Situace v Záporožské elektrárně je bezvýchodná, míní Drábová. Okupanty nelze bezpečně vypudit

Horizont ČT24: Záporožská elektrárna je v ohrožení (zdroj: ČT24)

Pokud by invazním silám šlo o bezpečí, ze Záporožské elektrárny by se už dávno stáhly, domnívá se předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Současnou situaci v největší jaderné elektrárně v Evropě proto považuje za bezvýchodnou. Zařízení o víkendu čelilo ostřelování.

Bezpečnost jaderných zařízení by mimo jiné měla být zaručena jejich fyzickou integritou, nastínila Drábová. „Můžeme si říci, že střepiny, které létaly okolo kontejnerů s vyhořelým jaderným palivem, už možná tu integritu, nechci říct, porušily, ale trochu diskreditovaly,“ hodnotí předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. 

Ukrajinské jaderné elektrárny byly konstruovány tak, aby odolaly „náhodné události“, vysvětluje expertka. Takovou událostí může být například pád vojenské stíhačky Su-25 nebo zásah raketou země–země. „Kdyby náhodou někdo zešílel tak, že by chtěl reaktor zničit, a vypálil do ochranné obálky baterii raket Grad, Kalibr nebo Iskander, tak to ta obálka nevydrží,“ popisuje.

Jako další zásadní bezpečnostní prvek uvádí Drábová stabilní dodávky elektrické energie z okolní sítě. „Slyšeli jsme, že ostřelování v pátek – ať už ho prováděl kdokoliv, nevíme, kdo to byl – se dotklo vedení velmi vysokého napětí. Elektrárna má samozřejmě záložní zdroje, ale přesto přerušení linky vnějšího napájení je něco, co zase diskredituje bezpečnost,“ vysvětluje.

Nejdůležitější je ale podle předsedkyně úřadu pro jadernou bezpečnost zajistit obsluze komplexu takové pracovní podmínky, aby se byla schopná vyvarovat velkých chyb. „Oni jsou zvyklí pracovat ve stresu, ale pět měsíců pracovat v trvalém stresu pravděpodobnost, že udělají chybu, zvyšuje,“ varuje Drábová.

Zaměstnance elektrárny, kteří pracují „s namířeným samopalem v zádech“, oceňuje za to, že navzdory podmínkám zvládají elektrárnu udržovat ve stabilním stavu.

Ukrajinský velvyslanec při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) Jevhenij Cymbaljuk vyzval k zorganizování mezinárodní mise do zařízení. „Využijeme veškeré možné diplomatické kanály, abychom přiblížili MAAE a OSN k podniknutí této mise,“ řekl.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval Rusko, aby umožnilo mezinárodním inspektorům vstup do elektrárny. Riziko jaderné konfrontace se podle něj po desetiletích vrátilo. „Jakýkoliv útok na jadernou elektrárnu je sebevražda,“ komentoval Guterres.