PiS sklízí kritiku za kandidáta do eurovoleb. Bývalý šéf Orlenu je podezřelý z korupce

Události: Exšéf Orlenu Daniel Obajtek je podezřelý z korupce (zdroj: ČT24)

V Polsku finišuje nezvykle vyrovnaná kampaň před evropskými volbami. V průzkumech těsně vede opoziční strana Právo a spravedlnost, která bodovala například výpady proti Green Dealu. Kritiku naopak sklízí za některé kandidáty. Třeba exšéf Orlenu Daniel Obajtek je podezřelý z korupce a podle místních médií se skrývá v Maďarsku ve vile člověka, který má blízko k premiéru Viktoru Orbánovi.

Za vlád strany Právo a Spravedlnost platil Obajtek za jednoho z nejmocnějších Poláků. Vedl energetický gigant Orlen. Nyní čelí vyšetřování prokuratury za to, že prosadil kontroverzní fúzi a že na politickou objednávku snížil cenu paliv a schválil podezřelé transakce.

„Kauzy týkající se Orlenu jsou velmi vážné, jde o národní bezpečnost,“ uvedl šéf polské národní prokuratury Dariusz Korneluk. Obajtek obvinění z korupce a praní špinavých peněz odmítá, usiluje o křeslo v europarlamentu. Konzervativní strana, které ve funkci pomáhal, ho dala na přední místo kandidátky.

„Možná mu to chce Právo a spravedlnost kompenzovat a odvděčit se mu,“ podotýká také politolog Andrzej Zybała. Předseda strany i Obajtek byli předvoláni před vyšetřovací komisi Sejmu. Nedorazili. Hrozí jim i předvedení policií.

Podle médií se exředitel Orlenu zdržuje v Maďarsku. „Je konec kampaně a nemám čas jít před komisi,“ okomentoval svou nepřítomnost na síti X Obajtek.

V závěru kampaně Obajtkovy skandály Právu a spravedlnosti uškodily jen mírně, v průzkumech si udržuje těsné vedení. Vládní Občanská koalice dotahuje, na poslední chvíli mobilizuje voliče. Donald Tusk jako premiér uspořádal akci přesně rok poté, co v centru Varšavy 4. června 2023 zmobilizoval statisíce lidí na protest proti tehdejší vládě Práva a spravedlnosti.

Premiér vsadil na kartu migrace – oznámil, že si stojí za zpřísněním režimu na východní hranici s Běloruskem. „Před volbami je třeba ukázat, jak jsou důležité. Chceme být v Evropě,“ uvedla Tuskova volička Ewa Swiatlová. Evropské volby v Polsku mají hluboké přesahy do domácí politiky. Chuť zúčastnit se deklaruje padesát procent voličů.