Šestisettisícový Kryvyj Rih ohrožuje zničení Kachovské nádrže, město může být bez vody

Události ČT: Kryvyj Rih může přijít o vodu (zdroj: ČT24)

Obyvatelům města Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti hrozí po zničení Kachovské přehrady nedostatek vody. Dvě třetiny zásob totiž pocházejí z místní nádrže, která přišla v důsledku katastrofy o přívod. Kryvyj Rih je nejlidnatější středisko v širším okolí zničené Kachovské přehrady, žije v něm přes šest set tisíc lidí. Ve městě natáčel reportér ČT Jan Šilhan.

Například místní obyvatelka Ina s rodinou už teď vodou šetří a v bytě ji rovnou hromadí. „Kvalita vody se trochu zhoršila, ale je dobře, že vůbec je, díky bohu. Pamatuji si, když jednou loni nebyla.“

A to se může opakovat, tentokrát na delší dobu. Na tento scénář se připravují i místní podniky. „Použili jsme nové perlátory, které rozprašují proud vody a snižují spotřebu na třicet až čtyřicet procent. Venkovní terasu vytíráme jen jednou denně. Všechno ostatně jen zametáme,“ říká majitel jedné z kaváren Oleksandr.

Město před pár dny doporučilo obyvatelům snížit spotřebu o čtyřicet procent, neboť přívod z Kachovské přehrady do jedné ze zdejších nádrží se zastavil. Právě zásobárna, která má jedenáct kilometrů čtverečních, přitom představuje dvě třetiny zdrojů veškeré vody pro město. Při současné spotřebě ale mohou dojít do měsíce.

„Zakázali jsme zalévání pozemků, zahrad a sadů. Zakázali jsme provoz automyček,“ přiblížila Ina Michajlovová, mluvčí vodohospodářské společnosti Kryvbasvodokanal.

I čerpadla jedou v nouzovém režimu

Vodní infrastruktura může být navíc jasným terčem útoků. Čerpadla proto zakrývá aspoň provizorní ochrana, i v tomto případě ale funguje nouzový režim. „V době míru jsme tu měli tři čerpadla. Teď pracuje pouze jedno,“ podotýká zástupce vedoucího vodohospodářské společnosti Vitalij Mykolajevič.

Vodohospodáři mezitím hledají náhradní řešení, jak vodu zajistit. Mizející zásoby mohou brzy otřást nejen sítí, ale i celým městem.