TÉMA

Zdravotnická zařízení

Austrálii ochromil výpadek služeb operátora, miliony lidí se ocitly bez internetu a telefonního spojení

Firmu Optus, která je druhým největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Austrálii, ve středu postihl rozsáhlý výpadek. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že výpadek v zemi přechodně způsobil chaos, než se služby začaly obnovovat. Některou z nich využívá kolem deseti milionů lidí, což je zhruba čtyřicet procent australské populace. Společnost podezření na kybernetický útok nemá.
8. 11. 2023|

Senát schválil misi vojenských policistů k vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině

Senát podle očekávání schválil misi až patnácti českých vojenských policistů, kteří se mají podílet na vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině v důsledku ruské agrese. Souhlasil rovněž s vysláním dvou desítek armádních instruktorů do afrického Nigeru. Vyslání je podmíněno ještě souhlasem sněmovny, která by o vládním návrhu měla rozhodovat nejdříve příští týden. Horní komora taky podpořila návrh zákona o kompenzaci zdravotnickým zařízením v souvislosti s epidemií koronaviru.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:38|

Navrhnu takové ústavní soudce, s jejichž kvalitami budu souznět, řekl prezident senátorům

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek dopoledne navštívil Senát, kde zároveň na jednání vystoupil s projevem. Hlava státu se zúčastnila schůze horní komory českého parlamentu po devíti letech. Pavel hovořil o procesu výběru ústavních soudců, které na jeho návrh schvaluje právě Senát, a vyzdvihl podobnosti fungování instituce prezidenta a horní komory parlamentu. Na schůzi senátoři kromě setkání s hlavou státu podpořili misi vojenských policistů na Ukrajinu.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 16:11|

Nošení respirátorů ve zdravotnickém zařízení lze nařídit i nadále, uvedla lékařská komora

Podle právního stanoviska České lékařské komory (ČLK) je možné ve zdravotnickém zařízení i nadále nařídit nošení respirátoru či roušky. Stačí o tom informovat pacienty na viditelném místě, například v čekárně. Ve čtvrtek skončila zmíněná povinnost nařízená plošně mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví v zařízeních zdravotní a sociální péče. K dalšímu nošení respirátorů vyzvala na Twitteru pacienty s příznaky také Česká lékárnická komora (ČLnK).
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 14:58|

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Čtvrtkem počínaje se zruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě, řekl Válek

Od čtvrtka se zruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zároveň ale doporučil, aby veřejnost respirátory nadále nosila v prostorech s neznámými lidmi či ve špatně větraných místnostech, a to i kvůli jiným respiračním onemocněním, než je covid-19.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 13:57|

Pandemie ve světě: Rakousko zavádí lockdown pro neočkované

Lidi bez dokončeného očkování proti covidu-19 čeká v Rakousku od pondělí celostátní uzávěra. Oznámil to kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) po jednání s hejtmany spolkových zemí. V Německu počet nakažených od začátku epidemie překonal hranici pěti milionů lidí.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 21:47|