TÉMA

Jiří Běhounek

ČNB zahájila odebírání licence Sberbank CZ, podle ECB hrozí ruské bance krach

Česká národní banka (ČNB) zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. Důvodem zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů je také to, že podle evropských regulačních orgánů je evropská divize ruské Sberbank v úpadku nebo jí úpadek hrozí. Podle Evropské centrální banky (ECB) se jí zhoršila likvidita kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 16:56|

Ve sněmovně končí její bývalí předsedové i letití poslanci

Někteří poslanci se po víkendových volbách do lavic ve Sněmovní ulici už nevrátí. Jedná se v mnoha případech o politiky, kteří byli s dolní komorou spojeni po několik funkčních období a patřili k výrazným osobnostem domácí politiky. Končí ale i poslanci, kteří se ve sněmovně zdrželi jen na jedno volební období.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 21:37|

Deset let a 43 výroků aneb Proměny pohledu na modernizaci dálnice D1

Modernizace téměř 160 kilometrů dálnice D1 je u konce. Na dálnici se od Benešovska po Brněnsko pracovalo osm a půl roku, předtím se ještě dva roky celá akce připravovala. Byla to oprava, která ztrpčovala cestu mezi Prahou a Brnem desetitisícům řidičů denně, bylo to také velké politikum – a to nejen tehdy, když napadl „kalamitní sníh“. Výběr výroků politiků, silničářů i stavbařů připomene některé dramatické okamžiky i to, jak se vyvíjel pohled na mnohaletou modernizaci.
2. 10. 2021|

Lídři kandidátek Kraje Vysočina debatovali o životním prostředí. Odmítli zákaz prodeje spalovacích motorů

Životní prostředí a zemědělství rozebírali lídři kandidátek z Kraje Vysočina v předvolební debatě. Odmítli v ní zákaz prodeje spalovacích motorů, tématem byla ale i obnova lesů zasažených kůrovcem, extrémní počasí nebo česká potravinová soběstačnost. Hosty debaty byli Jiří Běhounek (ČSSD), Vít Kaňkovský (SPOLU), Radek Koten (SPD), Karolína Kubisková (PŘÍSAHA), Blanka Lednická (Piráti a Starostové), Drahoslav Ryba (ANO) a Josef Zahradníček (KSČM). Debatu moderovala Světlana Witowská.
16. 9. 2021|

Lídři z Vysočiny debatovali o zdravotnictví i o tom, jaké informace o stavu prezidenta zveřejňovat

Volební lídři z Kraje Vysočina se v předvolební debatě bavili o strategii Hradu, který zatím neinformoval o důvodech hospitalizace prezidenta Miloše Zemana. Řeč přišla i na jiná témata z programů jednotlivých stran, například na dostupnost zdravotní péče. Hosty předvolební debaty byli Jiří Běhounek (ČSSD), Vít Kaňkovský (SPOLU), Radek Koten (SPD), Karolína Kubisková (PŘÍSAHA), Blanka Lednická (PirátiSTAN), Drahoslav Ryba (ANO) a Josef Zahradníček (KSČM).
15. 9. 2021|

Covid pokračuje, říkají lídři z Kraje Vysočina. Debatovali o rouškách i dalším testování ve školách

Lídři politických stran, které kandidují do sněmovny, nejsou přesvědčeni, že by covid končil, což oznámil předseda vlády. V předvolební debatě České televize se lídři stran vyjádřili i k dalšímu testování ve školách, povinnému nošení roušek nebo vládním zakázkám na nákup zdravotnických pomůcek. Hosty byli Jiří Běhounek (ČSSD), Vít Kaňkovský (SPOLU), Radek Koten (SPD), Karolína Kubisková (PŘÍSAHA), Blanka Lednická (PirátiSTAN), Drahoslav Ryba (ANO) a Josef Zahradníček (KSČM). Debatu moderovala Světlana Witowská.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 22:21|

Sociální demokraté představili svůj program, do voleb je povede Hamáček

Svůj program do podzimních sněmovních voleb představila v neděli odpoledne na dvoře restaurace pražského Lidového domu Česká strana sociálně demokratická. Jejím mottem je „spravedlivá země“. Řekl to předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček, který je zároveň celostátním lídrem.
22. 8. 2021Aktualizováno22. 8. 2021, 18:23|

Odklon od uhlí by mohl přijít dříve, než plánuje vláda, míní politici. Zdůraznili plánování investic

