Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Události: Británie se chystá na pohřeb Alžběty II., do Londýna se sjíždějí hlavy států (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.

On-line přenos

Smrt Alžběty II.

  • 21:50

    Oficiální britské loučení s královnou Alžbětou II. končí a spolu s ním i tento přenos. Děkujeme za pozornost.

  • 20:43

    Státní smutek bude ve Spojeném království na žádost nového krále Karla III. pokračovat do 26. září.

  • 20:30

    Během soukromého obřadu v rodinné hrobce se s královnou bez přítomnosti médií loučí členové královské rodiny. Jde o poslední část pohřebního dne a závěrečné rozloučení s panovnicí. Alžběta II. spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu.


Na pondělním pohřbu nejdéle vládnoucí britské panovnice se očekává zhruba pět stovek hlav států a vlád a členů zahraničních panovnických rodů. Kanadský premiér Justin Trudeau, australský premiér Anthony Albanese a předsedkyně vlády Nového Zélandu Jacinda Ardernová do země již dorazili, podobně jako třeba japonský císař Naruhito či brazilský prezident Jair Bolsonaro. Pohřbu se zůčastní i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nebo předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Česko bude na pohřbu zastupovat premiér Petr Fiala (ODS), který už také s manželkou přiletěl do Londýna. Plánují mimo jiné navštívit Westminsterský sál britského parlamentu, kde je vystavena rakev se zesnulou panovnicí.

V neděli se tam přišel poklonit Alžbětě II. Biden s manželkou Jill, ukrajinská delegace s premiérem Denysem Šmyhalem a první dámou Olenou Zelenskou, delegace ze Singapuru a Samoy, které patří do britského Společenství, i mnozí další zahraniční státníci. 

Do Westminsterské katedrály se vejde asi 2200 lidí, kromě britské královské rodiny, představitelů britské vlády a společenství a zahraničních státníků dostali pozvání například i lidé, které královna ocenila u příležitosti svého letošního 70. výročí nástupu na trůn.

Hlavním bodem nedělního programu v Londýně v předvečer státního pohřbu je slavnostní recepce, kterou v Buckinghamském paláci pro zahraniční smuteční hosty pořádá král Karel III. Pro mnoho lídrů to je jediná příležitost ke společným rozhovorům. Podle zpravodaje ČT v Londýně kvůli akci policie odsunula dav lidí od Buckinghamského paláce.

V osm hodin večer místního času také Velká Británie věnovala minutu ticha vzpomínce na zesnulou královnu. Lidé poté na mnoha místech tleskali na oslavu jejího života. Začátek a konec „národní chvíle zamyšlení“ ohlásil zvon na věži Big Ben v centru Londýna. „Vláda vyzvala Brity, aby vzpomněli na období, které prožili pod vládou Alžběty II., a vzpomněli na svou zesnulou panovnici,“ řekl zpravodaj ČT v Londýně Michal Kubal.

Doplnil, že po minutě ticha britská veřejnoprávní televize BBC odvysílala vzpomínku na Alžbětu II., v podobě poselství manželky Karla III. Camilly.

Kontroverze ohledně pozvaných hostů

Pozvání některých osob na pohřeb vyvolalo pozdvižení. Jde například o saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána, který je obviňován z toho, že nařídil vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu v roce 2018. Korunní princ a jeho vláda toto obvinění odmítají. Snoubenka zavražděného novináře Hatice Cengizová pozvání saúdskoarabského korunního prince na pohřeb označila za skvrnu na památce zesnulé panovnice.

Agentura Reuters v neděli odpoledne s odkazem na zdroj z britského ministerstva zahraničí informovala, že Muhammad bin Salmán se nakonec pondělního pohřbu královny nezúčastní. Zemi bude místo něj zastupovat princ Turki bin Muhammad al Saud. O změně podle zdroje rozhodla Saúdská Arábie.

Kritiku vyvolalo také pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, jelikož čínská vláda je obviňována ze zločinů proti lidskosti. Si se však pohřbu nezúčastní, místo něj dorazí viceprezident Wang Čchi-šan.

Pozvánku na smuteční obřad neobdrželi zástupci Ruska, Běloruska, Sýrie, Barmy (Myanmar), Venezuely a Afghánistánu. Pouze na úrovni velvyslanců mohou být zastoupeny Írán, Severní Korea a Nikaragua.

Bezpečnostní výzva

Pohřeb královny budou provázet nejrozsáhlejší bezpečnostní opatření v dějinách Londýna, píše agentura AP. Starosta britské metropole Sadiq Khan označil událost za bezprecedentní bezpečnostní výzvu. „Pracujeme neuvěřitelně tvrdě – policie, bezpečnostní služby a mnoho, mnoho dalších – abychom zajistili, že tento státní pohřeb proběhne co nejlépe,“ řekl. Zástupce komisaře Metropolitní policie Stuart Cundy uvedl, že tato nesmírně složitá policejní operace je největší v historii londýnské policie a předčí i olympijské hry v Londýně v roce 2012.

Vládní čtvrť je už podle Vostala uzavřena pro dopravu a projíždí tudy pouze vládní kolony s hosty. „A bezpečnostní opatření se jen navyšují – i tím, že v Londýně už je Biden,“ sdělil z místa.

