Zdravotníci ošetřili přes sedm set lidí z fronty na rozloučení s Alžbětou II.

Lidé, kteří se chtějí rozloučit s královnou Alžbětou II. u její rakve, nyní stráví ve frontě asi deset hodin. Nečekaně je navštívil nový britský král Karel III. spolu se svým starším synem Williamem, novým princem z Walesu. Úřady již dříve vyzvaly další zájemce, aby přišli nejdříve v poledne, protože zájem je stále obrovský a do fronty míří další truchlící. Někteří, kteří panovnici vzdali úctu v noci na sobotu, strávili ve frontě dlouhých 25 hodin. Záchranáři za tři dny ošetřili 710 lidí, kteří čekali ve frontě. Do nemocnice jich odvezli dalších 81. Obávají se, že počty by mohly kvůli velmi chladnému počasí dále stoupat, napsal list The Guardian.

On-line přenos
Smrt Alžběty II.
21:50

Oficiální britské loučení s královnou Alžbětou II. končí a spolu s ním i tento přenos. Děkujeme za pozornost.

20:43

Státní smutek bude ve Spojeném království na žádost nového krále Karla III. pokračovat do 26. září.

20:30

Během soukromého obřadu v rodinné hrobce se s královnou bez přítomnosti médií loučí členové královské rodiny. Jde o poslední část pohřebního dne a závěrečné rozloučení s panovnicí. Alžběta II. spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu.

Ve středu zdravotníci pomáhali na místě 291 lidem, sedmnáct jich skončilo v nemocnici. Ve čtvrtek ošetřili 144 osob a odvezli pětadvacet, v pátek to bylo 275 ošetřených na místě a 39 hospitalizovaných. Vedoucí záchranné služby Darren Farmer veřejnost varoval, že v noci bude opět velmi chladno.

Zástup lidí se táhne od parku Southwark, podél jižního nábřeží Temže a následně přes most k Westminsterskému sálu britského parlamentu, kde je umístěn katafalk s rakví. „Pokud byste se chtěli dostat až na samý konec fronty, tak by se muselo jít pěšky hodinu a patnáct minut,“ popsal v sobotu odpoledne z místa zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal. Dodal, že lidé před Národním divadlem dostávají vodu, aby nebyli dehydrovaní.

Nový král Karel III. a jeho syn, princ William, se odpoledne vydali promluvit s lidmi čekajícími ve frontě v centrálním Londýně. Dav králi po příchodu třikrát provolal slávu. Někteří s ním patrně také žertovali a potřásli si rukou.

Král Karel III. se setkává ve frontě s veřejností, která se přišla poklonit zesnulé královně Alžbětě II.
Zdroj: Reuters/Aaron Chown

Česká velvyslankyně ve Velké Británii Marie Chatardová v rozhovoru pro ČT uvedla, že tato sobotní návštěva Karla III. vypovídá o tom, že chce pokračovat v roli své matky. „To znamená – být svorníkem v rámci monarchie,“ řekla. Na jistý rozdíl ve vystupování naopak poukázal spolupracovník ČT v Británii Ivan Kytka. „Taková srdečnost a zdravení se, kde si královna z různých důvodů držela odstup,“ podotkl. Návštěvu Karla III. označil za nečekanou.

Princ William lidem poděkoval za to, že přišli, a popřál jim, aby ve frontě nečekali dlouho. Pozdravil se i s Čechy. „Nikdy by nevěřila, že přijde tolik lidí,“ řekl o své babičce Alžbětě II. William se na místě zdržel déle než jeho otec. „Můj otec je mnohem rychlejší než já,“ zažertoval.

Přístup do fronty byl v pátek kvůli naplnění kapacity přerušen. Během noci odhadovaná doba čekání přesáhla 25 hodin. Londýnská záchranná služba doporučila lidem, aby si s sebou vzali teplé oblečení a léky, pokud nějaké pravidelně užívají. Podél fronty podle zpravodajského webu BBC hasiči během chladné noci rozdávali čaj, kávu, vodu a deky.

Mohammed, nadšený obdivovatel královny, strávil ve frontě 13 hodin. „Jsem v šoku,“ řekl BBC. „Je to největší moment v životě, nic se tomuto okamžiku nevyrovná,“ dodal. Královna byla pro jeho rodinu, která se před desítkami let přestěhovala z Bangladéše do Británie, důležitou osobností. „Myslím, že když moje matka vyrůstala, potřebovala nějaký vzor,“ řekl Mohammed s tím, že jej našla v královně, protože ji inspirovalo její chování.

Podle zpravodaje Sky News Ivora Bennetta fronta stále roste, ale již není tak dlouhá jako před několika hodinami. Při popisu situace poznamenal, že někteří lidé patrně přišli poté, co se v noci posilňovali pivem a pizzou, zatímco jiní třímají kelímky s kávou. Jedna skupinka žen mu řekla, že se doporučením úřadů nenechaly odradit a přišly „z úcty ke královně“. Na cestu si vzaly banány, vodu a brambůrky.

