Slovenským prezidentem bude Korčok, nebo Pellegrini. Čeká se těsný souboj

Události: Slovensko volí prezidenta (zdroj: ČT24)

První kolo slovenských prezidentských voleb v sobotu vyhrál diplomat Ivan Korčok, když získal 42,51 procenta hlasů. Korčok se v rozhodujícím druhém kole, které se uskuteční 6. dubna, utká s předsedou parlamentu a šéfem vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim. Ten dostal 37,02 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů Slovenského statistického úřadu zveřejněných po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků.

Korčok se prý před druhým kolem bude snažit oslovit i voliče z jiné části politického spektra. Pellegrini zase prohlásil, že bude mluvit s kandidáty, kteří v prvním kole neuspěli. Končící slovenská prezidentka Zuzana Čaputová Korčokovi i Pellegrinimu pogratulovala. Prý by si přála, aby nadcházející kampaň byla férová a kultivovaná.

Podle zpravodaje ČT Lukáše Mathého půjde o to, zda se Korčokovi podaří přesvědčit některé voliče Štefana Harabina, maďarské voliče, ale také podporovatele zbylých kandidátů, kteří ale získali jen jednotky procent. „Půjde tedy především o mobilizaci voličů na obou stranách, to znamená jak u Ivana Korčoka, tak u Petera Pellegriniho,“ míní.

Očekávání těsného výsledku

Korčok kritizuje politiku současné vlády premiéra Roberta Fica, Pellegrini je s ní naopak spjatý. Podle některých komentátorů není jasné, kdo z postupujících kandidátů má větší šanci na vítězství. Dá se očekávat těsný výsledek, jemuž bude předcházet vyhrocenější kampaň.

Mathé připomněl, že všechny předvolební průzkumy, které byly dosud na Slovensku uskutečněny, předpovídaly ve druhém kole vítězství Pellegriniho. „I když poměrně těsné,“ poznamenal. Sobotní volební den podle zpravodaje situaci přeci jen trochu změnil.

Zpravodaj ČT Lukáš Mathé o prezidentských volbách na Slovensku (zdroj: ČT24)

„Uvidíme, samozřejmě, jak budou vypadat další průzkumy, ale i ty, které se zaměřovaly na první kolo, rozhodně nedávaly Ivanu Korčokovi tak velký procentní zisk. A to vítězství v prvním kole je hned o pět procentních bodů, což je tady na Slovensku velké překvapení a rozhodně má Ivan Korčok v tuto chvíli lepší startovací pozici před druhým kolem, než se očekávalo ještě během včerejšího dne,“ řekl.

Třetí skončil bývalý slovenský ministr spravedlnosti a někdejší šéf nejvyššího soudu Štefan Harabin, kterého podpořilo 11,73 procenta voličů. Čtvrtý je Krisztián Forró, předseda slovensko-maďarské strany Maďarská aliance, který má 2,9 procenta hlasů. Na páté pozici je někdejší slovenský premiér Igor Matovič se 2,18 procenta hlasů.

Volební účast byla 51,91 procenta, a tedy vyšší než v prvním kole prezidentských voleb před pěti lety. Tehdy dosáhla 48,74 procenta. Čaputová se o znovuzvolení neucházela. Její mandát skončí v polovině června.

Volby potvrdily rozdělení slovenské politické scény

„Slovensko ukázalo z jedné strany poměrně výrazné rozhodnutí a odmítnutí nacionalistických, proruských hlasů, protože výsledky trojice Harabin – Kotleba – Náhlik lze považovat za propad,“ zhodnotil ve vysílání ČT24 sociolog Ivan Gabal. Orientace na Rusko je podle něj výsledky hlasování zamítnuta, Moskva prý není pro slovenské voliče důvěryhodný partner.

Na druhou stranu je ovšem zřejmé, že Slovensko zůstává hluboce rozdělené a v jistém smyslu nespokojené, pokračoval Gabal. „Rozpolcení mezi městem a venkovem je zásadní, hluboké,“ usoudil. „Pro nového prezidenta bude výzva Slovensko nikoliv stabilizovat a uklidnit, ale bude potřeba Slovensko modernizovat,“ upozornil s tím, že novou hlavu státu nečeká v tomto ohledu nic jednoduchého.

