„Uděláme, co musíme.“ Ženská jednotka zlikvidovala bez ztrát 50 teroristů

Horizont: „Uděláme, co musíme.“ Čistě ženská jednotka zlikvidovala bez ztrát 50 teroristů (zdroj: ČT24)

Příslušnice izraelské jednotky Karakal se výrazně zapsaly do historie válek. Jejich čistě ženská tanková jednotka se jako první na světě 7. října loňského roku zapojila do bitvy. A to s palestinskými teroristy o jižní příhraniční kibucy Sufa a Cholit. Kromě toho, že bojovnice bez ztrát zlikvidovaly nejméně pět desítek vycvičených džihádistů, se jim také podařilo ochránit naprostou většinu obyvatel kibuců.

Průzkumná jednotka Karakal má na starosti hlídkování podél hranice s Gazou a Egyptem. Její unikátnost spočívá v tom, že v ní slouží jen ženy. Seržantka J. není rodilou Izraelkou. Před čtyřmi lety podnikla americká Židovka takzvanou aliju – přestěhovala se do židovského státu. V roce 2022 nastoupila na povinnou vojenskou službu. Starý život, rodinu a přátele nechala za sebou v Americe.

„Nikdo z nich nečekal, že mě uvidí bojovat v armádě. Vždyť jsme spolu ještě před pár lety chodili na střední školu a jen tak se bavili. Jsou na mě hrdí, že jsem tady, ale zároveň je to dost šílené,“ uznává s vážnou tváří seržantka.

Brzy ráno 7. října 2023 nastalo pro mnoho Izraelců peklo na zemi. Teroristé z Hamásu v Pásmu Gazy dokázali překonat překážky oddělující území od Izraele a začali brutálně vraždit a unášet každého člověka, na kterého narazili. Seržantka J. za sebou zrovna měla celonoční hlídku, když se rozezněly protiraketové poplachy a zprávy o útocích gazanských džihádistů začaly přicházet ze všech stran.

„Všichni se báli,“ vzpomíná na osudný den J. Dodává však, že útok byl tak šokující, že následně strach téměř zmizel. „Přerostlo to v něco jako: Dobře, jdeme udělat vše, co musíme, abychom přežili a abychom udrželi všechny naživu,“ popsala psychické rozpoložení jednotky.

Boj trval sedmnáct hodin

Velitelka vyslala seržantku J. s jejími bojovnicemi na pomoc kibucu Sufa. Třicetičlenné komando teroristů Hamásu proniklo dovnitř a stačilo povraždit tři obyvatele, když na ně začalo pálit šest civilistů z osobních zbraní.

Najednou však do nevyrovnané bitvy dorazil tank s ženskou posádkou a poměr sil změnil.

„Vidím padesát teroristů, jak se blíží k našim vozidlům. V tu chvíli se ozve Michal a zasáhne útočníky vyzbrojené protitankovými granáty. Začala po nich pálit těžkou municí,“ popsala důstojnice izraelské brigády Paran bitvu, která nakonec trvala celých sedmnáct hodin.

Seržantka J. ležela pod autem u jednoho z vchodů do kibucu. „Výstřely se samozřejmě ozývaly po celý den. Ale teď byly najednou mnohem blíž. V tu chvíli mi došlo, že to jsou teroristi, kteří přišli zezadu a začali na nás střílet,“ popsala nebezpečnou situaci. Byli to však tito vycvičení teroristé, kteří za svůj útok zaplatili životem. Jednotka jich eliminovala nejméně padesát a kromě zranění neutrpěly ženy jedinou ztrátu.

Na konci bitvy vysadily poblíž kibucu armádní vrtulníky izraelské komando Šajetet-13, které osvobodilo vedlejší vojenskou základnu.

Bitva o kibucy Súfa a Cholit jsou považovány za vůbec první světové nasazení čistě ženské tankové jednotky ve skutečném boji. A mladé bojovnice z jednotky Karakal, která má ve svých řadách i Elinor Júsefovou, první bojovou paramedičku z arabské menšiny, jsou na to patřičně pyšné.

Jejich seržantka J. i bezmála rok po džihádistickém pogromu zůstává ve službě při ochraně izraelské hranice. Svého rozhodnutí odstěhovat se z USA a bojovat proti džihádistům nelituje.

Útok stál místo šéfa zpravodajců

Už krátce po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na jih Izraele ze 7. října přijal šéf zpravodajské služby izraelské armády Aharon Haliva odpovědnost za to, že mu nedokázal zabránit. V dubnu pak rezignoval s tím, že zpravodajská jednotka nesplnila úkol, který jí byl svěřen. Teď Haliva oficiálně odstoupil z funkce. Po osmatřiceti letech služby opouští i armádu.

Haliva na rezignačním ceremoniálu znovu převzal odpovědnost za selhání při obraně hranic země. „Selhání zpravodajského sboru bylo mou vinou,“ řekl Haliva a vyzval k celostátnímu vyšetřování, „abychom prozkoumali a hluboce pochopili“ důvody, které vedly ke stále pokračující válce mezi Izraelem a Hamásem.

Bývalý šéf izraelské vojenské rozvědky Aharon Haliva
Zdroj: IDF/Wikipedia Commons

Útok silně pošramotil pověst izraelské armády a zpravodajských služeb, které byly dříve považovány téměř za neporazitelné ozbrojenými palestinskými skupinami, jako je Hamás, podotkl Reuters.

Podle izraelských údajů bylo při útoku zabito přibližně dvanáct set Izraelců a cizinců, většinou civilistů, a asi 250 jich padlo do zajetí v Gaze. Předpokládá se, že v Gaze se stále nachází přibližně 109 rukojmí, z nichž asi třetina je mrtvá. V úzkém pobřežním pásu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, od zahájení izraelské odvetné ofenzivy podle údajů Hamásu zahynulo přes 40 tisíc lidí.