TÉMA

Andorra

Lidé ze zemí EU budou moct do Česka přijíždět bez podmínek, covidová omezení končí

Česká republika od pátku ruší všechna koronavirová omezení pro příjezd ze zemí Evropské unie a dalších osmi evropských států. Lidé nebudou muset vyplňovat příjezdový formulář, povinné nebude ani potvrzení o testu, očkování nebo prodělané nemoci. Vyplývá to z aktualizovaného opatření, které ve čtvrtek resort zdravotnictví zveřejnil na svém webu.
17. 3. 2022|

Německo vyřadilo všechny země ze seznamu epidemicky rizikových oblastí. V Česku epidemie covidu ustupuje

Německo od čtvrtka s ohledem na všeobecně převažující koronavirovou variantu omikron vyřadilo všechny státy ze svého seznamu vysoce rizikových oblastí. Zároveň výrazně zjednodušilo karanténní podmínky vstupu do země. Ve Francii od 14. března přestane platit povinnost předkládat očkovací pasy a nosit roušky ve většině vnitřních prostor. Testy v Česku ve středu potvrdily 10 634 případů koronaviru, což je v pracovním dni nejnižší přírůstek od 10. ledna.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 14:41|

Od pondělí se Čechům bez očkování ztíží návrat z Chorvatska, Německa či Rakouska

Od pondělí se ztíží neočkovaným návrat do České republiky z Chorvatska a Rakouska. Na takzvané mapě cestovatele se přesunou z oranžové kategorie do červené, která značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Návrat naopak bude jednodušší z Dánska, Švédska, Andorry, San Marina a z Kanárských ostrovů a Madeiry. Tato území se přesunou do oranžové sekce značící střední míru rizika. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka. Testy v zahraničí budou moci znovu provádět i čeští zdravotníci, ministerstvo upravilo mimořádné opatření. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
10. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 19:37|

Od začátku epidemie se v Česku nakazilo covidem-19 přes milion lidí. Karlovarský kraj nařídil pracovní povinnost sestrám

Počet potvrzených případů covidu-19 v Česku za celou epidemii přesáhl jeden milion. Protiepidemický systém PES po dvou dnech klesl ze 73 na 70 bodů. Důvodem je snížení reprodukčního čísla pod 1, mírně se zlepšily i další tři parametry. Některé okresy hlásí ale nadprůměrné šíření nákazy. Karlovarský kraj kvůli potřebě přidat lůžka do nemocnic nařídil pracovní povinnost stovce sester. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro ČTK upozornil, že kvůli mutacím koronaviru bude možná nutné v budoucnu upravovat vakcíny a už naočkované lidi přeočkovat. A také už neplatí, že rizikový je kontakt nad 15 minut, dodal.
3. 2. 2021Aktualizováno3. 2. 2021, 19:30|

Místo vleků pokuty a koně. S lyžováním to jde v mnoha zemích z kopce

Letošní lyžařská sezona je poznamenaná protikoronavirovými opatřeními. Mnoho zemí své skiareály zatím neotevřelo, například v Itálii prodloužili zákaz nejméně do druhé poloviny ledna, omezení nakonec nařídilo i Německo, Francie nebo Slovensko. V Čechy oblíbeném Rakousku se lyžuje za přísných bezpečnostních podmínek. Za lyžováním lze ale dojet do méně obvyklých destinací, třeba do Andorry.
4. 1. 2021|

Česko má jedna z nejhorších koronavirových čísel v Evropě. Opatření má však podle vědců z Oxfordu jen mírná

Česká republika je z hlediska rychlosti šíření koronaviru v posledních sedmi dnech třetí nejhorší v Evropě. Více přírůstků na 100 tisíc obyvatel má jen Černá Hora a Andorra. Podle indexu vládních opatření, ve kterém vědci z univerzity v Oxfordu porovnávají jednotlivé země, jsou ale opatření v Česku jen mírná.
24. 9. 2020|

