Koronavirus už zabil přes tři tisíce lidí. Prvního nakaženého hlásí Moskva i Řím

Události ČT: Koronavirus v zahraničí (zdroj: ČT24)

Počet obětí koronaviru ve světě přesáhl tři tisíce. Dvaačtyřicet mrtvých oznámila v pondělí Čína, v Jižní Koreji přibyly dvě oběti a šest úmrtí v důsledku nemoci COVID-19 registrují Spojené státy. Japonsko se dohodlo s Pekingem, že kvůli šíření infekce odloží návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Itálie, kde přibylo 18 mrtvých, prodlužuje opatření proti šíření nemoci. První nakažené hlásí Řím i Moskva. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí zvýšilo úroveň rizika z „mírného“ na „mírné až vysoké“.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Koronavirus už si ve světě vyžádal 3057 životů. Více než devadesát procent mrtvých pochází z čínské provincie Chu-pej, odkud se koronavirus šíří od prosince minulého roku. Všech 42 obětí, které Čína ohlásila v pondělí, eviduje právě tento region. Ve zbytku země se počet nakažených výrazně snížil a v některých oblastech přestala platit přísná bezpečnostní opatření, reportuje zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová. 

Počet nemocných i zemřelých stále stoupá i v Jižní Koreji, kde případů nákazy přibývá rychleji než v Číně. Zatímco ta registruje 202 nových infekcí, Soul reportuje 599 nových pacientů. Počet případů v zemi se vyšplhal nad čtyři tisíce a přibyly dvě oběti. Nadále platí, že COVID-19 se nejvíce šíří v městě Tegu mezi členy sekty Sinčchondži.

Jihokorejské úřady kvůli šíření nákazy podaly na vedení náboženského hnutí trestní oznámení. Viní je ze zabití a porušení zákona o infekčních chorobách. Lídři Sinčchondži podle Soulu nedali úřadům pátrajícím po možných nakažených jména všech svých členů. Šéf sekty se v pondělí omluvil národu. Tvrdí, že už s úřady plně spolupracuje.

S nemocí nadále bojuje také Japonsko, které eviduje stovky nakažených. Tokio se dohodlo s Pekingem, že kvůli infekci prozatím odloží návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v zemi, jež byla plánovaná na začátek dubna. V zemi také od pondělí platí mimořádné prázdniny, které skončí nejdříve začátkem dubna. Premiér Šinzo Abe vyzval firmy, aby umožňovaly práci z domova.

Itálie prodlužuje karanténu, riziko v EU vzrostlo

V Itálii už zemřelo 52 lidí nakažených novým typem koronaviru. Oproti předchozímu dni je mrtvých o 18 více, oznámil podle agentury AFP šéf italské civilní obrany Angelo Borrelli. Ve všech případech jde podle něj o starší nebo už předtím vážně nemocné lidi. Nakažených je v Itálii aktuálně 2036 lidí. 

Italská vláda podle očekávání prodloužila opatření proti šíření koronaviru. Nadále platí karanténa v jedenácti obcích na severu země, kde je nejvíce evidovaných onemocnění. V nejhůře postižených krajích, jimiž jsou Lombardie, Emilia-Romagna a Benátsko, se dál nebudou konat velké kulturní a sportovní akce. O prvním případu informoval i Řím.

Italští hygienici nedokážou říct, jestli už země dosáhla vrcholu epidemie, uvádí zpravodaj ČT Jakub Nettl. Například na horách podle něj fungují vleky na třetinu kapacity, aby se zamezilo úzkému kontaktu mnoha lidí. V kavárnách zas má personál dohlížet na to, aby návštěvníci nebyli příliš namačkáni na sobě.

Francouzský deník Le Parisien s odvoláním na trojici informovaných osob napsal, že po nakažení zemřeli v zemi další dva lidé z Oise. Odsud pocházel také 60letý pacient s čínským virem, který zahynul minulý týden v Paříži. Pokud se informace potvrdí, stoupne počet obětí ve Francii na čtyři.

