Slovenští politici odsuzují dvojnásobnou vraždu namířenou proti LGBT+

Události: Útok v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Slovenská policie našla střelce, který ve středu večer v centru Bratislavy zabil dva mladé muže, je po smrti. Policisté o tom informovali na Facebooku. K útoku došlo před podnikem Tepláreň, ve kterém se schází místní LGBT+ komunita. Podle zpravodaje ČT na Slovensku Jana Šilhana byl útok pravděpodobně delší dobu plánovaný. Pachatel údajně na Twitteru několik hodin před střelbou zveřejnil manifest namířený například proti Židům či LGBT+ komunitě. Příspěvky na sociální síti zveřejňoval dokonce i po samotném útoku.

Tragédie se odehrála ve středu kolem 19:00 v Zámocké ulici, která vede od historického centra k Bratislavskému hradu a k budově parlamentu. Policie uvedla, že při útoku zemřeli dva muži ve věku do třiceti let. Zranění utrpěla zákaznice, upřesnil majitel baru. Média původně informovala, že šlo o číšnici. Žena je v nemocnici a je mimo ohrožení života. 

Svědkové události slyšeli při incidentu asi deset výstřelů. Pachatel po útoku z místa činu utekl. Policie do pátrání po střelci nasadila podle slovenských médií také vrtulník. Sever Aktuality.sk napsal, že policie tělo mladíka našla pravděpodobně ve čtvrtek ráno nedaleko bratislavského hlavního nádraží.

Iniciativa Inakosť, která v zemi zastupuje gaye či lesby, uvedla, že útok nemá v komunitě LGBTI na Slovensku obdoby.

Náznaky na Twitteru

Šilhan ve vysílání ČT uvedl, že útočník na Twitteru v jednom z posledních příspěvků naznačoval, že by mohl spáchat sebevraždu. Připomněl, že do akce policistů v Bratislavě a jejím okolí se zapojily desítky policejních hlídek a také hasičské čluny, které prověřovaly a kontrolovaly okolí řeky Dunaj.

Kolem půlnoci pachatel na Twitteru zveřejnil dvě oznámení, která naznačovala, že se chce zabít. Napsal například: „Uvidíme se na druhé straně“ a větu doplnil emotikonem mávající ruky, uvedl server Aktuality.sk.

„Anonymní twitterový účet uživatele krátce před útokem zveřejnil poměrně rozsáhlý manifest nebo text, ve kterém velmi explicitně uráží a kritizuje některé skupiny obyvatel, zejména Židy a sexuální menšiny. Na stejném účtu už včera zveřejnil fotografie, jak se fotí právě před tímto objektem (barem, kde se střílelo),“ uvedl. 

Šilhan také řekl, že policie už v noci postavila své hlídky před objekty, které spadají pod sdružení židovských obcí. Policii k tomu vedly zprávy, které možný útočník zveřejňoval jak před incidentem, tak i po něm. 

„Podle bezpečnostního experta není vyloučené, že útočník, který se představil jako devatenáctiletý mladík slovenského občanství, nicméně s balkánskými kořeny, mohl týdny, možná i měsíce útok připravovat. Z jeho komunikace dokonce může vyplývat i to, že měl komplice,“ dodal zpravodaj.

Syn politika

Vrahem by podle serveru Aktuality.sk měl být teenager Juraj K. z Bratislavy, jehož otec kandidoval za stranu Vlasť Štefana Harabina. Zbraň, kterou mladík použil, držel jeho otec legálně. Právě i na facebookovém profilu otce pachatele se běžně objevovaly lži, statusy namířené proti vládě či proruské příspěvky. Do jaké míry mohl být pachatel ovlivněn rodinou, bude zřejmě součástí vyšetřování, poznamenal server.  

Po útoku se mladík začal ke svému činu vyjadřovat na už zablokovaném profilu na Twitteru, ale také na diskuzním fóru 4chan. Tam se ho lidé ptali, co se stalo. Odpověděl: „Taková srandička na Zámocké“. Diskutující ho také vyzvali k tomu, ať se v případě, že je vrahem, vyfotí s botou na hlavě. Takovou fotografii po chvíli opravdu zveřejnil. 

Ve zveřejněném manifestu, který má zhruba šedesát stránek, se mladík vyjadřoval hlavně k tomu, kdo podle jeho představ neodpovídajících realitě ovládá svět a jak se s tím dá bojovat. Uváděl, že „největším problémem jsou hlavně Židé“ a jediným způsobem, jak tuto pomyslnou nadvládu ukončit, bylo podle něj zabít je. V dokumentu také zpochybňoval holocaust.