Klíčovým bodem pro českou energetiku bude rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Její energie by měla nahradit spalovací elektrárny, podle rozhodnutí komise se má Česko bez uhlí obejít do roku 2038. Řada politiků se však domnívá, že datum může být i dřívější. Stát však musí přechod podpořit investicemi a projekty, zaznělo od hostů speciálu Událostí, komentářů, kteří se sešli k předvolební debatě v Muzeu zemědělské techniky v Čáslavi.
3. 6. 2021|

Ochrana vody a krajiny je prioritou, shodli se zástupci parlamentních stran v diskusi

Na českou krajinu i obyvatelstvo začínají citelně dopadat změny klimatu, stav českých lesů a půdy je však v mnoha případech výsledkem špatného hospodářství posledních desítek let a minimálně další desítky let potrvá, než se náprava projeví. Stěžejním úkolem bude ochrana vody a obnova lesů, shodli se zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o životním prostředí. Debatu v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi moderovala Marcela Augustová.
3. 6. 2021|

Šéf unijní diplomacie Borrell: EU nechce zvyšovat napětí s Ruskem vyhošťováním diplomatů

Evropská unie nechce zvyšovat napětí ve vztazích s Moskvou vyhošťováním dalších ruských diplomatů. Po jednání ministrů zahraničí členských zemí o tom informoval šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Unie podle něj nadále jednoznačně stojí za Českem v jeho sporu s Moskvou vyvolaném kauzou Vrbětice.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 23:20|

Politici napříč spektrem se shodují na potřebě dostupného bydlení, prosadili by ho družstevní výstavbou nebo dotacemi obcím

Na vlastní byt si lidé v Česku vydělávají nejdéle v Evropě, navíc ceny bytů a domů po epidemii koronaviru ještě poskočily. Politici se shodují na potřebě dostupného bydlení. Prosadili by ho větší družstevní výstavbou nebo rozšířením bytových fondů obcí. O regionálním rozvoji a také dopravě debatovali zástupci devíti politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně ve speciálu Událostí, komentářů, sešli se v historické tramvajové vozovně v pražských Střešovicích. Debatu moderovala Jana Peroutková.
7. 5. 2021|

Výstavba dálnic musí zrychlit, shodují se politici. Panují obavy, aby potíže jako s nimi nebyly i s vysokorychlostními tratěmi

Česko nyní nejvíce potřebuje druhou dálniční spojnici z Prahy na Moravu a také dokončení Pražského okruhu. Nutné je i začít stavět vysokorychlostní tratě a vyhnout se při tom problémům, které provázejí přípravu dálničních staveb. V debatě o dopravě v Událostech, komentářích speciál se na tom shodli poslanci z různých částí České republiky. O dopravě a také regionálním rozvoji debatovali zástupci devíti politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, sešli se v historické tramvajové vozovně v pražských Střešovicích. Debatu moderovala Jana Peroutková.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 22:49|

ČSSD ukončila sjezd, Hamáček věří, že sociální demokraté jdou do voleb s tím „nejlepším“

Vládní ČSSD uspořádala dvoudenní on-line sjezd strany. Po páteční volbě vedení, ve které k sobě dostal z velké části nový tým předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček, vyhradili sociální demokraté sobotu programové diskusi. Mluvilo se o důchodové reformě, privatizaci zdravotnictví či podpoře nájemního bydlení. Hamáček vyjádřil přesvědčení, že ČSSD má nejlepší program, lidi i řešení a podaří se jí po podzimních volbách setrvat ve sněmovně.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 17:04|

V čele ČSSD zůstává Jan Hamáček, záda mu bude dál krýt Onderka. Ve vedení skončili Petříček i Šmarda

Předsedou ČSSD byl znovu zvolen Jan Hamáček, záda mu bude jako statutární místopředseda nadále krýt Roman Onderka. Hamáček na sjezdu strany zvítězil nad poslankyní Kateřinou Valachovou i ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem. Dostal hlasy 140 z 270 delegátů. Petříček a Valachová byli v kandidátských projevech kritičtí vůči koaliční spolupráci s ANO. Hamáček coby její spoluarchitekt a vicepremiér se sice vůči některým krokům ANO ohradil, odchod z vlády by však považoval za chybu.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 23:13|

Pokud budou lidé dodržovat opatření, je velká šance, že třítýdenní uzávěra splní účel, očekává Hamáček

Od pondělí se na tři týdny omezily možnosti pohybu po republice. Pokud budou lidé dodržovat opatření vyhlášená vládou, mohla by tato uzavírka splnit svůj účel, uvedl v Interview ČT24 vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Zásadní nyní je odlehčit přetíženým nemocnicím, zapojení ambulantních specialistů je podle něj nezbytné. Jejich výhrady, že se nelze okamžitě zapojit do péče na jednotkách intenzivní péče, odmítl s tím, že mohou pečovat o pacienty s lehčím průběhem.
4. 3. 2021|