V pondělí bude ve službě více než deset tisíc policistů, přičemž ty londýnské doplní posily ze všech 43 britských policejních sborů. S usměrňováním davu podél trasy pohřebního průvodu budou pomáhat také stovky dobrovolníků a příslušníků ozbrojených sil.

Půjde přitom jen o nejviditelnější součást bezpečnostní operace, která je řízena ze špičkově vybaveného centra poblíž mostu Lambeth Bridge nedaleko parlamentu.

„Zítřejší setkání v Londýně a uctění památky královny Alžběty II. bude jednou z největších diplomatických, logistických a bezpečnostních výzev,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 odborník na protokol a expert na královské rodiny Jindřich Forejt.

Studio ČT24: Zájem lidí o rozloučení s královnou neustává (zdroj: ČT24)

Nejsledovanější akce v britských dějinách

Pondělní pohřeb budou v Británii v přímém přenosu vysílat televizní stanice BBC, ITV a Sky a smuteční obřad bude možné sledovat mimo jiné ve zhruba 125 kinech po celé zemi. Pohřeb bude rovněž k vidění na velkoplošných obrazovkách v mnoha parcích, na náměstích i v katedrálách.

Státní pohřeb uvidí v televizi po celém světě podle odhadů přes čtyři miliardy lidí, což je více než polovina lidstva. Z Londýna ho v osmihodinovém speciálním vysílání, které začne už před šestou ráno, nabídne i ČT1 a ČT24.

Pohřeb začne v pondělí v jedenáct hodin místního času – rakev bude vyvezena na lafetě, z budovy parlamentu a průvodem v čele s králem Karlem III. zamíří do Westminsterského opatství. Po hodinovém obřadu celá země na dvě minuty ztichne. Večer pak bude obřad pokračovat v úzkém rodinném kruhu v hradu Windsor.

„Veřejnost bude mít šanci zahédnout královnu na ulicích, ovšem očekává se, že v centru to budou stovky tisíc lidí ,“ uvedl zpravodaj ČT v Londýně Lukáš Dolanský. Trasu, kudy půjde smuteční průvod, už v neděli lemují davy lidí. Mezi nimi je například Maureen Bennettová z Brightonu, která obsadila místo v první řadě a je odhodlaná čekat celou noc.

Britská vláda na pondělí vyhlásila státní svátek. Očekává se, že pohřeb se stane patrně nejsledovanější akcí v britských dějinách a zastíní v tomto směru jiné významné události včetně pohřbu princezny Diany v roce 1997, olympijských her v Londýně v roce 2012 či řady královských svateb. Londýnský dopravní podnik se připravuje, že do britské metropole přijede zhruba milion lidí.

Fronty truchlících v Londýně
Zdroj: ČTK/AP

V celém Spojeném království bude vypraveno přibližně 250 vlakových spojů navíc, zrušeno bude na sto odletů a příletů na londýnské letiště Heathrow, aby hluk nenarušil pohřeb ve Westminsterském opatství a následný smuteční obřad na hradě Windsor.

Rakev s pozůstatky Alžběty II., která zemřela 8. září, je od středy vystavena v Londýně ve Westminsterském paláci, kde se s panovnicí může až do pondělního rána rozloučit veřejnost. Zájem lidí je mimořádný, vláda nicméně v neděli vyzvala veřejnost, aby se nevydávala na cestu do zástupu, neboť lidé by mohli být nakonec zklamaní, že se do fronty už nedostanou. Odhadovaná doba čekání je nyní zhruba 14 hodin.

Lidé mohou kondolovat i v Praze prostřednictvím knihy u britské ambasády nedaleko Malostranského náměstí. Redaktorka ČT Kateřina Trnková uvedla, že možnost napsat vzkaz do knihy mají zájemci do pondělní 16. hodiny. I následně ale bude možné přijít před budovu velvyslanectví, kde už nyní je mnoho svíček, květin i fotografií.

Zájem o rozloučení ve Westminsterském paláci je obrovský
Zdroj: ČTK/AP

Jednání státníků

Gaston Browne, premiér Antiguy a Barbudy, která je součástí britského Společenství, se v neděli setkal s Karlem III. a podepsal listiny, ve kterých ho uznává za krále. Browne přesto vzápětí oznámil, že chce do tří let uspořádat referendum o odluce od Británie a o přechodu k republikánskému zřízení, píše The Guardian.

Na audienci u Karla III. v Buckinghamském paláci byla v neděli Trussová, od úmrtí královny se sešli podruhé. O obsahu setkání nejsou v médiích žádné podrobnosti, pouze několik fotografií.

Premiérku v jejím sídle v Downing Street v neděli navštívili irský premiér Micheál Martin a kanadský premiér Justin Trudeau. V podvečer se Trussová podle informací listu The Guardian setkala s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Martin zveřejnil na Twitteru snímek, jak podepisuje kondolenční knihu, a vyzdvihl přínos Alžběty II. ke „smíření těchto ostrovů“. Podle televize Sky Martin s Trussovovu nehovořili jen o formalitách, ale také o vztazích obou zemí.