Moskva a Kyjev si vyměnily vězně. Je mezi nimi Sencov i ukrajinští námořníci

Mezi Ruskem a Ukrajinou došlo k dlouho očekávané výměně vězňů. Z Ruska se vrátil režisér Oleh Sencov a podle agentur i 24 ukrajinských námořníků. Do Moskvy naopak přiletěl třeba novinář Kyryl Vyšynskyj. Na letišti Boryspil vítaly osvobozené Ukrajince davy lidí včetně příbuzných, ale také prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten výměnu označil za první krok k ukončení války v Donbasu.

„Udělali jsme první krok. Musíme udělat všechny následující, abychom tuto strašnou válku ukončili,“ řekl Zelenskyj. Konflikt s proruskými separatisty si během pěti let vyžádal na 13 tisíc mrtvých.

„Výměna se uskutečnila. Jsme rádi, že se ruští občané vrátili domů,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. „Rusko a Ukrajina si vyměnily 35 lidí z jedné a 35 lidí z druhé strany,“ potvrdila novinářům ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová.

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS ocenilo, že tým Volodymyra Zelenského – na rozdíl od předchozích ukrajinských prezidentů – předvedl „zdravý přístup a ochotu ke kompromisům“.

Zelenského diplomacie byla úspěšná

Ukrajince propuštěné z ruských věznic přepravil do vlasti vládní letoun ukrajinské výroby An-148, o přepravu Rusů z Kyjeva se analogicky postaral ruský vládní speciál Tu-204. Obě letadla současně vzlétla a prakticky současně i přistála. Agentura AFP už označila výměnu sedmi desítek vězňů mezi oběma znepřátelenými sousedními zeměmi za historickou.

Po změně v prezidentském paláci v Kyjevě, kdy do čela Ukrajiny nastoupil Zelenskyj, došlo k posunu ve vztahu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ohledně výměny vězňů si v uplynulých měsících telefonovali.

„Zdá se, že právě spíše ona diplomacie, nebo možná vztah, který zatím navázali přes telefon, přispěl k řešení situace daleko víc než tlak z různých zemí světa,“ uvedl zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas.

Události: Rusko a Ukrajina si vyměnily desítky vězňů včetně Sencova a námořníků (zdroj: ČT24)

Sencov, Vyšynskyj i námořníci

Z Ruska se podle agentur vrátilo i čtyřiadvacet ukrajinských námořníků zajatých loni u Kerčského průlivu a režisér Oleh Sencov, odsouzený v Rusku na dvacet let do vězení za údajný terorismus na anektovaném Krymu.

Do Moskvy naopak přiletěl novinář Kyryl Vyšynskyj, kterému na Ukrajině hrozilo 15 let za údajnou vlastizradu, anebo někdejší povstalecký velitel Volodymyr Cemach, který je podezřelý z podílu na sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou v létě 2014.

Mezi Rusy, kteří se vrátili z Ukrajiny do vlasti, chybí Ruslan Gadžijev, který byl příslušníkem luhanské povstalecké domobrany. V bojích v lednu 2015 ho ukrajinská armáda zajala a v Kyjevě byl odsouzen k patnácti letům vězení. Jeho advokát již dříve předpokládal, že Ukrajina ho vydat nehodlá.

Informace o výměně vězňů se objevily už před týdnem, nakonec se ukázalo, že šlo o dezinformace.

Německo, USA i EU výměnu vítají

Německá kancléřka Angela Merkelová rusko-ukrajinskou akci uvítala. „Tato výměna vypadá jako nadějný signál,“ uvedla podle mluvčího německé vlády a vyjádřila potěšení nad tím, že ukrajinští námořníci a Sencov se mohli z Ruska vrátit do vlasti. Dala najevo odhodlání pokračovat v práci na naplnění mírových dohod.

Americký prezident Donald Trump pogratuloval Rusku a Ukrajině a výměnu na Twitteru označil za „velmi dobrou zprávu“ a „první velký krok k míru“. „Doufám, že to přispěje k nové dynamice pro další výměny vězňů, příměří a k pokroku k úplnému splnění mírových dohod,“ prohlásil zvláštní americký zmocněnce pro ukrajinský konflikt Kurt Volker. Zelenskému pogratulovalo také americké velvyslanectví v Kyjevě. Americké velvyslanectví v Moskvě vyjádřilo naději, že výměna spustí dialog a sníží napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

Francouzská diplomacie podle agentury AFP ocenila ochotu znovu rozběhnout dialog mezi oběma znepřátelenými státy.

„Konečně! Propuštění Olega Sencova a ukrajinských námořníků mě naplňuje úlevou,“ napsal na Twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk a vyzval Rusko k propuštění všech politických vězňů. Předseda Evropského parlamentu David-Maria Sassoli vyjádřil radost nad propuštěním Sencova, který „důstojně čelil nespravedlnosti a hájil demokracii a lidská práva“. Už se těší, až mu brzy předá Sacharovovu cenu udělovanou Evropským parlamentem. 

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že výměnu vnímá „jako krok, který by mohl vést ke zlepšení vztahů a v důsledku k ukončení konfliktu“.

Nizozemské ministerstvo zahraničí naopak upozornilo, že Ukrajina zařadila do výměny i Cemacha, podezřelého ze spoluúčasti na sestřelení malajsijského boeingu. Nizozemští prokurátoři vyzývali Kyjev, aby nedovolil Cemachovi odcestovat do Ruska z obavy, že by mohl ohrozit vyšetřování tragédie letu MH17. O vyřazení Cemacha z výměny „opakovaně a na nejvyšší úrovni“ žádala i nizozemská vláda, ale marně, napsal šéf nizozemské diplomacie Stef Blok poslancům. Nad rozhodnutím Kyjeva vyjádřil politování.

Putin mluvil o rozsáhlé výměně

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek avizoval, že výměna vězňů má být „rozsáhlá“ a mohla by se stát začátkem normalizace rusko-ukrajinských vztahů, zatížených anexí Krymu a ruskou podporou separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v pátek omilostnil dvanáct vězněných Rusů. Už v minulých dnech také Kyjev osvobodil vězněného novináře a šéfredaktora agentury RIA Novosti Ukrajina Kyryla Vyšynského, kterému hrozilo až patnáct let vězení.