V čele ČSSD zůstává Jan Hamáček, záda mu bude dál krýt Onderka. Ve vedení skončili Petříček i Šmarda

UDÁLOSTI: Vicepremiér Jan Hamáček obhájil funkci předsedy ČSSD (zdroj: ČT24)

Předsedou ČSSD byl znovu zvolen Jan Hamáček, záda mu bude jako statutární místopředseda nadále krýt Roman Onderka. Hamáček na sjezdu strany zvítězil nad poslankyní Kateřinou Valachovou i ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem. Dostal hlasy 140 z 270 delegátů. Petříček a Valachová byli v kandidátských projevech kritičtí vůči koaliční spolupráci s ANO. Hamáček coby její spoluarchitekt a vicepremiér se sice vůči některým krokům ANO ohradil, odchod z vlády by však považoval za chybu.

Delegáti sjezdu ČSSD se sešli on-line a v předsednické volbě vybírali ze čtyř možností. Nakonec většinu z 270 hlasů dostal Jan Hamáček. Druhý nejvyšší počet delegátů hlasoval pro Tomáše Petříčka, který získal podporu 95 z nich. Kateřina Valachová získala 23 hlasů a zbylých dvanáct delegátů vybralo možnost, že nevolí žádného z kandidátů.

Sociální demokraté letos volí vedení v situaci, kdy se jejich strana v průzkumech potácí kolem pěti procent nebo i pod nimi, takže vůbec není jisté, zda se dřívější hegemon české politiky udrží v Poslanecké sněmovně. Kandidáti proto hovořili i o ambicích stranu do sněmovny i v letošních volbách dovést. „Slíbil jsem, že sociální demokracii do sněmovny dovedu a na tom trvám,“ řekl Jan Hamáček i bezprostředně po své znovuzvolení. Věří, že se ČSSD podaří využít zbývajícího půl roku do voleb ke zvýšení své popularity. „Musíme lidem jasně říci, jak dál, jak to bude po covidu,“ plánuje.

Hamáčkovi ke zvolení pogratulovali jeho protikandidáti – kteří již na jiné funkce ve vedení strany nekandidovali – a následně i premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že čekal, že dosavadní předseda ČSSD funkci obhájí, a těší se na další spolupráci. 

Po předsedovi zvolili sociální demokraté exposlance Romana Váňu předsedou ústřední kontrolní komise. Statutárního místopředsedu se podařilo vybrat až ve druhém kole. V prvním kole volby nezvolili delegáti žádného z dvojice jihomoravských kandidátů. Dosavadní první místopředseda, brněnský exprimátor Roman Onderka získal sice o trochu více hlasů než starosta Brna-Líšně Břetislav Štefan, nikoli však požadovanou nadpoloviční většinu. Po prvním kole vystoupil Jan Hamáček a podpořil Onderku a Onderka následně získal potřebný počet hlasů.

Jako řadoví místopředsedové doplní vedení ČSSD ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, bývalý hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek, exposlankyně Dana Váhalová, starosta Hvozdné Josef Říha a předseda okresní organizace Praha-východ Jan Tvrdý. Z dosavadních místopředsedů neúspěšně obhajoval funkci Ondřej Veselý. Tomáš Petříček na místopředsedu nekandidoval, Michal Šmarda byl nominován, ale kandidatury se vzdal.

Josefa Říhu a Jiřího Běhounka si výslovně přál mít ve vedení strany její staronový předseda. Nejvíce hlasů při volbě řadových místopředsedů však získala Váhalová, za ní se umístil Říha.

Důraz na levicovost, spory o pokračování ve vládě

Všichni tři kandidáti prezentovali své vize v projevech před volbou. Obhajující předseda Hamáček akcentoval levicovost ČSSD, řekl, že je jedinou demokratickou levicovou stranou v Česku.

Podle něj na ČSSD doléhá naštvanost lidí na vládu. „Možná je škoda, že nám (premiér) Andrej Babiš odmítl svěřit ministerstvo zdravotnictví. My bychom boj s epidemií vedli profesionálně,“ prohlásil. Z vlády ale odcházet nechce. „Bylo by chybou ke covidové krizi přidat i politickou,“ doplnil.

Vystoupení Jana Hamáčka na 42. sjezdu ČSSD (zdroj: ČT24)

Zároveň zdůraznil, že by se ČSSD měla bránit posunu do politického středu. „Nemá být oranžovou TOP 09 nebo Piráty, vyměnit svou minulost, program a voliče za potlesk na Twitteru nebo v redakci Respektu,“ řekl mimo jiné v narážce na svého protikandidáta Petříčka. Je to podle něj cesta do pekel. „Tito lidé ČSSD nikdy nevolí, jen nám posílají knížecí rady,“ zakončil.

Po svém zvolení nepotvrdil Jan Hamáček, že by chtěl z vlády odvolat svého protikandidáta, ministra zahraničí Petříčka. Řekl, že pokud by měl k některému ministrovi za svou stranu výhrady, sdělil by to nejdříve jemu. Zároveň však podotkl, že žádnému ministrovi nedává „bianco šek“, že ve funkci setrvá až do voleb. Podle serveru Lidovky.cz je však již Petříčkův konec připraven s tím, že v Černínském paláci by jej nahradil ministr kultury Lubomír Zaorálek, který na sjezdu vystoupil na Hamáčkovu podporu. Novým ministrem kultury by se podle Lidovek měl stát náchodský starosta Jan Birke.

Petříček se v kandidátském projevu ohradil proti Hamáčkovým výrokům o oranžové TOP 09. Řekl, že tím urazil nejen jeho, ale také sociální demokraty tvrdě pracující v regionech. „Ujišťuji vás, že ani já, ani můj tým ze sociální demokracie oranžovou topku neudělá. Ani z ní neudělá oranžové béčko Babišova hnutí ANO,“ zdůraznil Petříček. 

