TÉMA

Bitva

Když zatmění měnilo dějiny. Tři příběhy, v nichž temnota ve dne ovlivnila historii

Severní Amerika si v průběhu pondělí užije zatmění Slunce. Míří za ním statisíce lidí, kteří si chtějí užít podívanou, která se člověku nabídne mnohdy jen jednou za život. A někdy ani to ne. V současnosti se zatmění chápe většinou už jen jako velký spektákl, ale v minulosti tato událost doslova „psala dějiny“.
8. 4. 2024|

Střelba neutichá ani na pár sekund. Ukrajinský režisér Sencov zveřejnil video z bojů u Avdijivky

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, který nyní slouží v ukrajinské armádě, zveřejnil video ze zákopové bitvy u Avdijivky v Doněcké oblasti. Zhruba půlhodinový záznam za zvuků neustálé střelby ukazuje boj proti ruským okupantům, kteří útočí na ukrajinské pozice. Tři ukrajinští vojáci včetně Sencova utrpěli v bitvě zranění, z toho jeden těžká.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 20:46|

Ukrajinci tvrdí, že mají stále pod kontrolou část Bachmutu. Moskva hlásí jeho dobytí

Ukrajina tvrdí, že její vojáci stále brání několik průmyslových i rezidenčních objektů v Bachmutu a že navíc mají město částečně obklíčené. Ruské jednotky se prý musejí v částech města, které ovládají, kvůli tomuto obklíčení bránit. Rusové v sobotu ohlásili úplné dobytí města, což Kyjev odmítá. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je ale město zcela zničené.
21. 5. 2023Aktualizováno21. 5. 2023, 21:37|

Rusům se v Bachmutu začíná dařit, tvrdí Londýn. Kyjev připouští, že je situace „složitá“

Kyjev připustil, že je situace v Bachmutu problematická a Rusové mají navrch. Obdobně hodnotí aktuální situaci ve městě v Doněcké oblasti, o které se bojuje přes půl roku, britská vojenská rozvědka. Podle Londýna mají Rusové pod kontrolou západní břeh řeky Bachmutka.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 10:34|

Wagnerovci mají pod kontrolou východ Bachmutu, zní z Británie i USA

Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina kontroluje většinu východní části ukrajinského města Bachmut. Frontová linie nyní prochází řekou Bachmutka. V souhrnu svých zpravodajských informací to uvedlo britské ministerstvo obrany a obdobně hodnotí situaci i americký Institut pro studium války.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 14:10|

Uplynulo 80 let od bitvy u Sokolova. Čechoslováci se v ní poprvé zapojili do bojů na východní frontě

Češi a Slováci si připomínají 80. výročí od chvíle, kdy se zapojili do bojů na východní frontě. Čerstvě vycvičení českoslovenští vojáci stanuli 8. března 1943 u ukrajinské obce Sokolovo tváří v tvář zkušeným německým vojákům. Za necelý týden zahynulo při obraně linie na řece Mža 86 příslušníků praporu a více než stovka dalších z 360 mužů nasazených v Sokolovu byla zraněna. Přes nesporné hrdinství pro Čechoslováky v britských uniformách skončila bitva neúspěchem.
8. 3. 2023|

OBRAZEM: Bez Dne D svět mohl vypadat jinak. Před 75 lety se Spojenci vylodili v Normandii

Jedna z největších vojenských operací v historii nazvaná příznačně Den D zásadně přispěla k porážce nacistického Německa. Před 75 lety bylo na pěti plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) vysazeno zhruba 156 tisíc spojeneckých vojáků. Americký a kanadský národní archiv poskytl k výročí této operace unikátní fotografie.
6. 6. 2019|