První kolo voleb otřáslo pozicí favorita, píše slovenský tisk. Očekává těsný souboj

Slovensko čeká nejtěsnější souboj ve druhém kole prezidentských voleb od zavedení přímé volby v roce 1999, píše slovenský tisk. Sobotní první kolo vyhrál exministr zahraničí Ivan Korčok, na druhém místě skončil předseda parlamentu Peter Pellegrini. Tomu většina průzkumů předpovídala vítězství, porážka podle tisku „otřásla pozicí dosavadního favorita“. Některé listy hodnotí hlasování jako referendum o vládní koalici či přímo o premiérovi Robertu Ficovi.

„První kolo prezidentských voleb otřáslo pozicí Petera Pellegriniho jako dosud papírového favorita souboje o post hlavy státu. Ivanu Korčokovi zase dává naději, že boj o prezidentský palác není, navzdory průzkumům, předem rozhodnutý,“ napsal slovenský deník Pravda.

Korčok získal mezi devíti kandidáty 42,51 procenta hlasů, Pellegrini pak 37,02. Rozhodující druhé kolo bude 6. dubna.

Podle listu Sme první kolo „referenda o Ficovi“ vyhráli voliči, kteří nechtějí kompletně odevzdat zemi vládě, jež útočí na právní stát, nezávislá média a na občanskou společnost. „Korčokovo vítězství ve druhém kole ovšem není jisté, pokud nezíská další podporu. Nebo když se jeho voliči spokojí s tímto výsledkem,“ uvedl deník. Dodal, že ve druhém kole budou o příštím prezidentovi rozhodovat i lidé, kteří by tento úřad bez váhání odevzdali Štefanu Harabinovi a jeho „dezinformační úderce“.

Exministr spravedlnosti Harabin, který má podle analytiků proruské názory a který je pro vystoupení Slovenska z NATO, dostal v sobotu 11,73 procenta hlasů a skončil na třetím místě.

„Nejdůležitější odkaz prvního kola je velmi jednoduchý: Slovensko není Fico. Ještě stále je mnoho lidí, kteří nechtějí, aby nás tahal k Rusku, aby ovládl média, zastrašil svobodné lidi, znásilnil spravedlnost a amnestoval své kamarády,“ napsal Denník N. Připomněl také, že rozhodovat se bude za dva týdny a že nečekaná prohra Pellegriniho v prvním kole může mobilizovat jeho voliče.

Hraje se o přetrvání mafiánského státu, soudí polská Gazeta Wyborcza

V prezidentských volbách na Slovensku se hraje o to, zda přetrvá mafiánský stát, napsal polský list Gazeta Wyborcza (GW). Vítězství Pellegriniho, jehož list označuje jako „dávného stranického soudruha premiéra Roberta Fica“, by vedlo k centralizaci moci podle maďarského vzoru, tvrdí list a dodává, že Pellegriniho vítězství by také nynější vládnoucí skupině zaručilo beztrestnost.

Pro pochopení, co vše je ve volbách v sázce, je podle deníku nezbytné vrátit se do roku 2018, kdy najatý vrah na objednávku mafie zastřelil novináře Jána Kuciaka, jenž odhaloval propojení vlády s organizovaným zločinem – až podle polského komentátora odhalil, že „jde o jedno a to samé“.

Pellegriniho vítězství bude znamenat monopol jedné skupiny na politickou moc, míní komentátor polského listu. „Zmizí prezident, který brzdí choutky vládnoucích. Pellegrini je pro druhé kolo rozhodně favorit,“ píše.

Naopak Korčoka vnímá jako „otevřeně proevropského a proatlantického“ bývalého diplomata. K vítězství by prý potřeboval rozšířit svou volební základnu, což nebude snadné, pokračuje autor komentáře. Pellegrinimu stačí, aby pro něj hlasovali voliči nacionalisty Štefana Harabina, dodává.

„Vše naznačuje, že se to může stát,“ dodává GW. Pellegrini se podle listu vyhýbá otevřenému nacionalismu, aby si neodradil umírněné voliče, ale za něj tak činí Fico, který jej v kampani silně podporuje. Oba však odlišuje pouze styl, tvrdí autor komentáře.