V Evropě přibývá lokálních ohnisek. Skotský Aberdeen je v karanténě

Nového ataku onemocnění covid-19 se obává celá Evropa. Nahrává tomu hlavně teplé počasí a čilejší pohyb turistů. Mnohá letoviska proto zpřísňují pravidla a jednotlivé země varují před cestami do ohnisek nákazy. Roušky se nově musejí nosit například v části francouzského Marseille. Přibývá ale i měst, které se v karanténě ocitají kompletně.
7. 8. 2020|

Norsko obnovuje pro české cestovatele povinnost karantény. Po příjezdu budou muset podstoupit desetidenní izolaci

Lidé přijíždějící z České republiky do Norska budou muset po vstupu do této severské země strávit deset dní v karanténě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na sdělení norského institutu veřejného zdraví (FHI). Ten zařadil Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do „červené kategorie“ na svém takzvaném semaforu kvůli nepříznivému vývoji jejich epidemické situace. Změny budou platné od půlnoci z pátku na sobotu.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 20:52|
Události komentáře

Profesionálního cyklistu Vakoče srazil kamion, teď nabádá k 1,5metrovému odstupu při předjíždění

Byl to trénink, jakých absolvoval tisíce, na tento ale profesionální cyklista Petr Vakoč nezapomene. V Jihoafrické republice ho totiž srazil kamion. Český mistr republiky skončil se šesti zlomenými obratli a těžkým otřesem mozku v nemocnici. Přesto se ke kolu vrátil a po svém zážitku se zapojil do iniciativy Ukaž respekt. Ta se snaží dosáhnout toho, aby motoristi předjížděli cyklisty ve vzdálenosti 1,5 metru. Vakoč byl spolu s koordinátorem projektu Alexandrem Klimentem hostem Událostí, komentářů.
6. 8. 2020|

Slovensko částečně otevřelo školy a zruší většinu omezení. Řím pustil návštěvníky do Kolosea

Obyvatelé řady evropských zemí se v pondělí dočkali další vlny uvolňování koronavirových opatření. V Itálii jsou znovu přístupné některé památky včetně římského Kolosea. V Nizozemsku se otevřely kavárny, muzea a střední školy, v Norsku bary a zábavní parky. Postupně se začínají zmírňovat restrikce i ve Velké Británii. Částečně se tam otevírají školy, stejně jako na Slovensku. Tamní premiér oznámil zrušení většiny omezení.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 20:03|

Koronavirus už zabil přes tři tisíce lidí. Prvního nakaženého hlásí Moskva i Řím

Počet obětí koronaviru ve světě přesáhl tři tisíce. Dvaačtyřicet mrtvých oznámila v pondělí Čína, v Jižní Koreji přibyly dvě oběti a šest úmrtí v důsledku nemoci COVID-19 registrují Spojené státy. Japonsko se dohodlo s Pekingem, že kvůli šíření infekce odloží návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Itálie, kde přibylo 18 mrtvých, prodlužuje opatření proti šíření nemoci. První nakažené hlásí Řím i Moskva. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí zvýšilo úroveň rizika z „mírného“ na „mírné až vysoké“.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 22:59|

Kanárkový vlak na úpatí Pyrenejí: Otevřeným vagonem až do nejvyšší francouzské stanice

Šedesát kilometrů trati, ale celé tři dlouhé hodiny jízdy poblíž francouzsko-španělských hranic? „Děkuji, nechci,“ řeknete si možná. Navzdory šnečímu tempu přesto výlet tímto spojem patří k nezapomenutelným turistickým zážitkům. Nebo možná právě kvůli němu. Vítejte na palubě žlutého vlaku, přezdívaného „Kanárek“. Zvolíte starý, trochu rozhrkaný uzavřený vůz, nebo se necháte za jízdy ovívat větrem na otevřené železniční plošině?
15. 6. 2019|