Pandemie ve světě: Rakousko zavádí lockdown pro neočkované

Lidi bez dokončeného očkování proti covidu-19 čeká v Rakousku od pondělí celostátní uzávěra. Oznámil to kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) po jednání s hejtmany spolkových zemí. V Německu počet nakažených od začátku epidemie překonal hranici pěti milionů lidí.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Rakouský kancléř řekl, že opatření má platit od půlnoci. V neděli večer ho schválil hlavní výbor Národní rady (dolní komory parlamentu). „Situace je vážná,“ řekl Schallenberg. „Nečiníme tento krok s lehkým srdcem, ale bohužel je nutný,“ řekl a dodal, že existuje relevantní rozdíl ve výskytu pandemie mezi očkovanými a neočkovanými.

Schallenberg a ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein přitom varovali, že mohou přijít ještě přísnější opatření. Podle kancléře je také rozhodující, aby byla opatření kontrolována. Jejich porušování má být „důsledně sankcionováno“.

Omezení pohybu bude platit pro všechny osoby, které nejsou očkované a zároveň se v posledních 180 dnech nezotavily z koronavirové nákazy. Lockdown pro neočkované v Rakousku, které má zhruba 8,9 milionu obyvatel, postihne přibližně dva miliony lidí.

Už nyní v Rakousku nemají neočkovaní přístup do restaurací, na sportovní akce nebo do kadeřnictví. Nové je pro neočkované to, že budou omezeni i při nakupování. Nakoupit si budou moci jen zboží každodenní potřeby. Nadále mohou navštěvovat zdravotnická zařízení, školy nebo místa k „uspokojování základních náboženských potřeb“, výjimka platí i pro cestu do práce či pro zdravotní procházky.

Z omezení, které bude zatím platit deset dní, jsou vyjmuty děti mladší dvanácti let; lidí s jednou dávkou vakcíny se lockdown nebude týkat, pokud předloží negativní PCR test.

Horní Rakousy zpřísní ještě výrazněji

Nejhorší je epidemická situace ve spolkových zemích Horní Rakousy, které sousedí s Jihočeským krajem, a Salcbursko. Obě tyto země už dříve ohlásily uzávěru pro neočkované proti covidu od pondělí.

Horní Rakousy navíc od pondělí zavedou opatření jdoucí nad ta celostátní. Podle nařízení, které má k dispozici agentura APA, budou například povolena jen setkání nanejvýš 25 lidí. Amatérské fotbalové zápasy se budou muset konat bez diváků. Už dříve bylo oznámeno, že v Horních Rakousech se nesmí podávat jídlo a pití na tržištích a jejich návštěvníci musí mít nasazeny respirátory třídy FFP2 i venku.

Německo: Přes pět milionů nákaz od počátku pandemie

V Německu se v sobotu potvrdilo 33 a půl tisíce případů nákazy, čímž počet nakažených od začátku epidemie překonal hranici pěti milionů lidí, ukazují údaje Institutu Roberta Kocha (RKI). Reálný počet nakažených je však pravděpodobně vyšší, protože část případů zdravotnické úřady nezachytily.

Před týdnem byl denní přírůstek o zhruba deset tisíc nakažených nižší. Počet případů za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel vzrostl na 289 a drží se tak na nejvyšší úrovni od začátku epidemie.

Od začátku epidemie v Německu zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 bezmála 97 700 lidí, v sobotu to bylo 55 lidí.