List Denník N napsal, že pravděpodobný útočník se u podniku Tepláreň fotil už v srpnu a fotografii zveřejnil. Tvrdil, že na útok se připravoval od roku 2019 a pro případ, že první útok přežije, bude mít další cíle.

Cílem útoku měl být i slovenský premiér Heger

Na twitterovém účtu se mladík vyjadřoval od dubna 2021. Nevystupoval však pod svým jménem, ale používal přezdívku. Jeho profil se podle serveru Aktuality.sk objevil na facebookové stránce policie jako komentář k první zprávě o střelbě v centru Bratislavy. 

Na jeho profilu byly také zveřejněné fotografie z bratislavské části Dúbravka s domem, ve kterém bydlí premiér Eduard Heger. Právě i ve svém manifestu hovořil o tom, že se chce zaměřit na „vysoce hodnocené cíle“. Na diskuzním fóru 4chan jen několik hodin po útoku napsal, že jeho cílem byl právě i Heger, ale nebyl úspěšný. Právě z Dúbravky měl údajně přidat na internet zmíněný manifest.

Inspirace v Christchurchi

Co stálo za radikalizací mladého muže, se zatím neví. Ovšem jako zlomový okamžik označil v manifestu útok radikála Brentona Tarranta v novozélandském městě Christchurch na tamní mešitu. Při tomto útoku zemřelo 51 lidí. Masakr útočník živě vysílal na sociální sítě a právě to Juraje K. mělo přivést k tomu, aby podobný útok zrealizoval i on. 

Za poslední „hřebík do rakve“ označil útok Paytona Grendona ve Spojených státech amerických. Ten útočil v obchodním centru v Buffalu, kde zabil deset lidí.

V příspěvku na sociální síti bylo hned několik lživých konspiračních teorií. Tím hlavním tématem však byla nadřazenost bílé rasy a ovládnutí světa Židy. Cílem jeho aktivit mělo být údajně úplné zničení systému a útoky na prakticky všechny aspekty „nebílého“ světa. Tím si měl zřejmě pachatel ospravedlňovat útok na nevinné návštěvníky baru v Bratislavě, poznamenal server Aktuality.sk.

Majitel podniku: Vrah po příchodu vyčkával, než začal střílet

Majitel baru Roman Samotný řekl, že dvě oběti vraha seděly na lavičce a pily limonádu. „Byli to mladí milí lidé, kteří s nikým neměli spory. Neprovinili se ničím,“ řekl podnikatel. Podle něj vrah po příchodu na místo činu vyčkával, až pak střílel. Padlo osm výstřelů. V emotivním proslovu čin označil za vědomý útok na komunitu LGBTI.

Samotný uvedl, že si už zvykl na slovní projevy nenávisti proti komunitě LGBTI na Slovensku a menší incidenty ani nehlásil policii. Řekl, že mnoho členů komunity odchází ze země. Dodal, že lidé plivají na dveře jeho podniku a seškrabují nálepku s duhovou vlajkou, symbol sexuálních menšin. Po tragédii patrně nebude v provozu baru pokračovat.

Jeden ze zastřelených při útoku byl studentem Univerzity Komenského, která z okna na budově příslušné fakulty vyvěsila po tragédii duhovou vlajku.

Byl to trestný čin z nenávisti k menšině, řekla prezidentka Čaputová

Na střelbu v Bratislavě reagovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Uvedla, že podle dosavadních informací se jednalo o trestný čin z nenávisti k menšině. Podle ní tuto nenávist dlouhodobě živí hloupé a nezodpovědné výroky politiků. Politici vyvolávají nenávist a někteří žalobci a soudci verbálním trestným činům nepřikládají důležitost a nepovažují je za nebezpečné, dodala Čaputová.

Výtkám za styl své komunikace na Slovensku dlouhodobě čelí například šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič. Poslanci opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Ľuboši Blahovi dříve v tomto roce zase sociální síť Facebook zrušila účet s odůvodněním, že politik porušoval pravidla. Blaha byl známý opakovanými výpady vůči politickým oponentům; soud mu dříve zakázal kromě jiného označovat Čaputovou americkou agentkou či vlastizrádkyní.

Nenávist za pravděpodobný motiv tragédie označil také prokurátor Daniel Lipšic. „Zatím je pravděpodobným motivem činu nenávist k osobám jiné rasy, jiné sexuální orientace,“ řekl. Podle něj útočník své oběti patrně neznal a všechno nasvědčuje tomu, že muž po činu spáchal sebevraždu.

