Norsko obnovuje pro české cestovatele povinnost karantény. Po příjezdu budou muset podstoupit desetidenní izolaci

Lidé přijíždějící z České republiky do Norska budou muset po vstupu do této severské země strávit deset dní v karanténě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na sdělení norského institutu veřejného zdraví (FHI). Ten zařadil Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do „červené kategorie“ na svém takzvaném semaforu kvůli nepříznivému vývoji jejich epidemické situace. Změny budou platné od půlnoci z pátku na sobotu.

FHI zároveň doporučuje Norům cestovat do těchto čtyř zemí jen v nezbytných případech. Výstraha se týká rovněž některých regionů sousedního Švédska. Norsko zrušilo povinnost izolace pro osoby přijíždějící z Česka teprve v půlce července.

FHI dovoluje volné cestovaní do země lidem ze států, které v posledních dvou týdnech zaregistrovaly méně než dvacet potvrzených případů nákazy koronavirem na sto tisíc obyvatel a zároveň v nich byl průměr pozitivních výsledků všech provedených testů pod pěti procenty.

Jelikož v Česku se ukazatele pohybovaly nad touto hranicí, varoval FHI již v pondělí, že by zemi mohl zařadit do „červené kategorie“. Situaci týkající se nákazy koronavirem ve státech Evropské unie, schengenského prostoru bez kontroly na vnitřních hranicích a Evropského hospodářského prostoru (EHP) hodnotí norský zdravotní institut každé dva týdny. 

Norská vláda v pátek zveřejní další opatření

Norská premiérka Erna Stolbergová také ve čtvrtek oznámila, že se odkládá plán umožnit vstup do země za účelem turistiky lidem z některých mimoevropských zemí. Toto omezení platí od března. O dalších opatřeních vláda bude informovat v pátek. Na norských úřadech se také vedou debaty o tom, zda nezměnit pokyny ohledně nošení roušek.

Norsko a další severské země na rozdíl od mnoha jiných států v Evropě zatím lidem nedoporučují, aby roušky používali na veřejnosti. Norsko s 5,4 milionu obyvatel dosud zaregistrovalo podle Univerzity Johnse Hopkinse 9409 nakažených koronavirem a s covidem-19 tam zemřelo 256 lidí.

Povinnou dvoutýdenní karanténu pro lidi přijíždějící z Belgie, Nizozemska a Andorry oznámilo také Finsko. Toto opatření bude platit od pondělka. Dánsko zase varuje své občany před cestami do Španělska a Andorry.