Lety mezi Českem a Jižní Koreou a ze severoitalských regionů se zastaví ve čtvrtek, oznámil Vojtěch

Lety mezi Českem a Jižní Koreou a ze severoitalských regionů budou zastaveny s účinností od čtvrtka 5. března. Ochranná opatření dnes podepsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), informoval o tom na tiskové konferenci po zasedání vlády. V Itálii se to týká letů z regionů Lombardie, Piemont, Emilia Romagna a Benátsko. Vojtěch podepsal také opatření týkající se Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě, které se uskuteční bez diváků.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že se opatření k letům z Itálie týká pěti letišť a zhruba 50 leteckých spojů týdně. „Bergamo a Malpensa patří do milánské oblasti, poté se jedná o Benátky, Treviso hned vedle a poté Boloňu,“ řekl.

Zopakoval, že zatímco u Jižní Koreje lze lety zastavit bez jednání s Evropskou komisí (EK), o přerušení letů z Itálie vláda musela EK informovat. Využije tak výjimku pro evropské dopravce na pozastavení letů v případě „nepředvídatelných okolností“ na dva týdny. „V prvních čtrnácti dnech je to tak, že stačí pouze informovat. Pokud by se to mělo prodloužit na další dobu, tak už to musí být v jiném režimu, ale to v tuhle chvíli neřešíme,“ řekl později Havlíček.

Na ranním jednání bezpečnostní rady byl pozván i zástupce Letiště Václava Havla Praha, se kterým vláda o možnosti zastavení letů diskutovala. Pražské letiště od minulého týdne vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie. Platí v nich zvýšená hygienická opatření a cílený screening, kdy si má personál všímat cestujících s příznaky respiračního onemocnění a odkazovat je na lékařskou službu.

Bezpečnostní rada státu rozhodla o omezení letů z Jižní Koreje a Itálie, biatlonový pohár bude bez diváků (zdroj: ČT24)

Ministerstvo varuje před cestou do Itálie

Šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) řekl, že čeští turisté by se měli vyhnout vedle Lombardie a Benátska i regionu Emilia-Romagna a Piemontu. Lidé, kteří se z míst postižených nákazou vracejí, by měli nejméně 14 dnů sledovat svůj zdravotní stav, v případě potíží telefonicky kontaktovat lékaře. 

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT24)

V souvislosti s výskytem koronaviru v dalších zemích světa česká diplomacie upozorňuje na možné rušení letů či na omezení vstupu pro ty turisty, kteří přestupovali v oblasti, kde se nákaza rozšířila. Italské úřady navíc přijaly v regionech s výskytem nákazy mimořádná opatření, včetně uzavření některých obcí. Může tam být omezena i veřejná doprava.

Petříček řekl, že ministerstvo aktuálně ve svém systému DROZD eviduje v Itálii 3391 českých občanů. „Budeme jim na základě dnešního jednání Bezpečnostní rady státu posílat pozměněná doporučení i s informací, že se plánuje přerušení spojů ze severoitalských letišť,“ řekl. Situace v Itálii je podle něj dál vážná.  

ČSA ruší spoje s Milánem a Boloní, linky omezí i RegioJet

Lety do Milána a Boloni v pondělí zastavily České aerolinie. Přerušení potrvá prozatím do 6. dubna. Dopravce už minulý týden pozastavil linku do jihokorejského Soulu.

Spojení s Itálií omezuje také dopravce RegioJet. Poslední spoj odjede v pátek, poté už nebude dopravce vypravovat kvůli koronaviru spoje na dvou linkách z Prahy do Říma a do Milána. Kdy linky pojedou znovu, zatím není jasné, na březen ale dopravce do Itálie neprodává jízdenky. Cestující dostanou možnost bezplatného storna jízdenky nebo rezervace na dřívější spoj. 

Konkurenční FlixBus zatím všechny své linky provozuje dál. „FlixBus vývoj situace kolem koronaviru pečlivě sleduje a řídí se konkrétními doporučeními a nařízeními příslušných úřadů. Všechny naše autobusové spoje prozatím jezdí dle jízdního řádu,“ řekla mluvčí společnosti Martina Čmielová.

Ministerstvo dopravy o opatřeních pro řidiče autobusů na linkách mezi ČR a Itálií bude jednat. Týkají se jejich dovybavení rouškami či respirátory.