Střelba neutichá ani na pár sekund. Ukrajinský režisér Sencov zveřejnil video z bojů u Avdijivky

Události: Oleh Sencov v bojích u Avdijivky (zdroj: ČT24)

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, který nyní slouží v ukrajinské armádě, zveřejnil video ze zákopové bitvy u Avdijivky v Doněcké oblasti. Zhruba půlhodinový záznam za zvuků neustálé střelby ukazuje boj proti ruským okupantům, kteří útočí na ukrajinské pozice. Tři ukrajinští vojáci včetně Sencova utrpěli v bitvě zranění, z toho jeden těžká.

O videu, které Sencov zveřejnil na Facebooku, kde vyzývá k jeho sdílení, informovala mimo jiné Ukrajinska pravda. Záběry byly pravděpodobně natočeny na GoPro kamery vojáků. Podle analytika Jurije Butusova se bitva odehrála za úsvitu některého podzimního dne poblíž Avdijivky.

Ze záznamu je slyšet, jak ukrajinští vojáci říkají, že Rusové na ně tlačí ze všech stran a jsou velmi blízko, například z jedné strany dělí obě armády jen patnáct metrů. Na ukrajinské obránce útočí okupanti z granátometů i z tanků. Všechny hovory v zákopech i hovory skrze vysílačku se odehrávají za zvuku neustálé střelby, která neutichá ani na pár sekund.

Tři ukrajinští vojáci ze třinácti včetně Sencova utrpěli podle záznamu zranění, z toho jeden těžké zranění. „Tady je zraněný muž. Potřebuji místo, kde ho prohlédnu. Krvácejí mu nohy… Tank, k zemi, k zemi! Jsme obklíčeni, tanky jdou na nás,“ křičí na záznamu ukrajinská vojákyně a pomáhá zraněnému muži. Ruské tanky nakonec odjíždějí. 

Zraněný voják chce v zákopu zůstat, ale Sencov mu oponuje. „Poneseme tě… Dostaneme tě odsud…,“ říká podle záznamu. 

Video končí tím, že vojáci i s těžce zraněným opouštějí bojiště. Stahují se k obrněným vozidlům a raněného poté předávají zdravotníkům. Podle analytika Butusova všichni ukrajinští obránci tuto konkrétní bitvu přežili.

Po plnohodnotné ruské invazi se přidal k armádě

Sencov se po nelegální ruské anexi Krymu stal jedním z nejznámějších politických vězňů Putinova režimu, když ho Rusové v roce 2014 na poloostrově zatkli a odsoudili ke dvaceti rokům vězení za údajné plánování teroristických útoků. Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Tvrdil, že jej agenti ruské tajné služby mučili, aby ho přiměli k doznání.

Ruské úřady Sencova dlouho odmítaly vydat na Ukrajinu, také kvůli ruskému občanství, které automaticky dostal při anexi Krymu, jakkoli to odmítal. Nakonec byl filmař propuštěn v září 2019 v rámci výměny vězňů a zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem.

Hned druhý den po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru zveřejnil svou fotografii ve vojenské uniformě a vyzval všechny spoluobčany k obraně vlasti. Během své služby v ukrajinské armádě byl několikrát raněn.