Sociolog Ivan Gabal a komentátor Karol Lovaš o prezidentských volbách na Slovensku (zdroj: ČT24)

Politolog Pavel Hynčica uvedl, že největším překvapením je vítězství Korčoka v prvním kole a pětiprocentní rozdíl mezi ním a druhým Pellegrinim. Hlasy voličů kritických k vládní koalici se podle něj koncentrovaly v jeho podpoře. „Ivan Korčok byl jediným kandidátem, který reprezentoval liberální část politické scény,“ řekl s tím, že tento voličský tábor se navíc v poslední době mobilizoval.

To podle něj byl i důvod letošní vyšší volební účasti. „Pro Slovensko poslední doby byla typická zvýšená mobilizace na straně dnešní opozice. (...) Ivan Korčok byl účastníkem demonstrací. Kampaň k prezidentským volbám byla i tohoto součástí,“ uvedl.

Do druhého kola postoupili Korčok a Pellegrini (zdroj: ČT24)

Pellegrini bude cílit na voliče Harabina, shodují se experti

Zásadní pro druhé kolo bude rozhodnutí voličů Štefana Harabina. Hynčica předpokládá, že většina z nich podpoří Pellegriniho, část z nich však ale podle něj v druhém kole zřejmě volit nebude. Záležet bude také, zda se do kampaně zapojí premiér Robert Fico (Smer-SD), mnozí voliči Smeru zřejmě volili právě Harabina, upozornil Hynčica.

„Velmi se akcentují voliči Štefana Harabina,“ řekl šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy. Pellegrini však podle něj není jejich reprezentantem a proti Korčokovi se uměle vymezuje. Není si proto jistý, že Harabinovi voliči budou k Pellegrinimu masivně přecházet. K vítězství v druhém kole proto podle Bárdyho „bude muset přidat“.

Pellegrinimu tak nezbývá, než se zaměřit na národovecké voliče. To podle něj nebude možné bez toho, aby se uchýlil k radikálnějšímu slovníku, pro část národoveckého tábora to však nebude stačit. „Pro mě je dnes mírným favoritem Ivan Korčok,“ uvedl Bárdy.

Politolog Samuel Abraham uvedl, že Pellegrini „miluje být součástí západního světa“, proto pro něj bude velmi těžké lovit v Harabinových vodách. „Mluví o fašistické Ukrajině, říká, že má být Slovensko neutrální,“ popsal rétoriku kandidáta, který se umístil na třetím místě. „Bude to velmi těžké, ale na papíře je to možné,“ popsal Pellegriniho vyhlídky.

Také politolog Grigorij Mesežnikov očekává, že Pellegrini získá část voličů Harabina. Nicméně Korčok by mohl oslovit nevoliče například z oblastí, kde tradičně dosahují vysokých zisků křesťanští demokraté. Dynamika růstu podpory Korčoka je podle něj „pozoruhodná“. „Vítězství Ivana Korčoka je podle mě pravděpodobnější,“ řekl.

Podle komentátora Karola Lovaše Pellegrinimu nahrává to, že je na Slovensku více známý. Kampaň před prvním kolem podle něj byla „bezzubá“, současný předseda parlamentu se vyhýbal konfrontaci s Korčokem v předvolebních debatách. „Otázka je, zda bude i před druhým kolem volit tuto taktiku a eliminovat Ivana Korčoka,“ řekl.

Nyní očekává, že v kampani dojde i na osobní útoky. Bývalý premiér Igor Matovič se už nechal slyšet, že má přichystanou „atomovku“ z osobního života Pellegriniho, upozornil.

Pokud by se prezidentem stal Korčok, předpokládá Lovaš, že se bude stavět vůči Ficově vládě. Ani v případě vítězství Pellegriniho by však nebyla podpora premiéra zcela jistá. Připomněl, že přestože se jedná o koaliční partnery, je vztah mezi Pellegrinim a Ficem poznamenaný řadou sporů.

„Teď to začne být škaredé,“ očekává marketér

Expert na politický marketing Richard Mareček upozornil, že předvolební boj ovlivnila i změna volebního zákona, který omezil financování kampaně. Ta nyní probíhala více osobně a v terénu. Korčokovi pomohl „agresivní způsob, jak si Fico a jeho skupina uzurpují stát“.