Novým předsedou Asociace krajů je Martin Kuba z jižních Čech

Předsedou Asociace krajů ČR zvolili ve středu hejtmani jihočeského hejtmana Martina Kubu (ODS). Jeho prvním místopředsedou bude hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Představitel občanských demokratů bude v čele asociace po 12 letech, mezi roky 2001 a 2008 ji vedl nynější europoslanec Evžen Tošenovský.
2. 12. 2020|

Hejtmanem Vysočiny se stal Vítězslav Schrek z ODS. Nahradil Jiřího Běhounka

Novým hejtmanem Vysočiny ve středu zastupitelé na svém ustavujícím zasedání v Jihlavě zvolili krajského volebního lídra ODS a Starostů pro občany Vítězslava Schreka, ředitele domova pro seniory ve Velkém Meziříčí. V čele kraje nahradil Jiřího Běhounka, který byl za ČSSD hejtmanem tři volební období. Vysočinu v následujících čtyřech letech povede koalice ODS se Starosty pro občany, Pirátů, Starostů pro Vysočinu (STAN a SNK ED), KDU-ČSL a ČSSD.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 12:59|

V Kraji Vysočina zvítězilo ANO. Druzí Piráti budou v zastupitelstvu nováčky

V krajských volbách v Kraji Vysočina zvítězilo ANO, získalo 18,48 procenta. Druzí skončili Piráti s 13,20 procenty, třetí ODS a Starostové pro občany mají 13,19 procenta hlasů. Volební účast dosáhla 39,65 procenta. Sečteny jsou hlasy ve všech volebních okrscích.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 13:30|

ANALÝZA: Strany, které patří k nejvíce poraženým. ČSSD a KSČM čelí ztrátě voličské přízně

Krajské volby dávají tušit, že tradiční levice v České republice je na ústupu. Není to jev krátkodobý, aktuální výsledky do krajských zastupitelstev ale opět ukázaly, že voličská podpora těchto stran je čím dál slabší. Strany, které dříve dominovaly krajským zastupitelstvům, se nyní do mnoha z nich ani neprobojovaly. A jsou stranami, které patří k nejvíce poraženým v těchto volbách.
4. 10. 2020|

Restaurace a bary budou muset zavírat o půlnoci, oznámil Vojtěch

Epidemie nemoci covid-19 v Česku nabrala na síle, republikový semafor se zřejmě už o víkendu zbarví do zelena. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Od půlnoci z pátku na sobotu se proto musí plošně zavřít noční provozy barů a restaurací, roušky budou od pátku nově povinné i ve školních třídách, s výjimkou prvního stupně. Další opatření ministr nevyloučil. Kraje volají po zřízení Ústředního krizového štábu.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 18:27|

Je Vysočina pro mladé? Kandidáti na hejtmana volají po zubařích, internetu a parcelách

Vysočina je krásný a klidný kraj, myslí si snad všichni kandidáti na tamního hejtmana, kteří diskutovali v předvolební debatě na ČT24, regionální problémy by už ale každý z nich řešil jinak. Někteří by rozvoj podpořili výstavbou silnic, obchodů či zdravotnických zařízení, jiní by preferovali lepší připojení k internetu nebo dostupné parcely. Co ale téměř všechny spojuje, je negativní stanovisko k možnosti umístit v kraji hlubinné úložiště radioaktivních odpadů.
11. 9. 2020|

O připravenosti Vysočiny na zhoršující se epidemiologickou situaci debatovali krajští lídři

Opatření státu proti šíření  koronaviru i následným krokům na úrovni regionu se věnovali v předvolební debatě krajští lídři v Kraji Vysočina. V diskusi zaznívalo, že lidé jsou rozděleni na dvě skupiny (popírače a vystrašené), k čemuž podle některých přispěla komunikační politika státu. Naopak při hodnocení krajské situace zaznívala většinou spíše kladná stanoviska.
11. 9. 2020|

Vysočina požádá armádu o pomoc. V humpoleckém domově pro seniory potřebuje dvanáct vojáků

Kraj Vysočina požádá armádu o pomoc v péči o klienty domova pro seniory v Humpolci na Pelhřimovsku. Na jednom z oddělení tam totiž koronavirem kromě klientů onemocněla také většina zaměstnanců. Po jednání krajské bezpečnostní rady to uvedl tamní hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Podle něj bude kraj na výpomoc potřebovat asi dvanáct vojáků.
7. 9. 2020|

V Kraji Vysočina volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Kraj Vysočina má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 641 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Žďár nad Sázavou a Pelhřimov.
4. 9. 2020|