Při ruském ostřelování Záporožské jaderné elektrárny byl zraněn jeden pracovník, uvedli Ukrajinci

Jeden pracovník Záporožské jaderné elektrárny byl zraněn, když místo v sobotu večer ostřelovala raketami ruská armáda. V neděli o tom informovala ukrajinská státní jaderná společnost Enerhoatom. Podle deníku Ukrajinska pravda se to stalo při ostřelování města Enerhodar, na jehož okraji se největší jaderná elektrárna v Evropě nachází.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (srpen 2022)
23:59

On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve čtvrtek. Děkujeme za pozornost.

23:46

Estonský ministr zahraničí Urmans Reinsalu v rozhovoru pro agenturu Reuters po setkání s kolegy z EU v Praze poznamenal, že "během několika týdnů se bude Estonsko snažit zabránit většině Rusů ve vstupu do země. Nějakou dobu to potrvá, ale myslím, že rozhodující je také načasování, když se podíváme na tyto obrovské počty vstupujících ruských občanů". Tyto poznámky zazněly v době, kdy se ministři zahraničí EU dohodli na zkomplikování postupu pro vstup Rusů, i když se zastavili u úplného zákazu vydávání víz.

23:25

Prezident Volodymyr Zelenskyj také poděkoval informátorům na Krymu. Ve svém večerním projevu ukrajinský prezident hovořil o svém setkání s vrchním velitelem a dalšími bezpečnostními činiteli, na němž se zvláště zmínil o těch, kteří na jihu Ukrajiny předali ozbrojeným silám důležité informace. "Naše rozvědka je za tyto informace vděčná a maximálně je využívá," řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ať nepřítel ví, na čí poloostrově se dočasně nachází."

Enerhoatom na komunikační platformě Telegram uvedl, že při útoku bylo zasaženo skladiště, kde je uloženo 174 kontejnerů s vyhořelým jaderným palivem. Podle Enerhoatomu byly poškozeny tři senzory pro sledování radiace kolem areálu elektrárny.

„V důsledku toho není možná včasná detekce a reakce v případě zhoršení radiační situace nebo úniku radiace z kontejnerů s vyhořelým jaderným palivem,“ uvedla společnost. Dodala, že zaměstnance zranil šrapnel a že byl převezen do nemocnice.

Záporožskou jadernou elektrárnu Rusko obsadilo v březnu, krátce po začátku invaze na Ukrajinu. Stále v ní ale pracují ukrajinští technici. Ukrajinska pravda napsala, že před sobotním útokem se přibližně pět set Rusů a zaměstnanců ruské společnosti Rosatom ukrylo v bunkrech.

Rusko ze sobotního ostřelování elektrárny obvinilo Ukrajinu. Ukrajinské ozbrojené síly „večer provedly úder za použití raketometu Uragan. Poškozeny byly administrativní budovy a přilehlý prostor skladu,“ cituje agentura Interfax z prohlášení, které zveřejnila Ruskem dosazená správa Enerhodaru.

Jeden reaktor byl v pátek odstaven, radiace ale neunikla

V pátek střely zasáhly vedení vysokého napětí u jaderné elektrárny, jeden z jejích reaktorů byl odstaven. Radiace ale ze zařízení neunikla. Ukrajina a Rusko se pak v sobotu vzájemně obviňovaly z „jaderného terorismu“. Ukrajinský Enerhoatom uvedl, že za škody mohou Rusové, naopak ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinské jednotky, že elektrárnu ostřelovaly.

Páteční ostřelování Záporožské jaderné elektrárny znepokojilo šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho. Vyzval proto k okamžitému zastavení bojů v blízkosti zařízení a varoval před nebezpečím jaderné katastrofy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli v telefonátu s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem požadoval silnější reakci na kroky Moskvy, které označil za jaderný terorismus. Chce, aby na ruský jaderný průmysl a ruské jaderné palivo byly uvaleny sankce.