Ve snaze omezit šíření nemoci se v některých částech Francie zavírají školy a školky, pokračuje uzavírka pařížského muzea Louvre a vláda ohlásila krizovou pomoc pro firmy. Francouzský prezident Emmanuel Macron kromě toho ruší cesty naplánované na tento týden, informují francouzská média.

Anglický úřad pro veřejné zdraví (PHE) zase varoval před „vysoce pravděpodobnou“ epidemií, zatímco britská vláda projednávala krizový plán. Ve Velké Británii aktuálně úřady evidují čtyřicet osob, které se novým koronavirem nakazily.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí zvýšilo úroveň rizika z „mírného“ na „střední až vysoké“. Agentura tím upřesnila slova předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která na tiskové konferenci hovořila o „vysokém“ stupni rizika.

Unie se podle šéfky komisařů snaží mobilizovat všechny dostupné prostředky pro boj s virem a spouští nový informační portál. Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová uvedla, že v 18 zemích Unie bylo registrováno zatím 2100 případů. Celkem 38 občanů EU zemřelo.

„Koronavirus nemá dopad na svatyně“

Na internetu se objevila znepokojivá videa z Íránu, na nichž lidé líbají a olizují dveře svatyní navzdory tomu, že koronaviru v zemi podlehlo podle oficiálních údajů 66 lidí. Perský servis BBC ale s odkazem na zdroje z íránského zdravotnictví píše o 210 obětech. Někteří lidé tvrdí, že svatyně jsou vůči chorobě imunní. „Přestaňte lidi strašit koronavirem. Koukněte na mě. Olizuji svatyni. Koronavirus nemá žádný dopad na šíitské svatyně,“ tvrdí muž z Komu v jednom ze záznamů.

První případy nákazy evidují Island, Andorra, Jordánsko, Lotyšsko, Senegal, Tunisko, Maroko, Portugalsko či Saúdská Arábie. 

Ruské úřady v pondělí oznámily první potvrzený případ koronaviru v Moskvě, a to u Rusa, který se vrátil z Itálie. Jde o čtvrtého nakaženého ruského občana, předchozí trojice se nakazila na výletní lodi Diamond Princess a z jokohamského přístavu byla repatriována do Kazaně, napsal list Kommersant. Ještě dříve infekci v Rusku zjistili u dvou čínských občanů, kteří se už mezitím uzdravili a byli propuštěni z nemocnic.

Aerolinky ruší spoje se severní Itálií

Šest úmrtí oznámily USA. Státy New York a Washington zároveň hlásí nové pacienty – v prvním případě jde o třicetiletou ženu, která se nakazila při nedávné cestě do Íránu a její stav není vážný. Ve Washingtonu mají nakažení vazby na zařízení dlouhodobé péče ve městě Kirkland, kde testy už v minulosti potvrdily dva infikované.

Celkem Spojené státy evidují témeř sto případů koronaviru. Americký prezident Donald Trump avizoval, že cestující, kteří do USA míří ze zemí zasažených nákazou, budou kontrolováni před nástupem do letadla i po příletu na americkou půdu. O jaké země půjde, ale neupřesnil.

Letecká společnost Delta Air Lines v neděli oznámila, že až do května ruší své lety do Milána na severu Itálie, kde přibývá nakažených. Do Říma bude společnost i nadále létat. O dočasném zrušení letů do Milána v sobotu informovaly i aerolinky American Airlines.

Lety do Itálie omezují či zcela škrtají také evropské aerolinky. Eurowings redukují spoje do italských destinací na týden, Rakouské aerolinie počet spojů v březnu a dubnu omezí o čtyřicet procent. Německá Lufthansa zastavuje lety do Číny do 24. dubna a ještě o týden déle nebude létat do Teheránu.