Na Vysočině povládne ANO, SOCDEM a SPD, Trikolora a PRO

Vítězné hnutí ANO vytvoří na Vysočině krajskou vládu s koalicí SPD, Trikolory a PRO a se SOCDEM, která byla v koalici i dosluhujícího krajského vedení. O dohodnuté spolupráci v Jihlavě informovali zástupci politických stran, koaliční smlouvu už podepsali. Nová koalice bude mít 23 zastupitelů v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu. Hejtmanem by se měl stát krajský lídr hnutí ANO Martin Kukla.

V devítičlenné krajské radě bude mít ANO sedm míst, dvě místa obsadí sociální demokraté. Bude to někdejší hejtman Vysočiny Jiří Běhounek a současný náměstek hejtmana Vladimír Novotný. Třetímu koaličnímu partnerovi připadne uvolněný post předsedy výboru zastupitelstva, který se bude zabývat bezpečností a stavbou nových bloků v dukovanské jaderné elektrárně.

Kukla řekl, že se nebojí, že těsná většina 23 zastupitelů bude málo. Podle něj se koalice bude věnovat podpoře obecně důležitých témat, jako je zdravotnictví, školství, doprava či dostavba Dukovan. „Věřím, že najdeme podporu i v opozici,“ uvedl.

Martin Kukla o koalici na Vysočině (zdroj: ČT24)

Složení zastupitelstva

ANO na Vysočině zvítězilo s 34,77 procenta hlasů a získalo osmnáct zastupitelů. SOCDEM do krajské koalice přináší tři mandáty, ve volbách dosáhla na 5,65 procenta. Koalici SPD, Trikolory a PRO vynesl volební výsledek 5,5 procenta hlasů a dva mandáty.

Do krajského zastupitelstva se dostala ještě koalice dosavadního hejtmana Vítězslava Schreka Společně se Starosty pro občany, dále Starostové pro Vysočinu a KDU-ČSL. Mandáty získala také koalice Stačilo!

Schrek po volebním víkendu uvedl, že odchází do opozice, podílet se na krajské vládě spolu s ANO by pro něj nebylo morálně přijatelné. Krajský předseda STAN a poslanec Lukáš Vlček v poledne nabídl lídrovi ANO jednání o širší krajské koalici, aby předešel účasti SPD a komunistů v krajské vládě.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24