TÉMA

Kavárna

Restaurační zahrádky často komplikují život lidem s handicapem. České Budějovice chtějí radu od nevidomých

Nevidomí v Českých Budějovicích začnou pomáhat radnici s řešením nepříznivé situace kolem restauračních zahrádek. Ty často zasahují do míst, která mají sloužit chodcům, a právě nevidomým výrazně komplikují život. Město řeší řadu stížností na provozovatele předzahrádek, kteří i přes daná pravidla a povolené zábory staví do trasy chodců židle a stoly, případně reklamní poutače.
3. 4. 2024|

Fantova budova na hlaváku je se zpožděním opravena

Na hlavním nádraží v Praze se v neděli pro veřejnost otevřou zrekonstruované prostory historické Fantovy budovy, zájemci je budou moct navštívit s organizovanými prohlídkami. Rezervační systém je již plný. Rekonstrukce, která začala na podzim 2021, měla původně skončit v létě.
2. 12. 2023|

Brno trápí chátrající novinové stánky. S jejich odstraněním je problém, majitelé jsou často neznámí

V Brně jsou desítky bývalých novinových stánků, které chátrají, a nikdo je nevyužívá. Ještě v devadesátých letech v nich lidé kupovali denní tisk. Městské části do nich hledají nájemce nebo je postupně odstraňují. To ale často může trvat i několik let.
30. 5. 2023|

Policie zadržela kvůli explozi v Petrohradě ženu. Atentát byl varováním Prigožinovi, míní analytici

Ruské úřady zadržely Darju Trepovovou podezřelou z bombového útoku na petrohradskou kavárnu, při kterém zemřel propagandista Vladlen Tatarskij. Na videozáznamu zveřejněném ruským ministerstvem vnitra přiznává, že na místo atentátu přinesla předmět, který později explodoval. Při výbuchu bylo podle aktuální bilance ministerstva zdravotnictví zraněno dalších dvaatřicet lidí, deset z nich je v kritickém stavu. Zahraniční analytici považují útok na jednoho z předních ruských armádních blogerů podporujících invazi na Ukrajinu za výsledek eskalace vnitřních konfliktů v zemi.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 22:05|

Výbuch v kavárně v Petrohradu zabil ruského válečného blogera

Při výbuchu v kavárně v Petrohradu zahynul vlivný ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Agentura Interfax kolem půlnoci z neděle na pondělí napsala, že policisté zadrželi mladou ženu, která je ze smrti Tatarského podezřelá. Podle místních úřadů si exploze vyžádala dalších 30 zraněných. Vyšetřovatelé uvedli, že ji způsobilo „výbušné zařízení“.
2. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 00:03|

Zákazníkům malajsijské kavárny dělají společnost ještěrky a hadi

V jedné z kaváren v malajsijském městě Subang Jaya mají návštěvníci možnost pomazlit se s různými druhy hadů a ještěrek. Milovník plazů a majitel kavárny Yap Ming Yang doufá, že jeho podnik nejen udělá radost návštěvníkům, ale pomůže i lidem, kteří bojují se strachem z těchto zvířat. Yap se také snaží v podniku šířit osvětu a připomínat, že tito tvorové jsou ohrožení.
27. 2. 2023|

Ukrajinci se musejí potýkat s výpadky proudu. Putin chce, abychom pomřeli, říká Klyčko

Kavárna paní Alyony se na jaře stala prvním podnikem, který v Buče hned po osvobození ukrajinskými silami otevřel. Chtěli tu co nejdříve zapomenout na hrůzy, které se odehrály pár bloků odsud. Několik měsíců se to dařilo, než Rusko vystupňovalo útoky na elektrárny, teplárny a rozvodné sítě. Do klidu je znovu daleko. Topení nefunguje, i hodiny denně teď musí vydržet bez elektřiny ze sítě. Bez přístupu k elektřině je aktuálně podle ukrajinského prezidenta Zelenského asi pět milionů Ukrajinců.
9. 11. 2022|

Slovenští politici odsuzují dvojnásobnou vraždu namířenou proti LGBT+

Slovenská policie našla střelce, který ve středu večer v centru Bratislavy zabil dva mladé muže, je po smrti. Policisté o tom informovali na Facebooku. K útoku došlo před podnikem Tepláreň, ve kterém se schází místní LGBT+ komunita. Podle zpravodaje ČT na Slovensku Jana Šilhana byl útok pravděpodobně delší dobu plánovaný. Pachatel údajně na Twitteru několik hodin před střelbou zveřejnil manifest namířený například proti Židům či LGBT+ komunitě. Příspěvky na sociální síti zveřejňoval dokonce i po samotném útoku.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 20:23|

Brněnská vila Stiassni má novou kavárnu. Připomene architekta Wiesnera

Funkcionalistická vila Stiassni, postavená v roce 1929 podle návrhu architekta Ernsta Wiesnera, má vlastní kavárnu nazvanou Café Ernst. Vnitřní prostor je zároveň výstavou připomínající život a dílo významného architekta. Kavárnu slavnostně otevřeli zástupci města a Národního památkového ústavu, který budovu spravuje.
10. 6. 2022|

