Slovensko částečně otevřelo školy a zruší většinu omezení. Řím pustil návštěvníky do Kolosea

Evropské země dál uvolňují opatření (zdroj: ČT24)

Obyvatelé řady evropských zemí se v pondělí dočkali další vlny uvolňování koronavirových opatření. V Itálii jsou znovu přístupné některé památky včetně římského Kolosea. V Nizozemsku se otevřely kavárny, muzea a střední školy, v Norsku bary a zábavní parky. Postupně se začínají zmírňovat restrikce i ve Velké Británii. Částečně se tam otevírají školy, stejně jako na Slovensku. Tamní premiér oznámil zrušení většiny omezení.

  • Některé evropské země rozvolňují protikoronavirová opatření.
  • Velká Británie a Slovensko znovu otevřely školy. Itálie zahájila provoz dalších památek včetně římského Kolosea. Španělsko otevřelo bazény, restaurace a nákupní střediska.
  • Turecko zahájilo provoz restaurací, kaváren a sportovišť. Rumunsko také, s výjimkou sportovních center.
  • Lufthansa obnovila provoz některých evropských letů.
  • Brazílie eviduje dohromady přes půl milinou nakažených.
On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

V rámci vlny rozvolňování protikoronavirových restrikcí se v Itálii otevřely další památky včetně římského Kolosea či Vatikánských muzeí.

Návštěvníci Kolosea musí dodržovat přísná bezpečnostní pravidla. Lístky lze objednat jen předem přes internet, před vstupem si musí nasadit roušky a nechat si změřit teplotu. Památku může nově navštívit pouze 1600 turistů denně; před koronavirovou krizí, kvůli které úřady Koloseum uzavřely na začátku března, to bylo za den až 20 tisíc lidí.

Své prostory otevřela také Vatikánská muzea, přístupná bude znovu i tamní knihovna a studovna archivů. Lístek na prohlídku Sixtinské kaple si přes internet rezervovalo okolo 1600 lidí, píše agentura AP. Podobně jako v Koloseu i na levém břehu Tibery zaměstnanci muzea měřili návštěvníkům teplotu a dohlíželi na povinné zakrývání nosu a úst.

Ve velké části Španělska zahájily provoz bazény, restaurace a nákupní centra. V Bilbau už je možné zajít si do Guggenheimova muzea. Přes své hranice pouští Andorra Španěly i Francouze. Pláže, kavárny a restaurace zpřístupňuje Rumunsko. Albánie otevírá hranice, hotely a jesle. 

Karanténní opatření začíná zmírňovat i Moskva a ruský prezident Vladimir Putin má představit plán obnovy hospodářství. Ukrajinu opět křižují vlaky, otevírají se zde mateřské školky a tělocvičny. V bazénu si Ukrajinci ale zatím nezaplavou.

Některé spoje znovu nabízí největší evropská letecká společnost Lufthansa. Provoz po odstávce zahájují skandinávské aerolinky SAS. Mimo Evropu se otevírají pláže v americkém Miami Beach. S třetí vlnou otevírání ekonomiky začíná Thajsko.

Tanzanie otevírá univerzity a znovu tam začínají sportovní soutěže. Uvolňovat restrikce začíná též Jihoafrická republika. Přestává platit zákaz vycházení, činnost zahajuje většina obchodů a koupě alkoholu už není zakázaná.

Otevírání škol a uvolnění na hranicích na Slovensku

Na Slovensku kromě mateřských škol úřady v pondělí povolily otevření prvních až pátých tříd na základních školách. Rodiče se ale mohli rozhodnout, zda jejich děti půjdou znovu do školy, nebo se budou vzdělávat doma například přes internet, jak tomu bylo v uplynulých týdnech. Pokud rodič nepošle malé dítě do školy, může podle úřadů nadále pobírat ošetřovné. Zároveň to znamená, že rodič nemusí nastoupit do zaměstnání.

Podle odhadu ministerstva se do škol vrátí nanejvýš sedmdesát procent žáků. Obnovení provozu provází řada opatření, jako například měření teploty dětem a dezinfekce rukou. V základních školách může být v jedné třídě maximálně dvacet žáků. Během samotného vyučování ve třídách nošení roušky povinné není.

Premiér Igor Matovič oznámil další etapu odbourávání omezení, která vstoupí v platnost postupně od úterý. Slovensko umožní sportovní soutěže, s omezeními i další hromadné akce a zruší také většinu zbylých omezení. Rozhodnutí o úplném otevření slovenských hranic zatím nepadlo, například obyvatelé Česka tak nadále mohou cestovat na Slovensko bez předložení testu s negativním výsledkem na onemocnění covid-19 a bez karantény pod podmínkou, že se do Česka vrátí do 48 hodin.

