Rusům se v Bachmutu začíná dařit, tvrdí Londýn. Kyjev připouští, že je situace „složitá“

Kyjev připustil, že je situace v Bachmutu problematická a Rusové mají navrch. Obdobně hodnotí aktuální situaci ve městě v Doněcké oblasti, o které se bojuje přes půl roku, britská vojenská rozvědka. Podle Londýna mají Rusové pod kontrolou západní břeh řeky Bachmutka.

„Ruské síly v posledních dnech získaly navrch v bitvě o Bachmut,“ uvedlo britské ministerstvo obrany v pravidelném souhrnu informací od vojenské rozvědky. Podle nich se Rusové „velmi pravděpodobně“ dostali do centra města a ovládli západní břeh řeky Bachmutka. Londýn míní, že je pravděpodobně „vážně ohrožena zásobovací trasa 0503, klíčová pro Ukrajince“.

I Kyjev charakterizoval situaci sil bránících Bachmut jako „složitou“. Generální štáb ve čtvrtek nepřímo připustil, že Rusové ovládli většinu města. Ujistil však, že se obránci stále drží navzdory ruské přesile. „Rusko má na některých místech taktický úspěch, ale platí za to vysokou cenu,“ řekl mluvčí regionálního ukrajinského velení Serhij Čerevatyj.

Zároveň prohlásil, že má Ukrajina situaci v Bachmutu pod kontrolou, vědí, o co Rusům jde, a efektivně se brání navzdory ruské početní převaze. „Podnikáme všechny kroky s cílem, aby nepřítel neprolomil naši obranu a abychom mu způsobili co nejvyšší škody a ušetřili naše vojáky,“ uvedl mluvčí.

Britská rozvědka dává nejnovější ruské úspěchy do souvislosti s tím, že se zřejmě zlepšila spolupráce ruské armády s žoldnéřskou Wagnerovou skupinou. Mimo jiné to znamená, že dokážou účinněji využít dělostřelectvo. 

O východoukrajinský Bachmut svádějí ukrajinští obránci a ruské invazní síly těžké boje už půl roku. Podle západních vojenských analytiků má Bachmut spornou strategickou důležitost, kvůli délce bojů a velkým ztrátám na obou stranách však získal velký symbolický význam.

Boje pokračují i na dalších místech na Ukrajině. Úřady jihoukrajinské Chersonské oblasti uvedly, že při ruském ostřelování ve čtvrtek utrpělo zranění nejméně sedm lidí. V Mykolajivské oblasti jsou poškozené obytné domy a městská infrastruktura v Očakivu, který čelil ruskému útoku. Informace jsou zatím o dvou zraněných, píše portál RBK Ukrajina.

Agentura TASS informovala, že ve čtvrtek v Rusy ovládaném Doněcku zemřeli čtyři civilisté na parkovišti, kam dopadly dělostřelecké granáty. Tři lidé přišli o život v Lysyčansku na severovýchod od Doněcku při výbuchu na autobusové zastávce. Jednotlivá tvrzení znepřátelených stran ale nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit.