Korčok vyhrál první kolo prezidentských voleb na Slovensku. Ve druhém se utká s Pellegrinim

Tisková konference Ivana Korčoka k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

V prvním kole prezidentských voleb na Slovensku zvítězil kariérní diplomat Ivan Korčok. V rozhodujícím druhém kole se 6. dubna střetne s předsedou slovenského parlamentu a šéfem vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim. Korčok, který kritizuje politiku současné vlády premiéra Roberta Fica, dal najevo, že se před druhým kolem bude snažit oslovit i voliče z jiné části politického spektra. Po sečtení hlasů ze všech okrsků získal Korčok 42,51 procenta, Pellegrini 37,02 procenta.

Korčok řekl, že výsledky prvního kola vypadají nadějně, ale že je nohama pevně na zemi. Před druhým kolem chce oslovit i voliče vládnoucích stran. „Ty, kteří se neztotožňují s vulgaritou a nekulturností vládní koalice,“ uvedl.

Pellegrini řekl, že bude mluvit s kandidáty, kteří v prvním kole neuspěli. Dodal, že musí respektovat osobní rozhodnutí každého z nich, jak naložit s důvěrou, kterou od voličů získali. Obvinil Korčoka, že by údajně Slovensko zavlekl do rusko-ukrajinské války.

Korčok ve volební kampani vyzýval voliče, aby nedovolili současné vládní koalici získat absolutní moc v zemi. Podpořily ho opoziční liberální strany Progresívne Slovensko a Sloboda a Solidarita, jakož i konzervativní Kresťanskodemokratické hnutie.

Na třetím místě skončil s 11,74 procenta hlasů Štefan Harabin, bývalý slovenský ministr spravedlnosti a někdejší předseda nejvyššího soudu. Jasně neřekl, koho by jeho stoupenci měli podpořit v druhém kole, píše portál aktuality.sk. „Moji voliči vědí, co mají dělat. Jsou to národně orientovaní voliči, jejichž hlavní prioritou je zachování státu, národní suverenity a míru,“ řekl Harabin. Tento politik v předvolební kampani například řekl, že Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem.

Podle průzkumů zveřejněných před prvním kolem hlasování chce výrazná většina Harabinových sympatizantů podpořit ve druhém kole prezidentských voleb Pellegriniho.

Současná slovenská koaliční vláda Roberta Fica, jejímž je Pellegriniho strana členem, po svém nástupu k moci zastavila státní vojenskou pomoc Ukrajině, dodávky zbrojního materiálu od soukromých slovenských firem pokračují. Vládní politici také zpochybňují odpovědnost Ruska za vyvolání války.

Čtvrtý v prvním kole voleb skončil Krisztián Forró, předseda slovensko-maďarské strany Aliancia-Szövetség, který má 2,9 procenta hlasů. Fiasko podle portálu pravda.sk v prvním kole voleb zažil někdejší premiér Igor Matovič. Podpořilo ho méně než 2,2 procenta voličů a skončil na pátém místě.

Korčok se umístil nad Pellegrinim i ve volebním modelu Medianu pro RTVS, kde je dělilo pouze šest desetin procenta. V případě říjnových slovenských parlamentních voleb se mimochodem okamžité povolební odhady mýlily. Zatímco pro vítěznou stranu Smer-SD dopadly volby lépe, než jí přisuzovaly průzkumy či odhady, druzí liberálové z Progresivného Slovenska si ve výsledcích proti anketám pohoršili.

Tisková konference Petera Pellegriniho k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

Čaputová: Kampaň by měla být férová

Končící slovenská prezidentka Zuzana Čaputová Korčokovi i Pellegrinimu pogratulovala. „Velmi si přeju, aby kampaň před dalším kolem byla férová, korektní a kultivovaná,“ uvedla Čaputová dále v prohlášení.

Čaputová také slovenským voličům poděkovala za účast ve volbách. Hlasovat přišlo necelých 51,91 procent voličů, což je více než před pěti lety, kdy účast v prvním kole dosáhla 48,74 procenta. Mandát současné prezidentky skončí v polovině června.

„Ukazuje se, že opravdu hodně lidí na Slovensku nechce, aby se prezidentem stal někdo, kdo bude slepě poslouchat Roberta Fica,“ napsal na sociální síti X o Pellegrinim, politickém spojenci Fica, předseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Komentátoři: Není jasné, kdo má větší šanci

Komentátor deníku Pravda Marián Repa ve vysílání ČT24 sdělil, že před druhým kolem půjde o to, kterému ze dvou kandidátů se lépe podaří mobilizovat voliče. Politolog Pavol Baboš doplnil, že nyní není jasné, kdo má ve druhém kole větší šanci. Korčok podle něj stoupal v průzkumech, výsledky tak potvrdily tento trend. „Rozdíl je relativně malý, je na Pellegrinim, aby zabojoval,“ míní.

Komentátor webu Pravda.sk Andrej Matišák míní, že drtivá většina průzkumů favorizovala Pellegriniho, ten ale nyní prohrál s rozdílem, který prý není zanedbatelný. Podle Matišáka se kampaň Korčoka označovala jako chudá a nudná, nakonec ale „nebyla tak špatná“.

Klíčovým momentem následujících dvou týdnů podle Baboše bude, jak a zda se do kampaně zapojí premiér Fico, který je polarizující figurou. Matišák míní, že druhé kolo může být mnohem těsnější než všechny modely a průzkumy, které jsme dosud viděli. Pokud se Pellegrini bude nyní soustředit jen na zmíněné Harabinovy sympatizanty, může podle Matišáka ztratit umírněné voliče.

Od zavedení přímé volby hlavy státu v roce 1999 se zatím na Slovensku nikdy nepodařilo zvolit prezidenta už v prvním kole. K tomu by vítězný kandidát musel získat podporu nadpoloviční většiny registrovaných voličů.