Ruský soud poslal ukrajinského režiséra Sencova na 20 let za mříže

Ke dvaceti letům vězení odsoudil ruský vojenský soud v Rostovu na Donu ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Byl obviněn z příprav teroristických akcí na Krymu, který Rusko anektovalo. Žaloba žádala 23 let vězení, obhajoba navrhovala úplné zproštění viny. Sencov vinu popírá, pravomoc soudu neuznává a připojení Krymu k Rusku odmítá jako nezákonné.

Režisérův společník na lavici obviněných Oleksandr Kolčenko dostal deset let. Na vynesení verdiktu oba odsouzení reagovali úsměvem a zpěvem ukrajinské hymny. Sencov „byl uznán vinným z vytvoření teroristického uskupení, které vedl, z dvou teroristických útoků a přípravy dalšího teroristického aktu, z pokusu o získání výbušnin, nezákonného držení palné zbraně a nábojů organizovanou skupinou“, uvedla agentura Interfax.

Oleh Sencov a Oleksandr Kolčenko
Zdroj: Sergey Pivovarov/Reuters

Soud se Sencovem vyvolal rozsáhlé mezinárodní protesty. K jeho propuštění vyzvala organizace Amnesty International i filmové svazy na Ukrajině a v Rusku. Za Sencova se opakovaně dopisem adresovaným Kremlu zasazovali režiséři Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Zanussi, Aki Kaurismäki nebo Andrzej Wajda.

Proti uvěznění Sencova se postavili i Češi

K propuštění ukrajinského režiséra vyzvalo i české ministerstvo zahraničí a Česká filmová a televizní akademie. „Proč jsme se připojili k této iniciativě? Protože jsme Češi a žili jsme v ČSSR a myslím si, že by to bylo hodně smutné, kdyby filmaři země, která zažila 50. léta, zůstali potichu,“ říká střihač Jan Mattlach.

Od začátku jsme svědky evidentních pochybení v mnoha případech. Byli třeba převezeni z území Krymu do Moskvy. Otázkou je, proč stojí před vojenským soudem.
Sergej Nikitin
předseda Amnesty International

Na verdikt reagovali i lidé na sociálních sítích. „Oleg a Alexander, kteří přivítali sadistický trest hymnou Ukrajiny, jsou opravdoví hrdinové,“ napsal na Twitteru omilostněný Michail Chodorkovskij.

Podle ruských vyšetřovatelů umělec stojí za loňskými útoky na krymskou kancelář hlavní kremelské vládní strany Jednotné Rusko a organizace Ruské společenství Krymu. Členové skupiny vytvořené Sencovem prý chtěli také zničit pomník Vladimíra Iljiče Lenina. Dva údajní Sencovovi spolupachatelé byli už odsouzeni k sedmiletým trestům, pro Kolčenka žádal ruský prokurátor 12 let vězení.

Obžaloba tvrdí, že Sencov je členem ukrajinské nacionalistické organizace Pravý sektor, která je v Rusku zakázána. Obviněný to odmítá, hlásí se ale k ukrajinskému hnutí Euromajdan, které stálo za loňským svržením proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Počátkem srpna si Sencov stěžoval na mučení, kterému ho prý podrobili agenti ruské tajné služby FSB ve snaze donutit jej k doznání. „Proces je vykonstruovaný. Vyšetřovatelé představují bůhvíjaké důkazy. Jde o ukázkový politický proces,“ míní  Olga Goleriková z hnutí Uvězněné Rusko.

  • Sencov, stejně jako v Rusku vězněná ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, je představován ve zdejších sdělovacích prostředcích jako nepřítel Ruska. Převládá názor, že je vinen a že obvinění z terorismu je na místě.

Devětatřicetiletý režisér se věnuje žánru drama. K němu se řadí i jeho nejznámější film – celovečerní debut, ke kterému napsal i scénář. „Hráč“ z roku 2011 vznikal na skutečných herních turnajích. Hlavní hrdina Alex je mladý hráč počítačových her. Své virtuální nepřátele umí střílet dobře, ale není tak úspěšný v každodenním společenském životě. Prvně byl film uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu v sekci Bright Future zaměřené na objev a podporu nových talentů. V České republice ho divákům představil v březnu tohoto roku Febiofest. Na kontě má ještě dva krátké snímky „Perfektní den pro Bananafish“ (2008) a „Roh býka“ (2009).