Bez povinnosti nastoupit do karantény se na Slovensko nově dostanou také lidé, kteří žijí v Česku nebo v Maďarsku a nemají v těchto zemích trvalý nebo přechodný pobyt. Jde například o Slováky, kteří studují v Česku a kteří se po propuknutí pandemie covidu-19 nevrátili do vlasti.

Na hranicích se ale od úterý budou muset prokázat dvěma dokumenty, že žijí v Česku nebo v Maďarsku; podle Matoviče jedním z nich může být například účet za elektřinu. Na zmíněnou skupinu lidí se nevztahovala výjimka z volnějšího režimu cestování mezi Českem, Slovenskem a Maďarskem, která začala platit minulý týden. 

V Anglii se navzdory kritice znovu otevřela část základních škol

V Anglii se v pondělí po deseti týdnech opět mohla otevřít část základních škol. Řada z nich –⁠ především na severu země –⁠ se ale rozhodla žáky ještě do lavic nepustit. Otevření škol kritizují někteří vědci i školské odbory, podle kterých je tento krok předčasný.

Některé anglické školy zůstaly otevřené navzdory koronavirovým opatřením, navštěvovat je ale mohly jen děti klíčových pracovníků, například zdravotníků. V pondělí by se k nim mohly přidat miliony spolužáků z nižších ročníků základních škol.

Dodržovat budou muset přísná hygienická opatření. V jedné školní skupině nebude moci být více než patnáct dětí. Je přitom nejisté, kolik jich do škol nakonec dorazí. Podle studie Národní nadace pro výzkum vzdělávání (NFER) nechá asi 46 procent rodičů své potomky doma.

Britská královna Alžběta II. si vyjela o víkendu na koni a poprvé od začátku uzávěry vyhlášené kvůli koronaviru se objevila na veřejnosti. O vyjížďce informoval Buckinghamský palác.

V Paříži se otevřou terasy kaváren, podle kritiků na úkor chodců

Kandidátka na funkci pařížské starostky v komunálních volbách Rachida Datiová kritizovala město za neprozíravost při odvolávání opatření přijatých kvůli koronaviru. V úterý budou moci francouzské kavárny a restaurace otevřít své terasy, avšak zaberou víc místa než dříve. Podle Datiové to zkomplikuje život chodcům.

„Povoluje se otevření teras, ale nemyslelo se dopředu. Nedohodlo se to s kavárnami a ještě méně s obyvateli nábřeží,“ prohlásila Datiová, která nyní řídí radnici sedmého obvodu. Pařížská socialistická starostka Anne Hidalgová v neděli oznámila, že podniky budou moci bezplatně pro své venkovní stoly zabrat větší městský prostor.

V úterý se ve Francii otevřou také pláže, ale některé z nich byly přístupné už o tomto letnicovém víkendu. Ve středomořském departmentu Hérault se rozhodli dát najevo vděk zdravotníkům, kteří se podíleli na ošetřování lidí nakažených koronavirem, a pláž La Grande-Motte po celý víkend rezervovali pro zdravotnický personál s rodinami.

Ve Finsku se otevřely restaurace a bary

Ve Finsku byly restaurace a bary, kterých je v zemi asi deset tisíc, uzavřené od 4. dubna. V pondělí mohly téměř po dvou měsících otevřít, kapacitu budou mít ale podle vládního nařízení přinejmenším do konce října omezenou na polovinu. Pro terasy a předzahrádky žádná kapacitní omezení neplatí. I na nich je ale třeba dodržovat dvoumetrové rozestupy.

V pondělí mohly otevřít také bary v Norsku. Ve skupině, která se přijde občerstvit, nebude moci být více než 20 lidí. Všichni hosté od sebe budou muset sedět ve vzdálenosti nejméně jednoho metru, pokud nejsou členy jedné domácnosti. Pití si bude možné objednat jen u stolu, a nikoli na baru.  

Nizozemci se počátkem týdne také mohou vrátit zpět do barů, restaurací a kaváren. Kromě těchto podniků se otevřela také muzea, divadla a kina. Jak v restauracích, tak v kulturních zařízeních platí maximální kapacita třicet lidí. Všude je nutné si návštěvu rezervovat předem.

V Nizozemsku navíc nově platí povinnost nosit roušku v hromadné dopravě. Další vlna uvolňování začne v zemi 1. července, kdy budou moci restaurace, kavárny, divadla a kina přivítat až sto hostů a návštěvníků. 