Premiér tak kontroverzními kroky kabinetu paradoxně pomohl Korčokovi, neboť k účasti přesvědčil i voliče, kteří by jinak zůstali doma. Před druhým kolem se podle něj předvolební boj vyostří. „Očekávám silnou antikampaň proti panu Korčokovi, očekávám deep fakes. Teď to začne být škaredé,“ domnívá se.

V boji o prezidentský palác předpokládá těsný výsledek. Po sobotním vítězství má podle politického marketéra lepší pozici Korčok. Mareček poukázal, že vítěz prvního kola na Slovensku v minulosti vždy nakonec zvítězil i v kole druhém. Korčok však může narážet na hranici svého volebního potenciálu. „Polovina voličů nepřišla, historicky byla sice účast nejvyšší, ale stále je z čeho brát,“ uvedl.

Pellegrini má podle něj těžší roli. Potřebuje udržet umírněné voliče, ale musí zaujmout i ty radikálnější, zejména podporovatele Harabina. Zajímavá je podle něj i maďarská menšina, která v minulosti volila prozápadně. Ovlivněná je i maďarským premiérem Viktorem Orbánem, část tak bude letos podle Marečka zřejmě volit šéfa Hlasu.

Maďarskojazyčná menšina by podle Abrahama mohla volby rozhodnout. „Korčok musí udělat vše, aby je oslovil,“ doplnil.

Expert na politický marketing Richard Mareček k prezidentským volbám (zdroj: ČT24)

Pro Pellegriniho bude podle politoložky Anety Világi výzvou změna komunikační strategie. Zatímco dosud působil jako klidný kandidát, Harabinovi voliči preferují rázného kandidáta. Pouze jejich podpora Pellegrinimu však stačit nebude.

Világi nepředpokládá, že by se Pellegrini chystal více zapojit do kampaně skrze předvolební debaty - už v sobotu naznačil, že jedna debata před druhým kolem podle něj bude stačit. Hlavní boj tak podle ní proběhne na sociálních sítích.

Podle Abrahama za sebe Pellegrini nechá „špinavou práci“ dělat sociální sítě a bulvár, který strojí na jeho straně. Upozornil, že Korčok nemá v kampani dostatek peněz, aby si zaplatil výrazný obsah na sociálních sítích.

Celkové výsledky budou podle Világi velmi těsné. „Současné odhady hovoří ve prospěch Petera Pellegriniho ve druhém kole, ale to neznamená, že to tak dopadne,“ uvedla.

Politoložka Aneta Világi o postupu Korčoka a Pellegriniho do druhého kola (zdroj: ČT24)

Finalisté volby už obnovili kampaň

Finalisté volby prezidenta Slovenska už den po sobotním prvním kole hlasování pokračovali v kampani. Jeho vítěz a exministr zahraničí Ivan Korčok vpodvečer zorganizoval mítink v Bratislavě, dosavadní favorit a předseda parlamentu Peter Pellegrini se v nahrávce vymezil proti svému soupeři. Analytici očekávají v rozhodujícím druhém kole 6. dubna těsný souboj. Podle nich rozhodne schopnost zmobilizovat voliče a také postoj sympatizantů třetího nejúspěšnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina, který má proruské názory.

„Nejdůležitější moment je ještě před námi. Nyní je možnost zvolit hlavu státu, která bude sloužit vám, lidem, nikoliv politikům. Téměř milion (hlasů) z prvního kola do toho druhého stačit nebude,“ řekl Korčok. Zopakoval svou kritiku některých záměrů a rozhodnutí nynější vlády premiéra Roberta Fica, v jehož straně Pellegrini v minulosti dvacet let působil. Dodal, že musí více zapůsobit na desítky tisíc lidí, kteří nesouhlasí s děním v zemi.

Pellegrini pak kritizoval Korčoka prostřednictvím nahrávky na sociální síti. „Vidím obrovské rozdíly v tom, co nabízím Slovensku já, a co mu nabízí můj protikandidát. Chci být prezidentem lidí, nikoliv prezidentem elit, médií, mimovládních organizací nebo zahraničí. Chci být prezidentem míru, který hrdě a suverénně obhajuje slovenské národně-státní zájmy, ne prezidentem, který pro poplácání po zádech v Bruselu či Washingtonu zatáhne Slovensko do války,“ řekl Pellegrini.