Do Buči se vrací normální život. Ulice a zdevastované budovy jsou mementem

Přesně před měsícem zastavily ukrajinské jednotky v Buče postup Rusů. Město se nyní vrací k životu v klidu a relativním bezpečí. Zdevastované budovy ale zůstávají mementem těžkých bojů. Vraky už jsou odklizené a takzvaná ulice smrti – symbol zkázy – je opravená a plně průjezdná. Ve městě nyní otevřela i první kavárna.
1. 5. 2022|

Káva rychle zdražuje. Může za to sucho a mráz v Brazílii

Káva je nejdražší za posledních deset let. Důvody lze hledat především ve špatném počasí. Růst ceny kávových zrn na komoditních burzách může podle analytiků pokračovat do roku 2023. Zdražovat budou malé kavárny i největší světové řetězce jako Starbucks a Tchibo. Koncoví zákazníci si za šálek kávy připlatí až pětikorunu.
20. 12. 2021|

Oblíbené pochoutky skladatele Janáčka nabízejí brněnské kavárny

Poznávat skladatele Leoše Janáčka nejen prostřednictvím hudby, ale také skrz jeho chuťové buňky, umožňuje projekt Léto s Janáčkem. Brněnské cukrárny a kavárny nabízejí k ochutnání jeho oblíbené sladkosti, k dostání je i kniha s recepty, podle kterých vařila jeho kuchařka.
22. 7. 2021|

Klima může z kávy udělat luxusní artikl. Keňští farmáři mají jen pětinové výnosy

Z kávy by se v budoucnu mohlo stát nedostatkové zboží. K ohrožení sektoru pandemií a v současnosti i logistickým zdržením se přidává další faktor – klimatické změny. Farmáři v Keni hlásí drastický pokles výnosů kvůli změnám v intenzitě dešťů, suchu i zvyšujícím se teplotám.
3. 4. 2021|

Prodejci kávy tratí. Hlavně na tom, že se přestala pít v práci

Kávy se nyní vypije až o polovinu méně než před pandemií, odhadují prodejci. Potíže mohou mít hlavně malé pražírny, které jsou v Česku podobně populární jako rodinné pivovary. Problém podle prodejců kávy není ani tak v zavřených kavárnách jako v tom, že se přestala pít v práci.
28. 3. 2021|

„Ke konci představení zavládl v místnosti naprostý chaos.“ Před 125 lety se v Paříži zrodila kinematografie

Před stoletím a čtvrt, 28. prosince 1895, se v kavárně Grand Café na pařížském bulváru Kapucínů shromáždilo 33 váhavých hostů, kteří si nebyli jisti, na co se to vlastně přišli podívat. Přesto dal každý z nich za dlouho očekávané představení jeden frank. O několik okamžiků později bylo všem zřejmé, že právě byli svědky něčeho, co navždy změní celý svět. Toho večera se udál zrod nového zábavního průmyslu – takzvaného „sedmého umění“ – filmu. Auguste a Louis Lumièrové tehdy napjatému publiku představili deset krátkých snímků, které natočili na svůj nový vynález kinematograf.
28. 12. 2020|

Slovensko částečně otevřelo školy a zruší většinu omezení. Řím pustil návštěvníky do Kolosea

Obyvatelé řady evropských zemí se v pondělí dočkali další vlny uvolňování koronavirových opatření. V Itálii jsou znovu přístupné některé památky včetně římského Kolosea. V Nizozemsku se otevřely kavárny, muzea a střední školy, v Norsku bary a zábavní parky. Postupně se začínají zmírňovat restrikce i ve Velké Británii. Částečně se tam otevírají školy, stejně jako na Slovensku. Tamní premiér oznámil zrušení většiny omezení.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 20:03|

Francouzská kavárna patří na venkov. Vláda oživuje vylidněné vesnice novými podniky

Francouzská vláda představila unikátní projekt na oživení opuštěných vesnic. Pomoci chce hlavně kavárnám a barům, kolem kterých se soustřeďuje společenský život. V blízké době jich plánuje otevřít rovnou několik stovek.
24. 2. 2020|

Petrohradská kavárna dává šanci postiženým, kteří jinak v Rusku hledají práci jen obtížně

S bohulibým projektem přišla majitelka kavárny v ruském Petrohradu. Rozhodla se zaměstnat mentálně postižené, ať už jako obsluhu nebo v kuchyni. Kavárnu, která funguje teprve druhý měsíc, vyhledávají nejen turisté, ale také rodiče handicapovaných, kteří pro své děti jen těžko hledají práci.
6. 2. 2020|

Jezte, pijte a kuřte. Spojené státy mají první kavárnu, kde nabízejí marihuanu

V Kalifornii otevřeli první kavárnu, v níž je možné legálně uživat marihuanu. Komerční experimenty s touto drogou se v takzvaném zlatém státě rozbíhají v mnoha oblastech. Přestože konopí, podobně jako jiné návykové látky, i tam generuje přesvědčivé zisky, drtivá většina zbytku USA zatím nelegalizovala ani jeho rekreační užití.
5. 11. 2019|

Dánští veteráni hledají pochopení ve speciálních kavárnách, centra vznikají i v Česku

Dánsko se snaží pomoci veteránům, kteří si často odnášejí z misí traumata, jež málokdo pochopí. Když opustí armádu, těžko se jim hledá společnost. V Dánsku ji nacházejí v kavárnách vyhrazených speciálně pro bývalé vojáky. V zemi jsou jich už čtyři desítky. Centra pro veterány už vyrůstají i v Česku.
23. 1. 2019|