V Turecku se otevírají restaurace, muzea i bazény

V Turecku se od pondělí mohou znovu otevírat restaurace, muzea, parky i sportovní haly. Lidé mohou znovu i do kaváren či pekáren, které mohou být otevřené do 22:00 hodin. Lidé si budou moci opět nakoupit na istanbulském Velkém bazaru, což někteří považují za symbolický krok k obnovení cestovního ruchu.

Za zpřísněných hygienických opatření se otevírají také bazény, sauny a lázně, Turci už můžou i do muzeí a na pláže. Znovu se otevírají také školky. Nadále v platnosti naopak zůstávají opatření omezující volný pohyb osob mladších 18 let, které mohou cestovat jen se svými rodiči, a těch starších 65 let.

Místní aerolinie obnovily v zemi pravidelnou leteckou dopravu. Zrušeno bylo i omezení cestování pro 15 nejhůře postižených oblastí země, včetně Istanbulu či Ankary. Podle agentury AP jde o nejširší uvolnění opatření v zemi. Toto uvolnění ale někteří kritizují v obavách o nové rozšíření koronaviru.

Brazílie eviduje přes půl milionu nakažených

V Brazílii za poslední den narostl počet potvrzených případů o 16 409 na celkových 514 849. O den dříve byl však nárůst bilance nakažených i mrtvých zhruba dvojnásobný. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví. Počet zjištěných infekcí je v Brazílii druhý nejvyšší na světě po Spojených státech, více úmrtí spojených se šířením koronaviru je hlášeno kromě USA také z Británie a Itálie.

V latinskoamerické zemi s 210 miliony obyvatel ovšem aktuálně mrtví přibývají výrazně rychleji než v nejhůře zasažených evropských zemích. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje Brazílii za nové ohnisko pandemie. V celé Latinské Americe se už nákaza potvrdila u více než milionu lidí.

Americká média v neděli informovala, že USA zaslaly Brazílii dva miliony dávek hydroxychlorochinu. Tento lék používaný proti malárii byl v mnoha zemích testován při léčbě covidu-19, ovšem kvůli riziku vážných vedlejších účinků byly některé klinické studie pozastaveny. Tu svoji minulý týden přerušila i WHO.

Vlády USA a Brazílie ve společném prohlášení uvedly, že hydroxychlorochin bude podáván jak preventivně s cílem „ochránit brazilské zdravotní sestry a lékaře“, tak i nakaženým lidem.

V Sao Paulu pohřbívají jednu z obětí covidu-19
Zdroj: Reuters/Amanda Perobelli

Koronavirus ztrácí sílu, tvrdí italský lékař. Podle WHO pro to není důkaz

Koronavirus ztrácí na síle a stává se mnohem méně smrtícím. Uvedl to italský lékař Alberto Zangrillo, který je šéfem milánské nemocnice San Raffaele. Dodal, že někteří experti vyvolávají nadměrné obavy ohledně vyhlídek na druhou vlnu epidemie a že politici musejí zohlednit novou situaci.

„Ve skutečnosti již tento virus v Itálii klinicky neexistuje,“ prohlásil Zangrillo v rozhovoru s italskou televizí Rai. Upozornil, že vzorky z posledních deseti dnů ukázaly, že množství volného viru v krvi je zcela nepatrné ve srovnání se vzorky z doby před jedním či dvěma měsíci. „Musíme se opět stát normální zemí,“ prohlásil rovněž. „Někdo musí převzít zodpovědnost za terorizování země,“ dodal. 

Vláda nicméně stále nabádá k opatrnosti a upozorňuje, že na oznámení vítězství nad koronavirem je příliš brzy. Státní tajemnice ministerstva zdravotnictví Sandra Zampaová v pondělí upozornila, že tvrzení o zmizení viru zatím nebylo podloženo vědeckými důkazy.

Také podle Světové zdravotnické organizace (WHO) neexistuje důkaz, že by koronavirus ztrácel na síle. Nezměnila se ani přenosnost, ani závažnost nákazy, řekla šéfka oddělení WHO pro nové nemoci Maria van Kerkhoveová. 

Tento postoj dnes za WHO podpořil i hlavní krizový expert organizace Michael Ryan. „Měli bychom se mít nanejvýš na pozoru, abychom nevyvolávali pocit, že vir se najednou sám od sebe rozhodl být méně patogenní. Tak to vůbec není,“ zdůraznil Ryan. Koronavirus je podle Ryana nadále „virem zabijákem“, který každý den připravuje o život tisícovky lidí.