ČSSD není podle něj stranou pro všechny, proto nemůže být pro všechny ani její program. „Jinak budeme nadále neurčití, nezajímaví, a proto také nevolitelní,“ má jasno. Pilíři sociální demokracie jsou dle ministra zahraničí sociální rovnost, spravedlnost pro všechny, svoboda a solidarita. „S pracujícími, zaměstnanci, samoživiteli, rodinami s dětmi, seniory, ale i živnostníky,“ poznamenal.

„Skončí doba, kdy lidé odpovědní za volební prohry budou znovu v klidu kandidovat na stranické funkce, protože je to přece domluvené. Odmítám, aby jakýkoli region měl pocit nespravedlnosti nebo dokonce pokoření jen proto, že nesouhlasí s vedením a nahlas řekne svůj názor,“ doplnil.  

Valachová slíbila, že pokud ji delegáti zvolí, vyvolá dohodovací řízení s ANO. Když by hnutí premiéra Babiše nesplnilo nové, jasně definované požadavky, sociální demokraté by podle ní měli vystoupit z menšinového kabinetu.

Dále také zastává názor, že ČSSD je ve vládě z viny koaličního partnera jen do počtu, přičemž se blíží sněmovní volby. „Pokud s sebou necháme zametat jako v posledním roce, kdo nás bude volit?“ zeptala se řečnicky a dodala, že vláda ztratila v průběhu epidemie koronaviru důvěru a rozvrátila veřejné finance. „Neplatí za to jen ANO. Jsme to my, kdo krvácí,“ konstatovala.

Připomněla, že v posledních třech letech přišla sociální demokracie o polovinu členů, nyní jich má zhruba 11 tisíc. Hlavním úkolem je podle ní nyní vybrat, jakou cestou se ČSSD vydá. Další spolupráci s ANO přitom považuje za zničující, sociální demokraté by podle poslankyně také neměli slibovat, co nedokážou naplnit. 

Kandidáty mohlo navrhovat 279 delegátů. Hamáčka jich doporučilo 44, Petříčka 14 a Valachovou 16. Navrhli také starostu brněnské městské části Líšeň Břetislava Štefana, ten ale s kandidaturou souhlas nedal a ve čtvrtek podpořil Petříčka. Sám potom kandidoval na místopředsedu.

Jan Hamáček v Událostech: „ČSSD tuto zemi dvakrát vytáhla z krize a jsme připraveni pomoci i potřetí.“ (zdroj: ČT24)

Skok z patnáctého patra

S kritikou spolupráce s ANO, ale také vedení sociálních demokratů vystoupil senátor Petr Vícha. ČSSD podle něj vstupem do kabinetu „spáchala sebevraždu“ skokem z patnáctého patra. Nyní se nachází zhruba ve třetím a není cesty zpět. „Kdo má rád Babiše, tak volí ANO. Kdo ho nesnáší, nemá důvod volit nás, protože ho držíme u moci,“ má jasno Vícha.

Vstup do vlády kritizoval i bývalý senátor Jiří Dienstbier. „Jeho výsledkem je, že nejsme v Evropském parlamentu, že jsme přišli o senátorský klub, o účast ve třetině krajských zastupitelstev a že se můžeme reálně dostat i mimo sněmovnu,“ shrnul.

Šéf pražské ČSSD Petr Pavlík konstatoval, že strana pod nynějším vedením prohrála katastrofálně všechny volby a předseda Hamáček se po těch posledních obával čtyři měsíce svolat předsednictvo. Kritiku za vnitrostranickou práci při tvorbě programu si vyslechla i místopředsedkyně a ministryně práce Jana Maláčová.

Ostatní straníky odsoudil také poslanec Jiří Běhounek. „Všichni ztratili paměť a jsou pokrytci. Pokud to takhle zůstane, nemáme šanci ani v podzimních volbách,“ prohlásil. Podle někdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka je současná vláda z hlediska správy země suverénně nejhorší v samostatné ČR.

Specifická on-line forma

ČSSD dlouho doufala, že epidemické podmínky umožní, aby se delegáti sešli osobně v Hradci Králové. Loni v listopadu kvůli tomu posunula termín z ledna na 9. a 10. dubna. Vzhledem k nouzovému stavu a souvisejícím omezením pohybu však strana nakonec před dalším odkladem upřednostnila on-line formu.

Úvod sjezdu doprovázely technické problémy provázející on-line jednání s vyšším počtem účastníků. Některým sociálním demokratům nefungoval ve správnou chvíli mikrofon, nebo naopak přenášel zvuk ve chvíli, kdy neměl. Zřejmě i kvůli tomu, že návrh při prvním hlasování neuspěl o pouhé dva hlasy, začala diskuse o tom, zda do kvóra započítávat i delegáty, kteří zůstanou přihlášení, ale hlas neodevzdají. 

K delegátům následně promluvil mimo jiné předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a Michal Berg, spolupředseda Zelených, se kterou ČSSD vyjednává o předvolební spolupráci. „Země, kde spolupracují zelení a sociální demokraté, představují ideál, ke kterému bychom měli směřovat a kde je vysoká kvalita života,“ shrnul Berg.

On-line sjezd ČSSD je dvoudenní. Páteční program skončil po volbě řadových místopředsedů. „Ukázali jsme nejen, že umíme diskutovat, ale také volit a fungovat v digitálním světě. Jsem rád, že jsme to zvládli, spousta lidí se toho bála,“ řekl na závěr prvního dne Jan Hamáček. V sobotu budou delegáti diskutovat o volebním a dlouhodobém programu sociální demokracie.