Prezidentka na sociálních sítích podpořila pozůstalé i členy komunity. „Vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým a sílu lidem z LGBTI komunity, kteří se tímto útokem cítí být ohroženi. Justiční orgány, začněte konat,“ napsala.

Važte každé slovo, protože slovo má moc, vyzval politiky premiér

Na útok reagovali i ostatní slovenští politici. „Je nepřípustné, aby se kdokoliv kvůli svému způsobu života měl bát o svůj život. Žádná forma extremismu není přípustná,“ uvedl v prohlášení premiér Heger. „Vyhasli dva nevinné životy, a to proto, že byly součástí LGBTI komunity. Toto je pro Slovensko neakceptovatelné.“

„Hrubě odsuzuji takový skutek, protože Slovensko je demokratická země,“ uvedl Heger. Citoval také z Ústavy Slovenské republiky: „Základní práva a svobody ústava zaručuje všem bez ohledu na pohlaví, rasu, barvu pleti, jazyk, víru, náboženství, politické či jiné smýšlení, národní nebo sociální původ, příslušnost k národnosti či etnické skupině, majetek, rod či jiné postavení.“

„Čtyřicet let jsme žili v komunismu, kdy byli lidé pronásledovaní za svůj názor. Lidé chodili do vězení, do těch nejkrutějších vězení, a byli i popraveni. Toto jsme tady měli 40 let. Všichni, kdo to zažili, vědí, že to nechtějí zpět. Nebyla to žádná prosperita ani jistoty, to byla muka. A do tohoto období se vrátit nechceme. Musíme se naučit, co znamená svoboda, respekt a úcta,“ vyzval Heger.  

Podle něj je nutné na Slovensku zastavit hněv a nenávist. Obrátil se přitom na některé politiky a další veřejně známé osobnosti, a to i v případě zveřejňování svých názorů na sociálních sítích. „Chci vyzvat hlavně politiky, aby vážili každé slovo, protože slovo má moc podnítit k nenávisti a hněvu, ale má také moc inspirovat lidi k pokoji a přijetí respektu a úcty,“ doplnil.

Někteří lidé na sociálních sítích kritizovali Hegera za jeho příspěvek, že je nepřípustné, aby se kdokoliv kvůli svému způsobu života měl bát o svůj život. Například poslanec Evropského parlamentu Martin Hojsík premiérovi vzkázal, že být gayem, lesbou či Romem není způsob života, který si člověk vybere. Heger se později za zmíněný výrok omluvil.

Brífink premiéra Slovenska k útoku v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Na Facebooku se k útoku vyjádřil také bývalý slovenský předseda vlády Igor Matovič. Útok odsoudil, šířeji mluvil o „módě nenávidět“ a „zvlčení společnosti.“

Fiala: Nelze tolerovat násilí a nenávist

Útok v Bratislavě odsoudili i čeští politici, mimo jiné premiér Petr Fiala (ODS). „Naše demokratické společnosti nesmí tolerovat násilí a nenávist zaměřenou na jakékoli skupiny obyvatel,“ napsal na Twitteru předseda vlády a rodinám obětí vyjádřil soustrast.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) není ve slušné společnosti pro homofobii místo, stejně tak jako pro neodůvodněnou diskriminaci lidí z komunity LGBT.

„Musíme bojovat proti diskriminaci a chránit lidská práva u nás i ve světě. Nesmíme dovolit, aby se podobné události opakovaly,“ napsal na Twitteru ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). K toleranci „k jinakostem“ vyzvala i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Dvě desítky ambasád na Slovensku, včetně velvyslanectví ČR, v prohlášení označily střelbu za nepřijatelný projev nenávisti. Svíčky a květiny se objevily u budovy slovenského velvyslanectví v Praze, na plot ambasády v Bubenči také někdo přivázal duhovou vlajku, kterou používá LGBT+ komunita.

Slovensko dosud nemá ani registrovaná partnerství

Na katolickém Slovensku v minulosti neuspěly iniciativy na posílení práv lidí jiné než heterosexuální orientace. Bratislava například dosud nezavedla registrovaná partnerství osob stejného pohlaví. Heger neodpověděl na novinářský dotaz, zda vláda vyhoví požadavkům na zlepšení postavení členů komunity LGBTI; řekl, že není pro rychlá řešení.

Minulý týden slovenská sněmovna odmítla předlohu zákona, který by zakázal vyvěšovat na budovách různých úřadů například duhové vlajky. V minulosti duhovou vlajku vyvěsila na svém úřadě například slovenská ombudsmanka. Návrh zmíněného zákona předložil do sněmovny poslanec nejsilnějšího vládního hnutí OĽANO spolu s jedním nezařazeným zákonodárcem.