Rusové dle Zelenského nuceně deportovali přes půl milionu Ukrajinců. OBSE má důkazy zločinů

Rusko proti civilnímu obyvatelstvu na Ukrajině uplatňuje metody teroru, upozornil prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva podle něj násilně deportovala do odlehlých částí Ruska více než půl milionu Ukrajinců. Proti civilistům také podle Zelenského používá fosforové bomby. Pozorovací mise OBSE zaznamenala jasná porušení lidských práv ze strany ruských vojsk. Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan označil Ukrajinu za místo spáchání zločinů.

„Ruská armáda používá všechny typy děl, všechny typy raket, letecké bomby, obzvláště fosforové bomby, proti obytným čtvrtím a civilní infrastruktuře,“ řekl Zelenskyj s tím, že se jedná o „jasný teror proti civilnímu obyvatelstvu“.

Moskva na Zelenského slova bezprostředně nereagovala. Rusko od svého nového vpádu na Ukrajinu 24. února popírá, že by útočilo na civilisty, a tvrdí, že ukrajinská a západní obvinění z válečných zločinů jsou vykonstruovaná. Válku také neustále označuje za „speciální vojenskou operaci“, která má za cíl „denacifikovat a demilitarizovat“ Ukrajinu.

Kyjev prověřuje informace o tom, že Rusko mohlo při obléhání jihoukrajinského přístavního města Mariupol použít chemické zbraně. Moskvou řízení ozbrojenci, kteří se snaží převzít úplnou kontrolu nad městem, však použití chemických zbraní popřeli.

Přes půl milionu deportovaných

Zelenskyj v projevu k estonskému parlamentu dále upozornil, že Rusko násilně deportuje Ukrajince. „K dnešnímu dni (středě) bylo násilně vysídleno již více než 500 tisíc Ukrajinců,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina Zelenského, který množství přirovnal k počtu obyvatel estonského hlavního města Tallinnu.

Ruské úřady podle prezidenta odebírají Ukrajincům doklady, brání jim v návratu do vlasti a děti oddělují od rodičů či je připravují na nelegální adopce do ruských rodin.

Prezident proto vyzval Evropskou unii, aby deportace zastavila a pomohla vrátit ukrajinské občany zpět domů. „Naléhavě žádám, aby se na úrovni Evropské unie našly takové nástroje vlivu na Rusko, které by mohly zastavit deportace a vrátit všechny deportované domů,“ apeloval Zelenskyj.

Reuters připomíná, že pro své tvrzení o deportacích nenabídl Zelenskyj jasné důkazy. Ukrajinci prchající z Mariupolu ale popisují, že při překročení hranic do Ruska dostávají k podepsání dokument, jímž stvrzují běženecký status, nesmějí Rusko dva roky opustit a musejí pracovat tam, kde rozhodnou úřady.

OBSE: Máme důkazy mučení a dalších zločinů

O zločinech spáchaných ruskými vojáky na Ukrajině hovořila pozorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle pozorovatelů existují „věrohodné důkazy“, že se ruší vojáci dopustili mučení a nelidského zacházení. Mise poukázala na velký počet útoků proti civilním cílům, jako jsou nemocnice, školy, kulturní zařízení či pečovatelské domy. Pokud by Rusko dodržovalo mezinárodní právo, tak by počet mrtvých a zraněných civilistů byl výrazně nižší, tvrdí dokument.

Pozorovatelé zaznamenali také porušování mezinárodního práva ze strany ukrajinských sil. Největší obavy vzbuzuje zacházení s ruskými válečnými zajatci. Pozorovatelé dodali, že ruské činy jsou závažnější svou podstatou a rozsahem než ty ukrajinské.

Hlavní prokurátor Haagského soudu Khan při středeční návštěvě Buči označil Ukrajinu za místo, kde byly spáchány zločiny. „Jsme tady, protože máme dobré důvody se domnívat, že jsou páchány zločiny spadající do kompetence Mezinárodního trestního soudu,“ podotkl Khan.