i Zítko

Celkem osm lidí si vyslechlo obvinění kvůli incidentu u pražského městského soudu z letošního května. České televizi to sdělil Tomáš Svoboda z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2, které případ dozoruje. Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové souzené kvůli šíření poplašné zprávy tehdy vylomili dveře do jednací síně, ve které měla odvolací jednání. Zasahovat musela justiční stráž i policie. Z videa, které na sociální síti zveřejnil aktivista Pavel Zítko, vyplývá, že mezi obviněnými je i on.

„Policejní orgán Odboru extremismu a terorismu Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy dne 16. října 2023 zahájil trestní stíhání osmi osob pro přečin výtržnictví,“ uvedl Svoboda. „Z těchto osmi osob je pět stíháno též pro přečin násilí proti orgánu veřejné moci (…) ve spolupachatelství a jedna z těchto pěti navíc i pro přečin pohrdání soudem,“ doplnil dále.

Za výtržnictví hrozí v případě odsouzení až dva roky za mřížemi, jednomu z obviněných za to hrozí až tři roky vězení. Za násilí proti orgánu veřejné moci pak až pět let vězení. Za pohrdaní soudem pak hrozí dvouleté vězení nebo propadnutí věci.

Na videu, které se v pátek objevilo na sociálních sítích a jehož pravost si Česká televize ověřila, je vidět, jak si Pavel Zítko přebírá od policie usnesení o zahájení trestního stíhání.

Zítka také 10. října policie zadržela na dálnici v souvislosti s jiným případem, který se týká možné hospodářské trestné činnosti. Ještě ten večer byl propuštěn. Tento případ je ještě ve fázi prověřování, obviněn tak nikdo zatím není.

Výtržnictví u soudu

Na jednání soudu, který následně uložil Peterkové za šíření poplašné zprávy v době koronavirové pandemie dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou, přišlo několik desítek jejích příznivců. Ve snaze dostat se do jednací síně napadli lidé justiční stráž a vylomili dveře. Na chodbě dav skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě.

Přivolaná policie na místě zadržela dva muže, jednoho ze soudu odvezla za asistence záchranářů k ošetření do nemocnice. Odvolací senát po incidentu v jednací síni rozhodl o trestu pro Peterkovou bez přítomnosti veřejnosti.

Česká advokátní komora (ČAK) v souvislosti s incidentem také předložila své kontrolní radě podnět k prověření účasti advokáta Norberta Naxery. Ten už dříve uvedl, že se přišel na jednání podívat, protože byl s Peterkovou domluvený, že převezme její obhajobu po obhájci, s nímž nebyla spokojená. ČAK zatím k závěru nedospěla.