Venkov a město jako „dva vesmíry“. Volební výsledky se tradičně liší napříč Slovenskem

Události: Volby ve slovenských městech a na venkově (zdroj: ČT24)

Tradičně velké rozdíly ve volebních výsledcích vykazují hlasy z venkova a měst. To dokládají i výsledky z loňských parlamentních voleb, kdy ve větších městech vítězila hlavně současná opoziční strana Progresívne Slovensko. Naopak v menších obvodech triumfovaly vládní strany. S podporovateli odlišných politických proudů natáčel na Slovensku štáb ČT.

Celý život tráví Jozef Gair v obci Zlatno v Nitranském kraji. Vesnice pamatuje partyzánské boje, i proto se tento muž obává aktuální války na sousední Ukrajině. Podle něj by se konflikt měl řešit mírovou cestou. „Je to lepší než zbrojit. Potom chybějí peníze,“ myslí si.

Současný penzista očekává, že se nová hlava státu za Slováky ve světě postaví. „Prezident musí být na svůj stát hrdý – a ne že se budeme chodit někde ptát do zahraničí, co máme doma dělat,“ soudí Gair.

Strana jednoho z prezidentských favoritů Petera Pellegriniho měla ve Zlatnu dokonce druhý nejvyšší podíl v celém Slovensku – skoro čtyřicet procent. Podle místních to není náhoda, lídr Hlasu–SD totiž do obce s necelými dvěma stovkami obyvatel jezdí pravidelně, skoro s každým tam prý osobně mluvil.

Konkrétně při pamětním pochodu a pietě k výročí partyzánské války. Na osobní setkání s politiky venkov podle analytiků dá, a to mnohem víc než digitální městský lid. Juraj Mičo z Bratislavy tvrdí, že by měl být prezident hlavně morální autoritou. „Jde o to, aby nový prezident zastával morální principy, aby byl v těchto principech konzistentní. Aby nepřevlékal kabáty,“ tvrdí.

Vadí mu hlavně úpadek hodnot, korupce i vliv dezinformací. „To, co se tady budovalo několik desítek let samostatného Slovenska, se teď hází do koše,“ shrnul svůj pohled. O svém kandidátovi má prý jasno – chce prozápadní osobnost bez kauz.

Venkov a město jsou podle expertů na Slovensku dva vesmíry, které si na první pohled už politicky nerozumí. To potvrzuje i sociolog a ředitel agentury Focus Martin Slosiark, který uvádí příklad z prezidentských voleb roku 2019. „Zatímco Zuzana Čaputová měla lepší výsledek ve velkoměstském prostředí, v tom rurálnějším – v obcích pod pět tisíc obyvatel – dominoval Maroš Šefčovič.

Rozdělení dokládá i volební mapa z loňských parlamentních voleb. Oproti zbytku vyčnívá hlavně trojice větších měst Bratislava, Košice, Banská Bystrica.

Výsledky parlamentních voleb na Slovensku z roku 2023
Zdroj: Štatistický úrad Slovenskej republiky