Příznivci Peterkové vylomili dveře do soudní síně, policie dva lidi zadržela

Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové na pražském městském soudu vylomili dveře do jednací síně. Policisté při zásahu zadrželi dvě osoby. Jednoho z příznivců Peterkové odvezli záchranáři. Soudní senát jednání přerušil, později se ale znovu sešel a vynesl pravomocný rozsudek, v němž Peterkové potvrdil podmínku za šíření poplašné zprávy. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) po incidentu uvedl, že chce, aby Vězeňská služba a vedení soudu zajistily, že se nic takového nebude již opakovat.

Odvolací jednání začalo bez účasti Peterkové, do síně se dostalo pouze několik z příchozích. Zbytek lidí zůstal na chodbě a po příchodu bývalé novinářky začal narážet na dveře, až je vylomil. Podporovatelé Peterkové včetně aktivisty Pavla Zítka na chodbě skandovali hesla o gestapu a fašistickém státě.

Mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunéřovská uvedla, že lidé shromáždění na chodbě „neuposlechli výzvy, aby dále z kapacitních důvodů nevstupovali do soudní síně“. Pokusům dostat se dovnitř podle ní zprvu čelila sama justiční stráž, později i s pomocí přivolaných policistů.

V soudní síni se po odchodu senátu strhla potyčka. Lidé následně zůstali před síní a dožadovali se, aby policie propustila jednoho z podporovatelů Peterkové, proti kterému podle nich neoprávněně zasáhla. Tvrdili také, že použila nezákonně donucovací prostředky. Chodbu opustili po více něž hodině, kdy muže odvezla záchranná služba spolu s policisty.

Mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová uvedla, že záchranáři ošetřili člověka zasaženého slzným plynem. Muže následně sanitka odvezla do nemocnice. Jeden z členů záchranářského týmu zůstává z preventivních důvodů na místě.

Policejní mluvčí Jan Rybanský uvedl, že policisté dostali zhruba ve 13:00 na linku 158 hlášení, že se zhruba osmdesát lidí snaží narušit soudní jednání. V soudní budově nakonec policisté zadrželi dva muže. Podle mluvčího byli předvedeni a k případu se vyjádřili, poté služebnu opustili. Policisté vyhodnotili jejich jednání jako přestupek neuposlechnutí výzvy úřední osoby, a věc proto předali příslušným úřadům. „Celou událost nicméně nadále prověřujeme a zjišťujeme, zda nedošlo k dalšímu protiprávnímu jednání,“ dodal Rybanský.

Justiční stráž byla profesionální, míní soudce

Podle Peterkové soud dostatečně nezajistil, aby líčení proběhlo v klidu. „Přesto, že jsem v neschopnosti, jsem se k soudu dostavila a chtěla jsem se obhájit, bylo mi to znemožněno, protože to nezajistil soud, policie ani justiční stráž,“ řekla novinářům. Policisté podle ní neumožnili, aby se k zadrženému a zraněnému muži dostal jeho advokát. Proto také lidé následně hodinu demonstrovali před soudní síní.

Naopak předseda Soudcovské unie Libor Vávra, který právě soudil ve vedlejší jednací síni, když se incident odehrál, označil postup justiční stráže za profesionální. „Věřím, že to bude vedení soudu analyzovat, zda příště postupovat jinak, ale nemám pocit nějakého pochybení,“ uvedl.

Nemyslí si, že by bylo rozumné už předem povolat „ozbrojence“, což by podle něj mohlo zvyšovat agresivitu davu. Připustil, že podobné incidenty se u soudů stávají, i když jen výjimečně. Doplnil, že justiční stráž se řídí zákonem a režimová opatření vydává předseda soudu. V každé jednací síni jsou navíc bezpečnostní tlačítka, kterými lze justiční stráž okamžitě přivolat.

Blažek chce, aby se událost u soudu neopakovala

Ministerstvo spravedlnosti po incidentu na mětském soudu konstatovalo, že se šéf resortu Pavel Blažek spojil s generálním ředitelem Vězeňské služby Simonem Michailidisem a předsedkyní soudu Jaroslavou Pokornou. Chce, aby se taková událost již neopakovala.

Podle ministerstva „zatím není známo žádné pochybení justiční stráže“. Té Blažek za zvládnutí situace poděkoval.

Podle Blažka se důsledky incidentu u soudu bude zabývat i vláda. Měla by posoudit opatření, která zabrání opakování podobných situací.