Hlasatelka BBC Victoria Fritzová ve frontě čekala 14 hodin. Zkušenost popsala jako „neskutečnou a nesmírně emotivní“. Čím více se člověk blíží ke konci fronty, tím vážnější je podle ní atmosféra.

Studio ČT24: Lidé se v Londýně loučí s královnou Alžbětou II. (zdroj: ČT24)

Narušení piety

V pátek kolem 22:00 místního času (23:00 SELČ) byl ve Westminsterském sálu zatčen muž, který se odpojil od fronty a běžel ke královnině rakvi. Zdroj listu The Guardian řekl, že muž vyběhl z fronty, vystoupil po schodech a podařilo se mu dotknout se rakve. Následně byl zadržen. Londýnská policie ani parlament podle listu tento popis událostí nezpochybnily. Muž je nyní ve vazbě.

„Někdo se rozhodl, že odstrčí mou sedmiletou neteř, přiběhne k rakvi, zvedne standartu a pokusí se udělat nevím co,“ řekla Sky News svědkyně Tracey Hollandová. Policie muže podle ní zadržela do dvou vteřin. „Strašné, naprosto hrozné, tak neuctivé a neuvěřitelné. A to ubohé malé sedmileté dítě, to bude její vzpomínka na královnu,“ dodala.

Paddington jako připomínka

Zástupy lidí s květinami také stále dál proudí k Buckinghamskému paláci do přilehlých zahrad. Mnozí s sebou ale kromě květin nosí ještě jeden drobný symbol posledních měsíců královnina života – postavičku Medvídka Paddingtona. Právě ten se totiž v posledních měsících královnina života stal jejím osobním maskotem. Postarala se o to sama Alžběta II., když během oslav svých sedmdesáti let na trůně svolila natočit překvapivé a vtipné video.

Postavička plyšového medvídka se tak pro mnohé stala, v době smutného loučení s královnou, roztomilým symbolem posledních dní. Medvídků ovšem bylo tolik, že úřady musely vyhlásit, aby lidé už žádné plyšové medvídky na pietní místa nenosili. Někdo přesto neodolá. „Prostě jsem nemohla odolat. Omlouvám se. Omlouvám se parkům. Ale viděla jsem jednoho medvídka, který ležel u hradu Windsor, byl tak roztomilý, tak jsem nemohla odolat,“ řekla obyvatelka Londýna Catherine Meyriecková.

Události: Londýn se chystá na pondělní pohřeb královny Alžběty II. (zdroj: ČT24)

Vnoučata poprvé držela vigilii

Zpravodaj ČT v Londýně Michal Kubal sdělil, že do Westminsterského paláce přišla ke královnině rakvi v sobotu večer držet čestnou stráž vůbec poprvé v dějinách pohřbů britských a anglických panovníků vnoučata zesnulé královny.

Princové William a Harry, synové krále Karla III., měli na ceremoniálu slavnostní vojenské uniformy. Na žádost krále ji oblékl i princ Harry – poprvé od roku 2020, kdy se vzdal svých povinností v monarchii. Tiché vzpomínky u rakve se vedle Harryho a Williama účastnily také děti princezny Anne, Zara Tindallová a Peter Philips, dcery prince Andrewa, princezny Beatrice a Eugenie, a dvě děti prince Edwarda, Louise a James.

V pátek večer stejným způsobem uctily památku zesnulé panovnice její čtyři děti, včetně Karla III.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve věku 96 let ve svém skotském venkovském sídle Balmoral. Státní pohřeb nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách se uskuteční v pondělí.

Největší bezpečnostní operace

Podle zpravodaje ČT Bohumila Vostala na akci bude dohlížet 20 tisíc policistů, pro londýnskou policii má jít o největší bezpečnostní operaci v historii. Očekává se, že se do Londýna přijedou rozloučit s královnou až stovky tisíc lidí a státního pohřbu se zúčastní prezidenti, premiéři a panovníci z celého světa. 

„Pozvánku na samotný pohřeb nedostalo pouze šest zemí, jako je Rusko, Bělorusko, Myanmar, Sýrie, Venezuela a Afghánistán,“ řekl zpravodaj ČT v Londýně Lukáš Dolanský. Dodal ale, že někteří politici v pondělí nedorazí, a to vzhledem k tomu, že to pro ně není možné. To se týká například ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podle zpravodaje jsou přípravy v centru města, právě i kvůli zajištění bezpečnosti, velice pečlivé. „Celé centrum je v zásadě hermeticky uzavřené, nemohou sem přijíždět žádná vozidla,“ popsal z místa.

V centru Londýna už vznikají improvizovaná tábořiště lidí, kteří na pondělní pohřeb královny čekají. Je mezi nimi i dvaašedesátiletá Shirin Thorpeová, která přijela spolu s kamarádkami. Přivezly si nafukovací matrace, spací pytle, baterky, britskou vlajku a portrét královny. „Přijedou miliony lidí a nechtěly jsme přijít o tuto příležitost,“ řekla agentuře AP Thorpeová. Dvě chladné noci prý přečkají. „Jsme silné ženy, stejně jako královna,“ dodala.